chcieli. Dobrze również, aby nie gotować za długo i nie zrobić z nich papki. Na koniec próbujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, ja lubię dodać jeszcze sporą szczyptę mielonego imbiru. Połowę warzywnej mikstury wkładamy do naczynia. Ja podczas tej czynności staram się wyłowić wszystkie liście i ziarna ziela oraz czosnek. Na warstwę warzyw układam usmażoną rybę, którą
Pichceniomaniamnie piękne płaty śledziowe 😀 Składniki : 10 płatów śledziowych 3 spore cebule mały słoiczek (120 g) koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny pieprz grubo mielony 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia dobry olej lub oliwa Śledzie opłukać pod bieżącą wodą. Namoczyć śledzie na noc w przegotowanej lub przefiltrowanej wodzie. Rano
Weekendy w domu i ogrodzieciepłej wody Farsz: płat z karpia o wadze około 350 g 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka mielonych orzechów włoskich pół pszennej bułki - może być czerstwa 1 szklanka mleka sól, pieprz Wykonanie: Płat karpia oczyścić, usunąć skórę i ości. Następnie pokroić w nieduże kawałki i zmielić
kolorowotorcikowoSkładniki: 15 dag miodu 10 dag masła 20 dag brązowego cukru 40 dag mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód
Pobite gary Barbarywiórków kokosowych – 30g masła/oleju kokosowego – 1-2 łyżeczki miodu/syropu klonowego Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Wiórki mielimy z orzechami włoskimi na mąkę. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło orzechowe i miód, mieszamy, by otrzymać gładką masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką(...)pieczenia (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Wiórki mielimy na krem (masło kokosowe), dodajemy roztopione masło/olej kokosowy i miód. Ciasto studzimy, nakładamy na wierzch polewę i resztę pekanów (całych lub posiekanych na kawałki). Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasto marchewkowe
Be Fit Be Strongpszennej 1 szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej 200g masła( zimnego) 1 jajko Nadzienie: 150g drobno mielonych migdałów 100g cukru otarta skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml) Lukier: 100g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego Do miski przesiewamy
Smaki Na Talerzubardzo drobno posiekanych) 7 suszonych daktyli około 4 łyżek płynnego miodu mleko do sparzenia maku Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Farsz: Mielony mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekane daktyle i miód. Wszystko wymieszać. Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać do miski, dodać
Oryginalny smakRybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy
Trzeci talerzznajdziesz tutaj 1 słoik kremu kakaowo-miętowego zmielone migdały bez skórki Przygotowanie: Pierniczek smarujemy kremem kakaowo-miętowym, przykrywamy drugim. Wierzch ciasteczka smarujemy ponownie kremem kakaowo-miętowym i posypujemy mielonymi migdałami
Moja smaczna kuchniabiały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć
Kolorowa kuchnia Elkisłoiczków o pojemności 200ml: 1,5kg dyni - waga po obraniu skórka starta z 2 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 250g cukru 2 galaretki pomarańczowe 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Tipy i porady w temacie dyni [źródło: Wszystko o dyni ] przy zakupie należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa; powinna być jędrna i odpowiednio ciężka w stosunku
Grunt to przepis!także w dużej misce. Makówki na mleku mogą stać w lodówce ok. 2-3 dni, jeśli zrobicie je na wodzie, można przechowywać je do 5 dni. Składniki: 200 g mielonego maku 1 l mleka 100 g miodu (ok. 3 duże łyżki) jeśli lubicie słodkie makówki dajcie ok. 5 łyżek i skosztujcie masy makowej czy jest już
Ciastkozercypomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski
zadanie-gotowanienamoczonych w rumie 50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej) opcjonalnie suszone morele, daktyle Przygotowanie: Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku z puszki). Zmielony mak ucieramy z miodem, a następnie dodajemy namoczone w rumie rodzynki, drobno pokrojone morele ewentualnie
Bon appetit mon amiełączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany
wesoła kuchnia