mielone - 47549 przepisów (strona:1684/3170)

PIECZONE PODUDZIA Z WARZYWAMI 180

łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka curry, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 5 łyżek oleju, 10 ml sosu sojowego, 6 małych cebul, 10 małych ziemniaków, świeżo mielony pieprz i sól, 4 cienkie plastry masła. Przygotowanie: Olej dokładnie mieszam z sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i przyprawami, dokładnie smaruję mięso, odstawiam do lodówki. W międzyczasie obieram ziemniaki

JejKuchnia
MAKARON ZE SZPINAKIEM I MASCARPONE 217

szpinaku, opakowanie serka mascarpone, plaster sera żółtego (opcjonalnie), 2 łyżki masła, 3 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku,  tymianek, gałka muszkatołowa, papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, świeżo mielony pieprz. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na maśle wraz z przyprawami. Dodaję szpinak, smażę, często mieszając, aż cała woda wyparuje, solę. Następnie dokładnie

JejKuchnia
ZALEWAJKA 141

kiełbasy, 20 dag parzonego boczku, większa cebula, barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci), 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, większa szczypta majeranku, 4 czubate łyżeczki śmiet any. Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam litrem wody, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, oraz grzyby wraz z wodą, w której

JejKuchnia
KULECZKI ZIEMNIACZANE 196

ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 5 większych ugotowanych ziemniaków, po 1/2 pęczku koperku i pietruszki, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, świeżo mielony piep rz. Przygotowanie: Koperek i pietruszkę drobno siekam. Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy oraz posiekaną zieleninę. Dokładnie łączę. Formuję kuleczki (wielkość

JejKuchnia
MAKARON Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 173

POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: około 3 50 g ulubionego makaronu 560 g pomidorów krojonych (z puszki), 35 dag pieczarek, cebula, opakowanie mozzarelli, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, suszona natka pietruszki, tymianek,  2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę siekam. Podsmażam na maśle

JejKuchnia
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 232

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól

JejKuchnia
ZUPA KREM Z BATATÓW 143

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średnie bataty, 2 łyżki masła, cebula, ząbek czosnku, 2-2,5 szklanki bulionu, sól, mielony kmin rzymski i kolendra, ostra papryka lub pieprz cayenne, ser pleśniowy, posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w kostkę

JejKuchnia
SURÓWKA OBIADOWA Z PORA I JABŁKA 184

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 4 małe pory (białe i jasnozielone części), jabłko, 3-4 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego, curry, sól, pieprz świeżo mielony, szczypta cukru. Przygotowanie: Pora kroję w jak najcieńsze paseczki. Jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Całość mieszam z jogurtem, doprawiam do smaku przyprawami i szczyptą cukru

JejKuchnia
POLĘDWICZKA PIECZONA W SZYNCE SZWARCWALCKIEJ 163

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: polędwiczk a wieprzowa (około 500 g), 100 g szynki szwarcwalckiej, łyżka sosu sojowego, łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego, olej, sól morska. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Sos sojowy mieszam z musztardą, nacieram polędwicę, doprawiam solą, następnie smaruję olejem, obtaczam w pieprzu, zawijam w szynkę

JejKuchnia
HAMBURGER DOMOWY - PYCHA! 232

Kotlet mielony. Bułka do hamburgerów. Podsmażona cukinia z czosnkiem niedźwiedzim, papryką słodką, cayenne i solą. Pomidor, papryka, ogórek, cebula. Kapusta czerwona. Sos z ketchupu i majonezu

JejKuchnia
SPAGHETTI CARBONARA 233

Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 90 g boczku wędzonego, 2 jajka, 50 g sera Grana Padano (starty na małych oczkach), garść posiekanej natki pietruszki, 3 małe ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz, sól, pół łyżki oleju z dodatkiem czosnku. Przygotowanie: Jajka sparzam wrzątkiem (10 sekund każde jajko), wbijam do głębokiego talerza, dodaję sól, dokładnie roztrzepuję widelcem. Makaron gotuję al dente

JejKuchnia
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami 179

kurczaka 0/5 szklanki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso.  Olej łączymy z papryką ostrą

Qchnia po prostu
Sernik czekoladowo-śliwkowy 212

Składniki umieścić w blenderze, miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wylepić tortownicę o średnicy 23 cm. Umieścić na czas przygotowania masy. Masa: 500 g twarogu lub sera mielonego do serników 250 g sera mascarpone 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 1/2 szklanki cukru pudru (można więcej lub mniej

Chocolate Muffin Blog
rozgrzewające chili con carne - szybki obiad 234

Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. W sam raz na mroźne, zimowe dni. Uwielbiam chili con carne także za prostotę i szybkość wykonania. Polecam :-) składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (dałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu

babka w formie
Wegańskie drożdżowe ciasto z karmelizowaną dynią pod orzechową kruszonką 199

zimnego oleju kokosowego 50 g cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm. Na dużej

greenscarf