mielone - 47549 przepisów (strona:1693/3170)

Ekspresowa sałatka śledziowa w stylu japońskim. 208

najlepszym towarzystwie! Składniki: 4 płaty śledzi wiejskich 8 śliwek suszonych kilka płatków marynowanego imbiru szczypiorek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić na pół i na 15 minut zalać winem. Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki

zadanie-gotowanie
Śledzie z żurawiną 2424

dzień i od święta :) Składniki na mały słoik: 4 filety śledziowe matjas duża cebula duża garść suszonej żurawiny liść laurowy 2 ziela angielskie 3/4 szklanki oleju pieprz świeżo mielony Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, a następnie pokroić  na ukośne paski. Żurawine namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, odcedzić.  Cebulę

wyzwania kuchenne
makowiec zawijany 940

zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia lub podgotowujemy przez ok. 15 – 20 min i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło

Domowy Smak Jedzenia
Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką 244

solone, bez skóry) 3 duże cebule 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1-2 łyżki suszonego majeranku ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie zalewa do cebuli: 1/2 szkl. octu winnego 1/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru Przygotowanie: Śledzie na moczyć w zimnej

Codziennik Kuchenny
Delicjusz 1168

Jeżeli jeszcze szukacie jakie ciasto upiec na święta, to podrzucam Wam jeszcze jeden pomysł :) Składniki: biszkopt - 10 jajek - 150 g mąki pszennej - 250 g cukru kryształu - 200 g mielonych orzechów włoskich - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia budyń - 0,5 l mleka - 1 budyń śmietankowy - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka mąki pszennej

Zainspirowana w kuchni
Warzywna sałatka warstwowa, trochę nietypowa 670

duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, suszona papryczka chili świeżo mielona. zielona pietruszka. Przygotowanie: Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka,  gdzie średnica dna i góry będzie taka sama) wsypujemy kuskus, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą

Moniki Smakołyki
Seromakowiec 288

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i dla siostry:) Dzisiaj nie musimy już stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny

Ania i Marcin gotują
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 220

gotujemy przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Dolewamy sok z buraków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem

karmelowy
Kostka orzechowa przekładana nutellą 193

pewno smaczniejsze i zdrowsze. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt orzechowy: – 4 białka – 4 łyżki cukru – 3 łyżki mąki pszennej – 80 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych (według uznania) – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: – 350 ml mleka – 2 żółtka – 2 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka

Relaxtime
Włoskie krasnale w czapeczkach 218

stożki i już;) Dużo mniej zachodu, a efekt i tak wyśmienity. 120 g masła 100 g cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 300 g mąki 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej miałkiej, jeśli mamy w granulkach, rozetrzyjmy ją lekko w moździerzu) sól lukier kolorowy – opcjonalnie Miękkie masło ucieramy z obydwoma cukrami oraz

Smaki Na Talerzu
Ciasto z marcepanem - STOLLEN 181

mleka 3 łyżki jasnego miodu 85 g masła 450 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu) 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½  łyżeczki mielonego cynamonu ½ soli 1 duże jajko 300g marcepanu 1 jajko do posmarowania  Przygotowanie: Rodzynki i skórkę pomarańczową (ew. suszone wiśnie) umieszczamy w misce i zalewamy rumem lub brandy. Przykrywamy folią

bistro mama
Pasztet drobiowy z orzechami. 182

warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce na drobnych oczkach. W czasie mielenia, co jakiś czas  wrzucamy ząbek czosnku i kawałek bułki namoczonej w wywarze z mięsa. Do mięsnej masy dodajemy orzechy, resztę składników

Dieta moja pasja
Sernik waniliowy z żurawinami 177

Ciasto 280 g mąki pszennej 75 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 30 g mielonych migdałów * Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Masło pokroić na niewielkie kawałeczki. Sypkie składniki (oprócz migdałów) posiekać z masłem do uzyskania kruszonki, dodać

Pełny talerz
Królik duszony w warzywach 226

świąteczny obiad :)  Składniki : mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszki marchew, pietruszka, duża cebula czosnek 2 ząbki sól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielona tłuszcz do smażenia Przygotowanie : mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, papryką Cebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stron Wsypać cebulę, przesmażyć

Proste Potrawy
kremowy ryż z krewetkami 242

krojonych - kilka pomidorków koktajlowych - 100 ml śmietanki 30% - ok dwie szklanki bulionu - pęczek natki pietruszki - 100 g parmezanu - spora cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - pieprz czarny świeżo mielony - sól morska Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i oczyszczone z jelit krewetki. Przyprawiamy solą morską i pieprzem, smażymy dwie minuty z każdej strony i zdejmujemy

Cook&Love