ciasto - 163312 przepisów (strona:1684/10888)

Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS 179

Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis charakteryzuje się delikatnym, jogurtowym kremem, który świetnie komponuje się z soczystymi wiśniami. Dodatkowo, dzięki kakaowym herbatnikom na spodzie, deser ma chrupiącą strukturę, która stanowi świetny kontrast dla gładkiego kremu. Deser z wiśniami i kremem jogurtowym to tzw. monodeser, czyli deser(...)jogurtowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego, ciężkiego sernika, szczególnie w ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś orzeźwiającego i lekkiego. Sprawdź również inne przepisy na desery bez pieczenia inspirowane znanymi ciastami: malinowa chmurka góra lodowa 3 bit Przepis na deser z wiśniami Deser z wiśniami w pucharku Via Gusto Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia

Via Gusto
Kostka kokosowa 81

ciasto zna chyba każdy. Przyszedł czas bym i ja pokazała swoją wersję kokosowej kostki. Oprócz wiórek na polewie czekoladowej, dodaję je także do masy na ciasto. Składniki (40-45 małych kostek): 220 g. masła 4 jajka 130 g. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 g. wiórków kokosowych 260 g. mąki pszennej Polewa: 100 ml. mleka(...)śmietanki 30% 4 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 80 g. masła Oraz: 160 g. wiórków kokosowych Ciasto: Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Mąkę przesiej do miski z solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Dodawaj po 1 żółtku i cały czas miksuj

Delicious Place
Pani Dulska - ciasto z makiem i orzechami 77

Dziś będzie coś ekstra pysznego i bardzo efektownego. Ciasto Pani Dulska - to 2 cienkie makowe blaty, oraz orzechowy biszkopt przełożone warstwą jabłek z galaretką oraz czekoladowym kremem budyniowym. Tego ciasta nie przygotujecie w 5 minut, ale jeśli macie ochotę na coś ekstra warto mu poświęcić czas i uwagę. Przepis podpatrzyłam na blogu Trzeci Talerz, jednak nieco zmodyfikowałam i tą moją(...)wersję Wam tutaj podaję.  Ciasto makowe: ok 850 g gotowej masy makowej 4 łyżki mąki pszennej 150 g masła (może być margaryna) 8 jajek 1 łyżka kakao szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, a następnie dodajemy do niego po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, kakao i masę makową, mieszamy do połączenia

Cynamonowe szczęście
Przepis na cynamonową drożdżówkę do odkrywania 72

Drożdżówka cynamonowa do rwania      Ciasto drożdżowe to ulubione ciasto mojego dziadka. Zawsze musiał mieć na święta czy na inne okazje ciasto drożdżowe, które piekła babcia...     Przed erą Agnieszki jadłem ciasta na święta i na imieninach czy też urodzinach.  👉Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania❓       Odkąd Agnieszka wprowadziła(...)się do mnie, a razem z nią, jej pasaj do pieczenia, zrobiła więcej ciast drożdżowych - drożdżówek niż zjadłem przez całe moje życie. Zjadłem! Bo ilość ciast upieczonych przeze mnie równa się "0".      Zapraszamy na przepis na drożdżówkę cynamonową do rwania.   Link do filmu z przepisem Jak zrobić drożdżówkę cynamonową do rwania? - Przepis na ciasto domowe

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka 69

Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Kormanice, gmina Fredropol, powiat przemyski Przepis, który dzisiaj Wam proponuję, to mazurek kokosowo-czekoladowy. Składa się on z dwóch kruchych ciast o lekkim posmaku cytryny, upieczonych z masą kokosową, a przełożony jest masą na bazie białek, masła i kakao. Ciasto łączy w sobie kilka smaków, które harmonijnie współgrają. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień(...)kiedy ciasto zmięknie i warstwy się połączą. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kormanicach pochodzi z publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”. Mazurek kokosowo-czekoladowy – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 300 g masła 3 żółtka 1 jajko 2/3 szklanki cukru pudru starta skórka z cytryny Masa kokosowa: 250 g wiórków kokosowych

