Składniki: 3 garście spaghetti z buraka od Fit&Easy 1/2 małej cebuli około 1 i 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 2 łyżki pestek dyni sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, podsmażamy na nim pokrojoną cebulkę. Dodajemy 3 garście spaghetti z buraka, doprawiamy całość solą himalajską i pieprzem. Przykrywamy patelnię
Słodkie okruszkibanany 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu porządna szczypta mielonych goździków 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki dowolnych orzechów cukier puder do posypania Wykonanie: W misce blendujemy banany, jajko, cukier i masło. Następnie dodajemy przesianą z sodą
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek
Mango Papajapapryki słodkiej 1 duża cebula, lub 2 średnie 2 papryki czerwone 1 cukinia 7-8 dużych pieczarek 1,5 łyżki naturalnej przyprawy do mięs duszonych ( lub mix przypraw: mielony kminek, kurkuma, majeranek, cząber, tymianek, 2 ziela angielskie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 2 łyżki masła WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki
Calzonella.comPrzy okazji swojej strączkowej akcji postanowiłam upiec ciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach
Weekendy w domu i ogrodziemąka pszenna graham * słonecznik (8%) * mąka żytnia razowa drożdże * siemię (2%) * sezam (2%) *sól morska (2%) * suszona cebula (2%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%) W każdym chlebku widać nawet dość sporą ilość ziarenek siemienia lnianego, i trochę mniej sezamu. Na wierzchniej warstwie znajduje się rozpuszczony i zapieczony ser. Jak na smak
Zdrowie na języku :Pmiksuj za jej pomocą. Akurat w tym przepisie wolę tapenade gruboziarniste. Jeśli wolisz bardziej zmielone miksuj dłużej. Przełóż tapenade do miseczki. Dodaj oliwę, sok z cytryny. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowane tapenade przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia. Tapenade z oliwkami to świetna pasta na kanapki. Świeżutką ciabatę dzielę na grube kromki
codojedzeniastartego parmezanu sól , pieprz do smaku oliwa z oliwek pozostałe : 4 piersi z kurczaka ( jedna na osobę ) 4 łyżki sosu terijaki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka miodu sól do smaku Składniki na marynatę do kurczaka , mieszamy razem i pokrywamy nimi piersi z kurczaka , odstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni
Ogrodnik w podróżynazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone
Kuchnia bezglutenowa Lolinazywane po prostu chili. I choć wszystkie składniki są bardzo meksykańskie, to z Meksykiem te danie ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią ;) SKŁADNIKI: - 1 mielonej wołowiny - 4 puszki krojonych pomidorów (a jeśli sezon to 1 kg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę) - 2 puszki czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) - 3 duże cebule (pokrojone
Kuchnia bezglutenowa Lolijuż we wcześniejszych postach pisałam spodobało mi się pieczenie przy użyciu drożdży, więc dzisiaj postanowiłam zrobić chleb. Wierzch posypałam mielonym siemieniem lnianym, a tak sobie a do wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej. Proste i dobre, trochę płaski ten chleb, ale to dlatego, że nie miałam węższej i dłuższej foremki, a co tam, płaskie chlebki też dobre! Składniki 1 szklanka wody
Delusional Trineduże jajka 250 ml śmietany 36% (1 szklanka) 240 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną wodą i zostawiamy
Poezja smakufasoli (dałam całą puszkę białej i pół czerwonej) 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 2 łyżki wędzonej papryki olej do smażenia Boczek pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do dużego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Zagotować
Czerwień i błękit