mielone - 47549 przepisów (strona:1711/3170)

Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 307

przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka

Szczęśliwa kuchnia
Dwuwarstwowa piernikowa owsianka (z jabłuszkiem) 205

śnieżne poranki. Czy u Was za oknem też leży piękna biała warstwa śnieżnego puchu ? Składniki: 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu BIO (u mnie z eSłoneczko) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego kakao naturalnego (u mnie z eSłoneczko) 1 słodkie jabłko na wierzch: płatki migdałowe i żurawina

Słodkie okruszki
Ciasteczka śnieżne kule 1470

cynamon. Jest naprawdę pysznie. Składniki: 220 g miękkiego masła 50 g cukru pudru , plus dodatkowo ok. 1½ szklanki do obtoczenia 1 żółtko 350 g mąki pszennej 120 g mielonych migdałów 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałowego Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając (na niskich obrotach) dodać

Pełny talerz
Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów 190

kremem makowym i płatkami migdałowymi. Składniki (na dwie świąteczne kawy) 4 łyżeczki kawy Inka Magne 400 ml gorącej wody 1 opakowanie serka twarogowego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka mielonego maku 2 łyżki miodu 300 ml mleka 1 łyżka płatków migdałowych Płatki migdałowe lekko prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Serek mieszamy z makiem i miodem na jednolity krem

My Chcemy Jeść
Piernik mocno orzechowy 153

pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao i kawy Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy

Ugotowane pozamiatane
Wołowina na szybko 205

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy

Kulinarne przemyslenia
Bałkańska wariacja risotto 191

mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku 150 g sera feta 120 g ryżu do risotto 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka przypraw: kolendry mielonej, czubrycy, papryki wędzonej; sól Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię

Kucharzyca
Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118 187

cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach Po 30 ml amaretto i rumu Po pół łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej 60 g cykaty (skórki pomarańczowej zasypanej cukrem i odstawionej na dobę lub dłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim 210

godziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy do zimnej solanki, dociskamy talerzem, tak, aby kurczak

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi wigilijne 167

majstersztykiem i zrobić własną ich wersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy do niej liście laurowe

Cooking Monster
Drobiowe roladki z suszonymi pomidorami, w sosie z octem balsamicznym, z lekko pikantnym ryżem z rodzynkami 166

Wyszło tak pysznie, jak się spodziewałam. Składniki: 3 średnie udka z kurczaka  10-12 suszonych pomidorów 200 g ryżu jaśminowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 garście rodzynek sól, mielona ostra papryka 1/3 świeżej ostrej papryczki Rama Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek dodatkowo: kilka wykałaczek Udka z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gorące papryki 195

powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz

Kulinarne przemyslenia
Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów 185

efekt gwarantowany! Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami 3 porcje Potrzebujesz: 3 średniej wielkości jabłka 40g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka wody 3 szczypty mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku umieść cukier i wodę - podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru. 2. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. 3. Do cukrowego syropu dodaj orzechy, zamieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 357

niepotrzebnych dodatków.   Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki to osłonki (poliamidowe jak moje lub barierowe, albo termokurczliwe – te ostatnie przy stygnięciu się kurczą), sznurek, garnek, maszynka do mielenia mięsa, termometr, rzecz jasna samo mięso, przyprawy i chęci. Dobry przepis też się przyda. Jeśli robimy wędliny w domu – wiemy w 100% co w nich jest i korzystamy zawsze(...)błony międzymięśniowe, które zablokowałyby maszynkę i utrudniały gryzienie, zostawiamy za to miękki tłuszcz w poprzerastanym mięsie. Mięso z tłuszczem kroimy w kostkę która zmieści się do naszej maszynki. Mielimy łopatkę razem z tłuszczem na oczkach 5-6mm średnicy, przepuszczamy mięso przez maszynkę tylko raz. Zmielone mięso mieszamy dokładnie i równo z 20g odważonej soli peklowej. Przekładamy do worka strunowego

Karo in the Kitchen