Przewijający się w intrenecie pomysł na ciastka choinki na patyczku mega mnie zauroczył...a jednak, podchodziłam do niego 3 razy ;) Najpierw zamieniłam ciasto francuskie na drożdżowe ale zabrakło mi patyczków i ciasto nie współpracowało, potem wróciłam do pierwotnego pomysłu na ciasto francuskie ale nie namoczyłam i nie zmieliłam maku do nadzienia - czemu? Nie wiadomo...wyszło zupełnie nie tak, jak miało(...)puszki 100g maku namoczonego przez noc w mleku garść orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki cynamonu Do tego: 1 op. ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków pestki granatu (opcjonalnie) cukier puder. Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki masy makowej umieść w robocie kuchennym i dobrze zmiksuj, aż masa makowa będzie jednolita. 2. Przełóż
Kuchnia w Słońcu Skąpanapiernik pieczony w keksówce, przełożony powidłami i oblany czekoladową polewą. Powidła i polewa sprawiają, że jeszcze dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotny nawet przez wiele dni. PIERNIK Z MASĄ Ciasto piernikowe przełożone powidłami i masą śmietanową. Wygląda bardzo imponująco ale jego zrobienie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. PIERNIK BEZ MIKSERA To ciasto jest na prawdę błyskawiczne, wystarczy wymieszać(...)wszystkie składniki trzepaczką i gotowe! Wychodzi bardzo aromatyczne i wilgotne. Ten przepis może być też idealną bazą do zrobienia błyskawicznego ciasta czekoladowego, wystarczy pominąć przyprawę do piernika. Tradycja pieczenia piernika sięga wielu wieków i jest szczególnie popularna w okresie świątecznym. Proces rozpoczyna się od starannego połączenia składników, takich jak miód, przyprawy korzenne i cukier, tworząc aromatyczne ciasto. Gotowe ciasto jest
Słodki Blogkorzennymi przyprawami jest po prostu niesamowicie aromatyczny. Już podczas pieczenia roznosi się zapach, który wypełnia całe mieszkanie i sprawia, że nie mogę się doczekać jego skosztowania. Dzisiaj, gdy włożyłam ciasto do piekarnika, zauważyłam, że mam akurat godzinę na trening. Postanowiłam wykorzystać ten czas na poprawę kondycji. Po około 10 minutach poczułam w powietrzu delikatny zapach korzennych przypraw, który natychmiast dał(...)Guinness. Jego wyjątkowy smak i jedwabna konsystencja doskonale komponują się z korzennymi przyprawami, tworząc niepowtarzalne połączenie smakowe. Tak bardzo jestem zadowolona z efektu, że zaraz powędruje do piekarnika drugie ciasto. A jakie to będzie, to już niedługo się dowiecie. Świąteczne wypieki to dla mnie prawdziwa uczta dla zmysłów i okazja do eksperymentowania z różnymi smakami i aromatami. To czas
codojedzeniaPorzeczkowiec to pyszne ciasto o słodko-kwaśnym smaku. Składa się z wilgotnego kakaowego biszkopta, delikatnego kremu śmietankowego i dżemu porzeczkowego, który fajnie przełamuje słodycz ciasta. Artykuł Porzeczkowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPiernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6-ciu) na 'skruszenie’. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu („parter” lodówki lub – co najlepsze – w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię(...)pojawił się ten piernik, to do roboty! Ostateczny termin robienia ciasta to 1 grudnia Składniki (na 3 blaty ciasta o wielkości 39 x 26 cm): – 500 g naturalnego miodu – 1,5 – 2 szklanki cukru – 250 g masła – 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej – 0,5 szklanki zimnego mleka – 1 kg mąki pszennej
CookYourselfdomowych wypieków, koniecznie musisz spróbować jabłkowego makowca z orzechową kruszonką. To połączenie intensywnego smaku jabłek z chrupiącą kruszonką i delikatną nutą maku z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i nie wymaga skomplikowanych składników. Składniki: Ciasto kruche 250 g mąki pszennej 100 g cukru cukier waniliowy 1 jajko 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Na czas przygotowania pozostałych części ciasta wstawić do schłodzenia, do lodówki min 30 minut. Kruszonka 100 g mąki pszennej 100 g orzechów laskowych drobno mielonych 100 g masła 50 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( można pominąć) Masa 500 g jabłek, starte na tarce na grubych oczkach 30 g cukru
gotuj ze mnąMurzynek z powidłami śliwkowymi to niezwykle proste i smaczne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Naprawdę do jego przygotowania nie są potrzebne żadne umiejętności. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. U mnie i tak zazwyczaj znika bardzo szybko! Koniecznie sami przekonajcie się, że dobre ciasto może być szybkie i tanie. Polecam. >> Koniecznie sprawdźcie mój ulubiony(...)Forma: 11 x 30 cm Czas przygotowania: do 30 minut Czas oczekiwania: około 20 minut Czas pieczenia: 50-60 minut Murzynek z powidłami śliwkowymi - składniki: Ciasto: 120g masła/margaryny 200g cukru 250 ml mleka 60g kakao 3 jajka 150g powideł śliwkowych 300g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Polewa czekoladowa: 60g czekolady gorzkiej
