zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq) . Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy
Kuchnia od dwojgadown for recipe in English Zakręcone pączki (35-40 sztuk) Składniki na ciasto: 3/4 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 1/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 2 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii olej do smażenia Składniki na lukier: 1 1/2 szklanki cukru pudru 1/8 szklanki
karmelowyżeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego gałązka lubczyku (dałam suszony) 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, żeby całe były przykryte, zagotować. Jeśli pojawi się piana, zdjąć
Obiad gotowyprzepis na gulasz węgierski! Ha, ha… Gulasz węgierski Składniki: 700 g wieprzowiny bez kości 4 plastry wędzonego boczku 1 suszone chili ancho 1 łyżeczka papryki w proszku ¼ łyżeczki mielonego kminku 10 perłowych cebulek lub 2 żółte cebule 1 czosnek solo 3 łyżki pomidorowego przecieru 300 ml mięsnego bulionu 2 papryki, czerwona i żółta sól i pieprz do smaku
codojedzeniapęka. Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników (użyłam herbatników pełnoziarnistych z masłem ) 80g masła /margaryny 1/2 łyżeczki cynamonu Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka - polecam z Wielunia ) 100 ml śmietanki 30-36% 3 jajka 60g miodu (około 5 płaskich łyżek) 60g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki
Di gotujecałość podsmażamy do zarumieniania. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Przekładamy do przesmażonej cebuli ze skwarkami, mieszamy, wyłączamy grzanie. Wkruszamy biały ser, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDeser banalny w przygotowaniu, a smak...<3 nie da się opisać, trzeba koniecznie zrobić <3 Składniki 4 duże gruszki 20 g cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą
R'n'G Kitchenwiosny! :) Dziś zapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe. Na taką pogodę jest idealna :) Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra lub tabasco 1 litr bulionu Cebulę
Czerwona Porzeczkaprostota jest najlepszym przepisem. Do hamburgera możemy dodać dowolne dodatki co sprawia, że nadaje się na spotkania, ponieważ każdy może dodać to co lubi :) Składniki: * 500g mięsa wołowego mielonego (bądź w kawałku (rostbef) do zmielenia w domu - jeszcze lepiej!) * sól i pieprz * jedna średnia cebula * bułki do hamburgerów * pomidory *ogórki kiszone * ketchup * majonez * 5 plasterków sera Poziom
Klasyka Gotowaniajest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:) Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka (lub dwie) śmietany * kasza kuskus poziom trudności: bardzo łatwy czas przygotowania: 15 minut kaloryczność
Klasyka Gotowaniazapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom. Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula * ser żółty (opcjonalnie) poziom trudności: średnie kaloryczność: średnia porcja: 6 osób czas przygotowania: 1.5 godziny Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Doprawiamy solą
Klasyka Gotowaniaczerwonej papryki Kawałek cukinii 1 cebula dymka ze szczypiorem 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 małe jajka 2-3 łyżki mąki pszennej Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską
Wanilia i Kardamon400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy do miski od miksera i dolewamy podgrzane
Kolizje Smakówszklanki passaty łyżka ketchupu pikantnego 2 łyżki majonezu 120 g serka o smaku biszkoptowym (użyłam Danone) świeżo zmielony pieprz do smaku, szczypta (naprawdę szczypta) soli płaska łyżeczka mielonego curry Przygotowanie: w miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki do idealnego połączenia, doprawiamy do smaku. Możecie ewentualnie zwiększyć lub zmniejszyć proporcje produktów w zależności od potrzeby:) Smacznego
Zasmakuj Kuchnimożecie zastąpić bezglutenowym, nawet ryżem lub kaszą - dowolność. Sprawdzą się też inne kształty makaronów, np. penne, kolanka, nawet spaghetti (tylko wtedy mięso lepiej pokroić na drobniejszą kostkę lub zastąpić mielonym, dodać cukinię i mamy nowe danie;). Składniki: 300 g makaronu świderki 1 mniejsza pierś z kurczaka sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra mały kubeczek śmietanki
Zasmakuj Kuchni