odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis) natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz sól Wykonanie: Seler, jabłko i por kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę
Quinoa Raz!słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka
Kolorowy Przepisownikzdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej? Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu Jak przygotować kompot z suszu? Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez godzinę. Przed podaniem dodajemy miód. K ompot z suszu podajemy
Ugotowane pozamiatanegruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub cytryny świeżo mielony pieprz Jak przygotować sałatkę owocową z fasoli? Fasolę namoczoną przez noc gotujemy godzinę. Pamiętamy, żeby po zagotowaniu wylać pierwszą wodę – wtedy będzie bardziej lekkostrawna. Zostawiamy do ostygnięcia
Ugotowane pozamiatanecukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć
Pełny talerzprzypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta. Korzenny sernik gotowany Składniki : Ciasto : 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka) 600 g ciastek korzennych 200 g masła 3/4 szklanki cukru 100 ml mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiserowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych 30 g masła klarowanego stopionego
Przysmaki KarolkiSkładniki: 800 g piersi z indyka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Następnie nacieramy dokładnie mięso z każdej strony - wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy
Moje-pitraszenieprawie połowy sernika, mąż w końcu przyznał, że czekolada w tym wydaniu, doskonale współgra z serem. Ja tradycyjnie użyłam do sernika sera wiaderkowego Wieluń. Mama kiedyś używała sera trzykrotnie mielonego w ilości dokładnie 1 kg. Ja zwykle kupuję 3 pojemniczki o wadze 450 g i nadmiar sera ( do 1,2 kg) wyjadam łyżką (mniam). Drukuj Klasyczny sernik bez spodu
Mieszam w Garnkułyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żóltka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka 330 g cukru wykonanie: Ser mielimy. Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą
Domowy Smak Jedzeniaporcji) Składniki: 400 g kokardek z Lubelli , ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki brązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera cheddar lub innego ulubionego
karmelowymały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę
Smak mojego domuwiem co mają w sobie orzechy włoskie, ale ciasta z ich udziałem zawsze cieszyły się w moim domu dużym wzięciem. Nie inaczej było z tym wypiekiem. Biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów, do tego masa z cappuccino orzechowym, przełożona warstwami słonych krakersów, bez których sobie tego ciasta po prostu nie wyobrażam. Biszkopt orzechowy : 6 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Smaki Na Talerzuskładniki: 600g. mąki 400g. margaryny 200g. cukru pudru 100g. ziaren słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4-5 milimetrów, wyciąć dowolne kształty ciasteczek. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem na jasno złoty kolor
Lubię to gotujęśrednicy 20 cm: ciasto: 125 g masła, 2 jajka, 250 g cukru kryształ białego, 250 ml mleka, 20 g przyprawy do piernika, 3 łyżki ciemnego kakao, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, ½ płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek
Moniki Smakołyki