tylko, że na jednym kawałku się nie skończy. Pokochaliśmy ją:) Składniki: 150g gorzkiej lub deserowej czekolady 120g masła 100g cukru 4 duże jajka 0,5 szklanki mąki tortowej 150g mielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia polewa: 50ml mleka 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao Wszystkie składniki powinny mieć
Obiad gotowyjest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same płatki zrobione są z mąki ryżowej i kukurydzianej, z dodatkiem mielonego lnu, oleju kokosowego, masła, jajka i kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie
Obiad gotowyładnie się zetnie nawet na górze, na żółtku. Trzeba tylko pilnować stopnia twardości żółtka - jedni lubią całkiem płynne, inni wolą prawie na twardo. Po usmażeniu posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ułożyć na kanapce. Smacznego
Obiad gotowymini 10 przepiórczych jajek 100g makaronu pełnoziarnistego muszelki (u mnie Makaron Międzybrodzki ) garść kiełków rzodkiewki dressing: sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić, przelać zimna wodą. Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (3 minuty), obrać
Obiad gotowyłyżka tahini* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki oliwy kilka suszonych pomidorów sok z połowy limonki 1/2 łyżeczki kuminu 1 ząbek czosnku szczypta soli czarny pieprz świeżo mielony szczypta chili Cieciorkę, sok z limonki, oliwę, tahini, czosnek i pomidory zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. *uwaga: Tahini można zastąpić sezamem
Obiad gotowypewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne! Składniki: pęczek zielonych szparagów (500g) 100g wędzonego surowego chudego boczku 3 łyżki klarowanego masła 2 łyżki tartego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości ok 1/3 od dołu (jeśli są bardzo młode i miękkie, można nie obierać). Główki odkroić na długości
Obiad gotowykoperkiem i hiszpańskim chorizo - mój pomysł na obiad:) Składniki: 1 główka młodej kapusty (ok 700g) 70g chorizo 1 łyżka masła pęczek koperku 1 nieduża cebula sól pieprz świeżo mielony mała papryczka chili Chorizo obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać głęboką patelnię, wyłożyć chorizo i smażyć na małym ogniu, żeby
Obiad gotowyoliwek 4 jajka kilka gałązek koperku garść liści rukoli kilka listków bazylii sos: 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka listków oregano i tymianku do posypania: prażone pestki słonecznika Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Warzywa umyć. Sałatę osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Koperek posiekać
Obiad gotowyWczoraj pisałam, że w taką pogodę nie chcę nawet myśleć o włączeniu piekarnika. A dziś proszę - świeżutkie bułeczki na śniadanie;) Są mięciutkie, puszyste, z charakterystycznym smakiem mielonego lnu. Z wędliną albo na słodko z serkiem i dżemem smakują wyśmienicie! Bardzo nam przypadły do gustu i na stole zagoszczą z pewnością jeszcze nie raz. Przepis nieco zmodyfikowany przeze mnie pochodzi
Obiad gotowychili. Taka wersja pomidorowej jest doskonała na lato! Składniki: 500ml passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 kromka chleba tostowego pół papryczki chili ząbek czosnku sól morska szczypta oregano świeżo mielony czarny pieprz 200ml śmietanki 30% płatki chili do posypania natka pietruszki lub bazylia do dekoracji Chleb podpiec w tosterze, ostudzić, połamać na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne
Obiad gotowychrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego do podania: 4 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego prażone pestki (słonecznik
Obiad gotowyoleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 100ml piwa 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić
Obiad gotowyoceanem;) Składniki: 1 kg małży 1 nieduża cebula (lub 2 szalotki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy pół szklanki białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska cytryna Mule powinny być świeże. Jeśli muszla jest otwarta, należy postukać po niej, powinna się zamknąć. Jeśli któraś się nie zamyka - lepiej taką wyrzucić. Mule dokładnie
Obiad gotowyłyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie
Obiad gotowy100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić
Obiad gotowy