Składniki: 250 ml ciepłe mleko 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 360 g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki (113 g) zimnego masła, pokrojone w kostkę 1 duże jajko 1 duże żółtko 1 duże białko + 1 łyżeczka wody,do smarowania Wykonanie Połączyć ciepłe mleko i drożdże wymieszać lekko do połączenia. Odstawić
w mojej kuchniScroll down for recipe in English Inka waniliowa z cynamonem (2 porcje) Składniki: 1 szklanka mleka 100 ml bardzo mocnej kawy Inki 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta gałki muszkatołowej mała szczypta kardamonu 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka, spienionego kakao do posypania Przygotowanie: W małym rondelku podgrzej mleko wraz
karmelowyPolecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane w łupinach 4 ugotowane marchewki (lekko twardawe) 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (lekko twardawe) 1 czerwona cebula 6 filetów śledziowych świeżo mielony pieprz ocet winny 2 łyżki majonezu 200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz
Kuchnia bezglutenowawiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny 1 cebulka 2 łyżki octu jabłkowego olej lniany natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól Wykonanie: Dzień wcześniej należy przygotować śledzie (w razie potrzeby, jeśli są zbyt słone, moczymy kilka godzin zmieniając wodę co jakiś czas), kroimy
Quinoa Raz!już sprawionego) pokrojonego w paski ok. 500g kapusty kiszonej liście laurowe ziele angielskie 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku plus 3-4 łyżki olej 100g zimnego masła 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 cebula poszatkowana skórka z połowy cytryny 50g suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskiej, ale mogą być zwykłe natka pietruszki sól, pieprz ok. 100 ml rybnego* *jeśli używacie całego karpia
Pociąg Do Kuchniwywaru z gotowania grzybów. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy pod przykryciem podlewając pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Porcje kapusty z grzybami nakładamy na upieczony spody. Posypujemy płatkami papryki. Dekorujemy natką pietruszki
Pyry na Gazwrzątku. Podziel je na 4 równe części, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. W pojemniku blendera umieść kaczkę, pora i pietruszkę i zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje
karmelowyłyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3 łyżki mleka 125g margaryny Nadzienie: 200g orzechów laskowych mielonych 50g cukru 4 kropelki olejku migdałowego 4 łyżki wody 1 jajko 1 białko Dodatkowo: 1 żółtko
Cukiernia Pychotkimała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do rondelka wsypujemy umytą żurawinę i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę z pomarańczy startą na tarce o drobnych oczkach (wcześniej
Poezja smakuwątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami 11. Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką
Tradycyjna Kuchniaszklanki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść rodzynek 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta przyprawy do piernika (lub odrobina cynamonu i mielonych goździków) 0,5 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić je na mniejsze
Kulinarne Inspiracjesmakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny materiał zdjęciowy :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 jajko mielony cynamon, kardamon i goździki (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika) kilka łyżek ciepłej wody lukier klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny
Spektrum SmakuSKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów
Kulinarne Fantazje Mariolimarchewka 1 pietruszka natka pietruszki - opcjonalnie 4 wędzone frankfurterki lub kabanosy (ok. 20 dag) ** 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 kminku mielonego sól pieprz * u nas zupa robiona na wodzie, dodaliśmy mieszankę suszonych warzyw, które można kupić za ok. 2 zł w sklepach ze zdrową żywnością. W smaku przypomina Vegetę
Kuchnia od dwojgatrwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować
Ala piecze i gotuje