szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek
Ogrodnik w podróżypszenna - ile potrzeba, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżka, cebula 4 sztuki, smalec 6 łyżek/domowy, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ziemniaki najlepiej ugotować w mundurkach wieczorem, odlać z wody i zostawić obrane ze skórki w garnku, następnie na drugi dzień zmielić w maszynce do mięsa na drobnym
W Mojej Kuchni Lubięminutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. I przelewamy do niej ciasto. Składniki na masę serową: 150 g masła miękkiego w kawałkach 250 g cukru 1000 g sera białego półtłustego mielony 5 jajek Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo cukier a następnie ser. Na koniec dodajemy jajka i chwile ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut
Mam apetyt na ...patelni o średnicy ok. 20 cm, aż część tłuszczu się wytopi. Pomidorki poprzekrawaj na połówki, a paprykę pokrój w talarki. Jajka rozbij i roztrzep w miseczce. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą i wylej na patelnię z usmażoną kiełbaską. Na górze poukładaj pokrojone pomidorki i paprykę. Zmniejsz ogień do minimum, a patelnię przykryj pokrywką. Smaż, aż jajka się zetną
Food Squaremuszkatołowa, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka tniemy na małe paseczki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i granulowanego czosnku. W tym czasie szatkujemy w piórka cebulę a pieczarki i seler naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy
Pyry na Gazmarchewki kawałek selera (ok 100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną
Obiad gotowyspore marchewki (każda o wadze około 100 g) 6 – 8 daktyli (niesiarkowanych) szczypta nierafinowanej soli i przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu i duża szczypta wanilii, gałka muszkatołowa do smaku garść delikatnie podprażonych orzechów do podania naturalny syrop lub miód w wersji niewegańskiej do polania gotowego
Even Better Foodgołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym i ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić aby nie ponacinać
Klasyka GotowaniaTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie pomidorowym lub Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut Tortellini w sosie szpinakowym – Składniki: 450g mrożonego szpinaku (liście) 1 łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku […] The post Tortellini
Kulinarne Przebojecydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1 szczypta przyprawy Garam Masala 2 liście laurowe kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki masła
Wino Francja KuchniaSkładniki: słonina 1 kg, kolendra cała 1 łyżka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 1 sztuka, owoc jałowca 6 sztuk, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki słoninę świeżą zmielić na sitku drobne oczka lub kupić już zmieloną, włożyć do gorącego garnka, wymieszać i na średnim ogniu wytapiać smalec
W Mojej Kuchni Lubiępuszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 mała cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 100 g chudego boczku sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny, ½ łyżeczki mielonego kminku 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać
Czerwień i błękitSKŁADNIKI: 3 pomarańcze 2 grejpfruty 150 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 plastry imbiru PRZYGOTOWANIE: Owoce obieram a następnie wkładam do kubka blendera. Grejpfruta obieram tylko ze skórki pozostawiam biały nalot. Następnie dodaję siemię lniane oraz drobno posiekany świeży imbir ok 2 plastry. Oraz wlewam ok 150 ml wody. Blenduję dokładnie na gładkie smoothie. Piję odrazu
Gotowanie Patkigram orzechów nerkowca 50 gram siemienia lnianego 150 gram nasion słonecznika 50 gram nasion chia 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 4 łyżki miodu Mieszanka suszonych owoców: 50 g owoców goji 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek
Mango Papaja