stronę Jardin des Plantes, podziwiać katedrę Notre Dame, stąd prezentuje się najpiękniej, przystanąć na moście miłości gdzie zakochani zawieszają na pamiątkę kłódki z inicjałami. Jeśli będziemy mieli szczęście to spacerując wzdłuż Sekwany, w przeciwnym kierunku, czyli Dzielnicy Łacińskiej i Placu św Michała, możemy natrafić na "zielonych bookinistów". Nazwa wzięła się stąd, że pasjonaci starych książek wystawiają swoje zbiory(...)nóż i widelec, to w bistro również dostaniemy Croque-monsieur, czyli francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy
Słodki Kompromislaska wanilii 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) 1 banan 1 jabłko 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka amarantusa ekspandowanego 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona wraz z jej rdzeniem i zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze
Słodki Kompromiswypłynięcia na powierzchnię 5. W rondelku rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się pienić, brązowieć i pachnieć orzechami zdejmujemy z ognia 6. Gotowe kluski polewamy palonym masłem, oprószamy mielonym cynamonem i brązowym cukrem
Słodki Kompromissuszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa 175 g mielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów laskowych
Słodki Kompromisgorzkiej czekolady 100 g masła 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 5 jaj Masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 125 g mascarpone 120 g białej czekolady 5 jaj 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 125 ml śmietany 30% Rabarbar 6 łodyg rabarbaru ok 6 łyżek
Słodki KompromisCzas przygotowania: 2 h Ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 190 ml mleka 300 g maki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta mielonego pieprzu Pesto pęczek bazylii 1/2 szklanki świeżej mięty 1/4 szklanki podprażonego słonecznika 1/4 szklanki startego parmezan 1/2 szklanki oliwy sok z 1/2 cytryny 1/2 świeżego chilli Dodatki 4 garście
Słodki Kompromiswiększa cukinia 1 większy bakłażan 2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka octu balsamicznego ok 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Warzywa kroimy w plastry o grubości
Słodki KompromisSkładniki Czas przygotowania: 60 min Wierzch 1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto 150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki miodu 2 jajka
Słodki Kompromisopakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka pure z dyni (dowolnej odmiany) * 1 jajko 1/2 szklanki brązowego cukru + ok 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej * aby upiec dynię należy usunąć pestki i pokroić ją na kawałki, piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, dynię hokkaido można piec, a następnie
Słodki Kompromisjajka 3 łyżki jasnego cukru brązowego 1 łyżka masła, roztopione 125 ml maślanki 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu masło klarowane do smażenia Sos karmelowy 50 g masła 50 g jasnego cukru brązowego 100 ml śmietanki 30 % 1/2 łyżeczki soli morskiej 50 g grubo posiekanych orzechów
Słodki Kompromisprzepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również
Słodki Kompromisjęczmiennego ciemnego (albo melasy)) 40 mąki żytniej 1150 (lub 20 g żytniej razowej 2000 + 20 g żytniej jasnej 720, razem 40 g) 2 łyżeczki kminku całego 1 łyżeczka kminku mielonego 160 ml wody (wrzątku) Zaparzyć składniki wrzącą wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Wystudzić do temp. pokojowej. Można zrobić
Przepisy na domowy ser i chleboleju 2 łyżki rodzynek około 10 szt śliwek wędzonych (bez pestek) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka soku z cytryny 1 gwiazdka anyżu (można dodać anyż mielony) 1 listek laurowy 3 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta kardamonu Link do filmu z przygotowania: Śledzie w marynacie korzennej Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę
Uwaga Babcia Gotujearomatyczny napój chcemy uzyskać. Wystarczy kilka plasterków. Całość słodzimy miodem i dodajemy sok z cytryny. Na sam koniec składnik, który może dziwić – pieprz. Dodajemy szczyptę, najlepiej świeżo mielonego pieprzu. Ten dodatek nie zaburzy smaku herbaty, a podkreśli jej rozgrzewające właściwości
MarcinChefzieloną herbatę, ja pozostanę wierna kawie :) Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej 2 łyżki masła (miękkiego) sok z połowy pomarańczy szczypta soli 2-3 łyżki wody Nadzienie: 100 g mielonych migdałów sok z połowy pomarańczy 1 łyżka masła (miękkiego) 1/3 szkl. drobnego cukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i wyrabiać przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Po wyrobieniu
zadanie-gotowanie