Sernik z brzoskwiniami 202robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie
To co kocham
Truskawkowiec 201przygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier
To co kocham
Surówka z ogórków po węgiersku 209marynaty i przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany
To co kocham
Sernik jagodowy na zimno 159przede wszystkim bardzo smaczny sernik jagodowy bez pieczenia. Polecam do wykonania, jagody jeszcze można kupić świeże lub nazbierać, albo użyć mrożonych. Składniki: • 500 g sera śmietankowego mielonego, u mnie mascarpone • 500 ml śmietanki kremowej 30-36% • 5 łyżek cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 10 łyżeczek żelatyny • 3 szklanki jagód • 1/2 białej tabliczki czekolady Wykonanie: • Żelatynę zalać
To co kocham
Surówka z selera z orzechami 160więc koniecznie musicie wypróbować tę surówkę. Jedna z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Składniki: • 2 średnie selery • sok z 1 cytryny • 20 dkg orzechów włoskich mielonych • 1 jabłko • garść rodzynek • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka majonezu • 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: • Selery obrać i zetrzeć na tarce
To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 180marchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa, imbir mielony do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości. • Odlać płyn, zmiksować marchewkę
To co kocham
Muffinki dyniowe 182formie na muffinki. • Piec 20 minut w temp. 180 st.C lub do suchego patyczka. Dekoracja • Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze wodnej, dodać herbatę mieloną i wymieszać. • Na każdą muffinkę kłaść po 1/2 łyżeczki zielonej czekolady i na środku umieścić po ozdobnym cukierku
To co kocham
Herbaciany piernik z masą serową 172szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki miodu • 3 łyżki herbaty/1 szklanki wody • 1 łyżeczka sody • 1 opakowanie przyprawy do pierników Masa serowa • 1 kg sera mielonego • 150 g masła • 200 g cukru pudru • 3 żółtka • 1/2 szklanka mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka • 100 g wiórek kokosowych • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik
To co kocham
Sernik z makiem 185jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa makowa • 1 puszka
To co kocham
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 186kupowanych w sklepie? Mięsa można znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi
To co kocham
Nalewka kakaowa 346też dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi. Ta nalewka to krewna mojej Czekoladnicy. Składniki: • 100 g kakao • 50 g kawy mielonej • 5 migdałów • 1 laska wanilii • 500 g cukru • 2 szklanki wody • 500 ml spirytusu Wykonanie: • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem
To co kocham
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 167konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka kokosowego
To co kocham
Choinka z kulek serowych 156prezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka spirytusu • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • olej do głębokiego smażenia
To co kocham
Deser piernikowy Tiramisu 173pierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 5 łyżek cukru pudru • 1 łyżeczka kakao • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka kawy mielonej • 80 ml mocnego espresso • kakao do posypania Wykonanie: • Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Część odłożyć do dekoracji. • Polać pierniczki kawą espresso. • Śmietanę ubić na sztywno
To co kocham
Sernik czekoladowy 167sernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód
To co kocham