mielone - 47549 przepisów (strona:1698/3170)

Medaliony wieprzowe z borowikami na białym winie 230

razowa) 1 biała cebula 300 g borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi ruskie 249

osolonej wodzie. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy na skwarki. Gdy słoninka dochodzi dorzucamy do niej cebulę pokrojoną w kosteczkę i dusimy/smażymy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.  Pierogi wrzucamy(...)czekamy aż rozmarzną obsmażamy z boczkiem i cebulką. Smacznego!) Odważamy 0,5kg ugotowanych ziemniaków. Odważamy 0,5kg sera białego (wybrać ser dobrej jakości od niego zależy smak pierogów) Ziemniaki mielimy na przemian z serem maszynką, duże oczko. Po zmieleniu do całości dodajemy zeszkloną cebulkę ze skwarkami doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy ręcznie. Sprawdzamy smak jeśli potrzeba doprawiamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tortille z wędzonym łososiem i chrzanowym serkiem 296

pszenne tortille 150g wędzonego na zimno łososia 250g sera twarogowego, smarownego 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 mała cytryna 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika mix sałat sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Rolada lazdijajska 748

golonka wieprzowa z ładną skórą 1,4-1,6 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 17-18 g/kg licząc tylko mięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciasto pietruszkowe 223

szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy

Cynamonowe szczęście
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 280

wody • 125 ml ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa

Leśny Zakątek
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 169

szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin  do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól himalajska do smaku papier ryżowy Ugotuj kaszę jęczmienną. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij

Z Kuchni Do Kuchni
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 209

posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy

Pobite gary Barbary
Kurczak z warzywami z piekarnika. 269

marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrz Do środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrach Warzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić w ząbkach Kurczaka w całości włożyć

Proste Potrawy
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 231

Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowe smoothie rumiankowe. 175

porcję 1 torebka rumianku ekspresowego lub 1 łyżeczka 1 dojrzała brzoskwinia 1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego  125 ml świeżego mleka ( 1/2 szklanki ) Sposób wykonania :   B rzoskwinię obierz ze skórki, usuń pestkę , pokrój na kawałki. Rumianek zaparz pod przykryciem w 50 ml ( trochę mniej niż 1/4 szklanki ) wrzątku przez około 10minut, następnie

Przepisy i porady kulinarne
Twarożek roślinny z orzechów nerkowca 226

wtedy zacząć wieczorem :) Nagmatwałam? :) No to czytajcie :) Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 4 łyżki mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka płatków drożdżowych sól himalajska pieprz ziołowy mielony posiekany szczypior dymki - ilość według uznania Nerkowce namoczyć przez noc (lub przez dzień) w zimnej wodzie i odcedzić Dodać mleko sojowe, ocet jabłkowy i płatki drożdżowe - całość dokładnie zmiksować

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie z suszonymi pomidorami 260

torebki) oliwa z oliwek (do namoczenia pomidorów z torebki) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki oleju konopnego lub lnianego 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie: Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to moczyć je przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Pomidory

Kuchcik gotuje
Świąteczna szynka glazurowana miodem 284

szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru

Moje Kuchenne Rewelacje