mielone - 47549 przepisów (strona:1709/3170)

Śledzie z wódką i kiszoną cytryną 177

możesz pominąć ten krok. Składniki: 2 kiszone cytryny pokrojone na ósemki 2 małe czerwone cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matjas pokrojone ukośnie na 4 kawałki świeżo mielony pieprz szczypta cynamonu sok z całej cytryny kieliszek wódki olej lub oliwa   Przygotowanie: W słoiku układamy warstwami śledzia, cebulę, cytryny tak by uzyskać 3 warstwy. Każdą warstwę obficie

Ugotowane pozamiatane
Brokułowa sałatka warstwowa 191

brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Brokuły i ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie (al dente) i odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy czosnek z jogurtem. Słonecznik prażymy na suchej patelni

Ugotowane pozamiatane
Wegańska zupa z dynią i soczewicą 212

oczyszczeniu) -2 marchewki  -4 łodygi sera naciowego -3 pomidory  -1 cebula  -1 ząbek czosnku  -1 szklanka zielonej  soczewicy  -1 łyżka słodkiej papryki mielonej -1 łyżka pietruszki  -1 łyżeczka tymianku -1 łyżeczka bazylii  -0,5 łyżeczki wędzonej papryki  -sól i pieprz  Wykonanie:   Olej rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć

Smakuj życie!
Śledzie w curry-w 5 min 293

matiasów w oleju 4 duże ogórki konserwowe 2 cebule na zalewę: 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka curry sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie: Matiasy kroimy w paski,cebulę w drobną kostkę,a ogórki w dużą koskę. W miseczce mieszamy składniki zalewy mieszamy wszystko razem  i przekładamy do słoika na kilka

Swojskie jedzonko
Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 215

było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.    Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Stopień trudności: łatwe Składniki: Kulki wołowe 500 g mielonej wołowiny 1 jajko 1/2 cebuli posiekanej 1/2 szkl. posiekanej bazylii 2 chili posiekane 1 łyżka sezamu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 limonki 1 łyżeczka brązowego

SzczyptaSmaQ
Domowa adżika 215

mięsiste 100 g czerwonej ostrej papryki (bez pestek) 1 kg czerwonej papryki 100 g czosnku 2-3 gałązki naci selera mały pęczek natki pietruszki mały pęczek kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry 200 ml przegotowanego, zimnego octu 1/2 szklanki orzechów włoskich Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam. Wymieszałam i dodałam oliwę (jakieś 100 ml). Zgodnie z zaleceniami cioci zostawię

Szybko Tanio Smacznie
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 250

Witajcie  : -) Spieszę do Was ze wspaniałym przepisem na nietypowy, ale fantastyczny w swej prostocie obiad.  Gołąbki faszerujemy zazwyczaj mięsem mielonym, a przecież kiełbasa to nic innego, jak mięso zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 226

proporcje sody i proszku do pieczenia. Chlebek dyniowy 2 szkl. mąki pszennej po poł łyżeczki sody i proszku do pieczenia po pół łyżeczki imbiru i cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 181

podsypywania, masło do natłuszczenia formy, cukier puder do dekoracji Na nadzienie: 20 g kakao 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki 70 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 50 g masła w temperaturze pokojowej WYKONANIE Do małej miski wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie

Passions hobbies life
Dżem z dyni i jabłek 190

dyni (obranej i wydrążonej) 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) ok. 400 g cukru (można dodać troszkę więcej) ok. 7-8 goździków (utartych w moździerzu) 1 płaska łyżka mielonego cynamonu sok z 1/2-1 cytryny (w zależności od kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym

MyCookBook.pl
Królik gajowego według Badylarki 215

łyżeczki suszonej macierzanki lub tymianku główka czosnku lub czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego pieprz czarny sól 3 łyżki oleju Królika umieścić w naczyniu do pieczenia. Polać olejem, posypać solą, mielonym pieprzem, macierzanką/tymiankiem i ewentualnie czosnkiem niedźwiedziem. Dorzucić zgniecione ziarna jałowca. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W połowie marynowania mięso przekręcić. Mięso ponownie przekręcić. Dorzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Rafaello z cielęciny 176

Składniki dla 4 osób: • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, pieprz Sos śmietanowy: • 2 łyżki masła • 3 łyżki mąki • 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki • 2/3 szklanki śmietany do zup • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano

To co kocham