robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie
To co kochamprzygotować lekki deser mocno truskawkowy! Wygląda okazale, a smakuje jeszcze lepiej. Składniki: Biszkopt • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej Masa truskawkowo-serowa • 500 g sera mielonego na serniki • 1 kg truskawek • 3/4 szklanki cukru pudru • 6 płaskich łyżek żelatyny Dekoracja • kilkanaście truskawek • 1 czekolada gorzka Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywno, dodać cukier
To co kochammarynaty i przestudzić. • Wymieszać ogórki z marynatą, doprawić pieprzem. • Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. • Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, posypać mieloną papryką i podawać z kleksem śmietany
To co kochamprzede wszystkim bardzo smaczny sernik jagodowy bez pieczenia. Polecam do wykonania, jagody jeszcze można kupić świeże lub nazbierać, albo użyć mrożonych. Składniki: • 500 g sera śmietankowego mielonego, u mnie mascarpone • 500 ml śmietanki kremowej 30-36% • 5 łyżek cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 10 łyżeczek żelatyny • 3 szklanki jagód • 1/2 białej tabliczki czekolady Wykonanie: • Żelatynę zalać
To co kochamwięc koniecznie musicie wypróbować tę surówkę. Jedna z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Składniki: • 2 średnie selery • sok z 1 cytryny • 20 dkg orzechów włoskich mielonych • 1 jabłko • garść rodzynek • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka majonezu • 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: • Selery obrać i zetrzeć na tarce
To co kochammarchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa, imbir mielony do smaku Wykonanie: • Marchewkę obrać, pokroić w plastry, posolić, dodać 1 łyżkę masła, podlać 1/2 szklanką wody i udusić do miękkości. • Odlać płyn, zmiksować marchewkę
To co kochamformie na muffinki. • Piec 20 minut w temp. 180 st.C lub do suchego patyczka. Dekoracja • Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze wodnej, dodać herbatę mieloną i wymieszać. • Na każdą muffinkę kłaść po 1/2 łyżeczki zielonej czekolady i na środku umieścić po ozdobnym cukierku
To co kochamszklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki oleju • 1/2 szklanki miodu • 3 łyżki herbaty/1 szklanki wody • 1 łyżeczka sody • 1 opakowanie przyprawy do pierników Masa serowa • 1 kg sera mielonego • 150 g masła • 200 g cukru pudru • 3 żółtka • 1/2 szklanka mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka • 100 g wiórek kokosowych • 1 łyżka masła • 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik
To co kochamjest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa makowa • 1 puszka
To co kochamkupowanych w sklepie? Mięsa można znaleźć więcej w karmie dla kotów! Najlepiej więc przyrządzić sobie swój własny pasztet, według osobistych preferencji. Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy. Mój dzisiejszy pasztet jest z kurczaka z warzywami i suszonymi
To co kochamteż dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi. Ta nalewka to krewna mojej Czekoladnicy. Składniki: • 100 g kakao • 50 g kawy mielonej • 5 migdałów • 1 laska wanilii • 500 g cukru • 2 szklanki wody • 500 ml spirytusu Wykonanie: • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem
To co kochamkonkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka kokosowego
To co kochamprezentów pod choinką i miłego kolędowania życzą Gosia i Sławek. Nasza choinka jest mała i skromna, ale podzielimy się! Smacznego! Składniki: • 250 g sera mielonego • 250 g mąki pszennej • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka spirytusu • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • olej do głębokiego smażenia
To co kochampierniczków świątecznych lub ze sklepu • 250 g sera mascarpone • 500 ml śmietanki 30% • 5 łyżek cukru pudru • 1 łyżeczka kakao • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka kawy mielonej • 80 ml mocnego espresso • kakao do posypania Wykonanie: • Na dno pucharków wsypać pokruszone pierniczki. Część odłożyć do dekoracji. • Polać pierniczki kawą espresso. • Śmietanę ubić na sztywno
To co kochamsernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód
To co kocham