Di gotujeCześć Kochani, dziś zapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :) Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok(...)krem dajemy drugi spód korówkowo makowy i lekko nasączamy go herbatą. Smarujemy go cieniutko resztą kremu i posypujemy orzechami Wstawiamy do lodówki na cała noc. I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, wilgotne, delikatnie, rozpływa się w ustach. Wszystkie jego smaki idealnie się ze sobą łączą. Polecam bardzo gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto deserowe to bardzo świetny smakołyk, który nie wymaga pieczenia. Idealne na każdą okazję i proste do zrobienia. Artykuł Ciasto deserowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plskyrnik pieczony W trosce o tych co bacznie zwracają uwagę na to co jedzą, dziś kremowy sernik skyr na herbatnikach bezcukrowych. Skyrnik, bo tak się nazywa ciasto z gęstego naturalnego jogurtu wywodzącego się z Islandii, ma dwa razy więcej białka niż tradycyjny jogurt naturalny. Takie lekkie ciasto ze spodem lub bez znakomicie się sprawdzi na ciężkim świątecznym stole. Możesz zjeść(...)skyrnik i śmiało poprosić o dokładkę. Dużo białka, mało cukru jeszcze mniej tłuszczu. Na Blogu Dieta Moja Pasja jest już ciasto fit ciasto jogurtowe, a nawet dwa. Prosty skyrnik Fit sernik ze skyru bez tłuszczu, słodzony ksylitolem, naturalnym cukrem o niskim IG. Ciasto mimo swoich walorów ”prozdrowotnych” jest także bardzo łatwe w przygotowaniu. W odróżnieniu od innych przepisów
Dieta moja pasjaUwaga! Ciasto pieczecie na własne ryzyko! Spożywanie go grozi przybraniem na wadze oraz szybkim uzależnieniem! Wstawodawca owego przepisu oraz dawczyni wstawodawcy, Sylwia C., nie ponoszą odpowiedzialności za płacz i lament nad wagą łazienkową. Przed spożyciem skonsultuj się z drugą połową lub dietetykiem. Ogólnie ciasto gorąco polecam, szczególnie na zimowe wieczory i ciemne poranki...Arek(...)szklanki oleju Dodatkowo: 2 dżemy jagodowe (opcjonalnie 400 g mrożonych owoców np. jagoda, malina) Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do dużej miski, w której będziemy mogli je zagnieść. Robimy to szybko, by masa nie stała się zbyt płynna. Pamiętać należy o tym, by margaryna była prosto z lodówki
R'n'G Kitchenjestem fanką szafranu i jest to najświętszą prawda. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez szafranowych wypieków. Znajdziecie ich na blogów wiele. Na pewno skusicie się na proste ciasto z szafranem, które nazwałam szafranowe love . Szafran swietnie smakuje z czekoladą, więc piekę również ciasto typu dwa ciasta w jednym jak ciasto czekoladowo – szafranowe . A jeśli wciąż wolicie wypróbować jakiś(...)Masło roztopić w małym garnku wraz z szafranem i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. W ostudzonym maśle roztrzepać jajk, po czym dodać suche składniki i zarobić ciasto. Zarabiać ciasto tylko do połączenia składników. Podzielić ciasto na 3 równe porcje i uformować z nich rulony. Każdy rulon spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 160ºC (termoobieg) i piec ciastka przez
codojedzeniaCiasto Brzoskwiniowiec to pyszne ciasto z galaretką z brzoskwiniami, czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Ciasto jest przepyszne i warte wypróbowania. Artykuł Ciasto Brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaShare Pinterest Print Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Pycha! Kwaskowe dzięki świeżej żurawinie, aromatyczne, wilgotne i puszyste. Owoce żurawiny idealnie współgrają z białą czekoladą, a dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że pięknie pachnie. Przepis jest bardzo prosty. Nie trzeba nic ubijać ani miksować, wystarczy wszystko wymieszać. Przygotujecie je bardzo szybko i zapewniam, że zniknie jeszcze ciepłe Składniki: 2 szklanki(...)drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (około 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa
Oryginalny smakcała ja. Do tej pory publikowałam głównie przepisy na ciasta z pure dyniowym. Dziś dla odmiany dynia w cieście jest surowa - niczym w cieście marchewkowym. Oczywiście po upieczeniu dynia w cieście jest niewyczuwalna ale sprawia, że pozostaje ono długo świeże i miękkie. Obowiązkowa pozycja na liście jesiennych umilaczy. W sam raz do małych rączek ;) Składniki na 1 dużą keksówkę(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać olej i zmiksować. Następnie partiami wsypać obie mąki zmieszane z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Miksować aż powstanie jednolite ciasto (nie za długo). Bakalie obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Do ciasta dodać startą dynię oraz skórkę pomarańczową i całość wymieszać łopatką. Na końcu dodać bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto
My simple kitchen