Trzeci talerz
Mazurek pistacjowy 101

zbliżające się święta wielkanocne polecam boskiego mazurka z kremem pistacjowym oraz grysikowym. Warstwa delikatnych krakersów super podbija smak tego ciasta. Składniki (blaszka 18x27 cm.): 70 g. krakersów, 15 szt. 150 g. kremu pistacjowego (np. z Lidla) 25 g. łuskanych pistacji niesolonych do ozdoby garść blanszowanych migdałów do ozdoby Krem grysikowy: 300 ml. mleka 50 g. kaszy manny 60 g. cukru(...)mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 100 g. masła 40 g. cukru pudru 2 żółtka Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ze składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto. Odłóż z ciasta kawałek o wadze 40 g. i po rozwałkowaniu powykrawaj z niego małe kwiatuszki lub inne świąteczne kształty. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostałe ciasto rozwałkuj

Delicious Place
Biała kiełbasa w cieście. Przekąska, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. PRZEPIS 305

białą kiełbasą można zrobić prawdziwe cuda w kuchni, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pieczona w cieście francuskim z cebulką i musztardą smakuje rewelacyjnie. Bardzo szybko znika z wielkanocnego stołu. Przepis na białą kiełbasę pieczoną w cieście Składniki: Arkusz gotowego ciasta francuskiego (ok 270 gramów), 500 gramów białej surowej kiełbasy , 2 większe cebule, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, olej(...)jajko. Jak zrobić białą kiełbasę w cieście? Cebulę pokrój w pióra, zrumień na odrobinie oleju. Ciasto francuskie rozwiń, przy dłuższej krawędzi rozłóż kiełbasę wyjętą z osłonek, posmaruj musztardą, wyłóż cebulę. Zwiń w rulon, przekrój na 2-3 kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wyłożone składniki przed zwinięciem. Piecz w temp. 190 stopni przez

Kulinarna Polska
Niedrogi serzaniec – sernik 74

Serzaniec czyli sernik , przepis z książki z lat dwudziestych – trzydziestych XX wieku, Torty i ciasta domowe Marii Wiśniewskiej. Serzaniec na spodzie z ciasta kruchego. Masa serowa z dodatkiem drożdży. Kruchy spód : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować, lub zagnieść na stolnicy. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę(...)włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie. Utrzeć

królestwo garów
Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję 67

prezentuje się na talerzu. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas spotkania ze znajomymi, czy domowej imprezie. Rurki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, na drugi dzień ciasto francuskie nie jest już takie kruche, gdyż mięknie od pasty. Jak przygotować rurki z pastą z tuńczyka? Robi się je bardzo szybko. Wystarczy ugotować i pokroić jajka, następnie wymieszać(...)tuńczykiem, szczypiorem i majonezem. W międzyczasie należy upiec rurki z ciasta francuskiego i je wystudzić. Potem wystarczy tylko napełnić rurki pastą i gotowe.   Składniki na rurki z pastą z tuńczyka (około 20 sztuk): 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g) puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 jajek 2 łyżki majonezu pęczek szczypioru sól, pieprz jajko

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z rabarbarem 61

dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek. Składniki: Ciasto(...)szklanki mąki ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 125 g masła ? 3 łyżki oliwy Rabarbar ? 5 średnich łodyg rabarbaru ? 2 łyżki cukru ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: ? Rabarbar umyć, obrać z łupinki, pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem. ? Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier cały czas ubijając. ? Wrzucać

To co kocham
Łza słoniowa 64

Pyszne ciasto w formie rolady o kształcie łezki, stąd nazwa „łza słoniowa”. Mam ten przepis w swoim zeszycie kulinarnym od dawna. Rolada zawsze się udaje, pięknie wygląda, niesamowicie smakuje i jest dość prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe ? 6 jajek ? 3 łyżki cukru pudru ? 3 łyżki(...)mleka – 250 ml ? 2 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa ? 100 g masła ? 3 łyżki kakao ? 3 łyżki cukru ? 3 łyżki mleka oraz ? 5 bananów, jak najbardziej prostych Wykonanie: Ciasto biszkoptowe ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i chwilę poubijać. ? Wbijać po jednym żółtku i mieszać na wolnych obrotach. ? Wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie przemieszać łyżką

To co kocham
Ciasto porzeczkowe z cieciorką 68

Gdzieś w świecie blogosfery kulinarnej przeczytałam, że można ubić pianę z płynu po cieciorce. Wymyśliłam więc na poczekaniu to ciasto, aby spróbować poeksperymentować z cieciorką. Płyn pięknie się ubił, a po dodaniu cukru można z niego piec bezę. Dzięki dodaniu piany do ciasta wyszło ono niezwykle puszyste i mięciutkie. Niestety tak zajęłam się pianą, że zapomniałam dodać do ciasta sodę(...)proszek do pieczenia, więc moje ciasto najpierw pięknie wyrosło, a potem niestety opadło. W przepisie podałam już prawidłowe składniki. Nie ma również w składzie ciasta kakao, kolor uzyskałam za pomocą dżemu z czarnej porzeczki. Sama się zdziwiłam, że wyszło takie ciemne. Składniki: ? 1 puszka cieciorki ? 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ? 3 łyżki gęstego jogurtu ? 2 łyżki cukru ? 4 łyżki

To co kocham
Śliwkowiec z kruszonką 70

ferworze remontu bloga gdzieś zapomniałam o przepisie na ciasto ze śliwkami. Wiem, że w tym roku już za późno, bo sezon na śliwki minął, ale na następny rok będzie jak ulał. Ciasto to jest bardzo smaczne, zupełnie inne niż zwykle pieczone na kruchym spodzie. Tutaj spodem jest wilgotne ciasto, które błyskawicznie się przygotowuje tylko mieszając dokładnie wszystkie składniki. Wilgotne ciasto(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 600 g śliwek   Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g masła   Wykonanie: Wrzucić wszystkie składniki ciasta oprócz śliwek do miski miksera i dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na blaszkę (25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przekrojone śliwki na pół, skórką do dołu

To co kocham
CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA (keto, bez glutenu, redukcja) 94

oprószona pudrem z erytrolu lub oblana polewą z czekolady bez cukru, wliczając je do makro. Polecam także inne wielkanocne KETO PRZEPISY . Składniki – cytrynowa babka piaskowa (forma 23 cm) Ciasto 3 jajka (rozm. M) 75 g erytrolu 250 g śmietany 30% 110 g mąki łubinowej (plus odrobina do posypania foremki) 80 g izolatu białek (90%) 15 g proszku do pieczenia(...)dodać śmietanę i dalej miksować. Kolejno wsypać mąkę łubinową, izolat, proszek do pieczenia i dalej mieszać. Na koniec dodać otartą skórkę oraz kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec w 170°C przez 40-45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych

Ola la LCHF
Babka marmurkowa – niezawodny przepis 230

Babka marmurkowa to smaczne i szybkie do zrobienia ciasto, które świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy czy na wielkanocnym stole. Przepis jest stary i wypróbowany – zawsze wychodzi i nie sprawia żadnych trudności, a babka wychodzi miękka i puszysta. Jak przygotować babkę marmurkową? Rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie ubijamy masło z cukrem, dodajemy do niego żółtka i wymieszane(...)mąki pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Tak powstałe ciasto mieszamy z białkami. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao. Ciasto na babkę jest gotowe, wystarczy przełożyć je na blaszkę i piec przez około 45 minut w piekarniku. Składniki na babkę marmurkową: 200 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1,5 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (2/3 szklanki

e-PrzepisyKulinarne