syropem klonowym i dosmażamy ponownie z każdej stronie po jednej minutce lub dwóch. A co z sosem czekoladowym? Cóż, to po prostu rozpuszczona w śmietance tabliczka czekolady z odrobiną mielonego cynamonu. Coś na wzór hiszpańskich churros maczanych w czekoladzie. Tak mi się zatęskniło za nimi
Karczma Honoriettyorzechów piniowych 60 g owoców kandyzowanych (lub suszonych moreli, żurawin) 30 g rodzynek (sparzonych i odsączonych) 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 szczypta mielonego, białego pieprzu 40 g mąki pszennej 160 ml płynnego miodu 2 łyżki śmietanki 30% Bakalie mieszamy z suchymi składnikami, dodajemy miód, śmietankę i mieszamy do połączenia
Rozpustne gotowanietego wspaniale smakuje. Składniki: 150 g kalerosse TM 125 g mozzarelli (jedna kulka) 10 szt. pomidorków cherry 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól 1/2 łyżeczki cukru 8 szt. czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Kalerosse TM umyć, przyciąć twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż
Kuchcik gotujebiałej 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wody, dodać tłuszcz, ugotować. Osobno ugotować kapustę
Przepisy kulinarne babci Antoninyodmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis) natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz sól Wykonanie: Seler, jabłko i por kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę
Quinoa Raz!słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) z przyprawą do kurczaka
Kolorowy Przepisownikmargaryny 3/4 szkl cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku masa makowa: 200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem) łyżka masła 3/4 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki likieru amaretto krem: duża puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże
6niebozdrowe i pyszne. Właściwie dlaczego by nie robić tego kompotu częściej? Składniki: po 100 g suszonych jabłek, śliwek, gruszek, moreli i fig po pół łyżeczki mielonych goździków i cynamonu 2 łyżki miodu Jak przygotować kompot z suszu? Owoce gotujemy z przyprawami i 3 litrami wody przez godzinę. Przed podaniem dodajemy miód. K ompot z suszu podajemy
Ugotowane pozamiatanegruszka banan sok z całej cytryny garść mrożonych lub świeżych malin kiwi do dekoracji dressing: pół szklanki ciepłej wody łyżeczka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub cytryny świeżo mielony pieprz Jak przygotować sałatkę owocową z fasoli? Fasolę namoczoną przez noc gotujemy godzinę. Pamiętamy, żeby po zagotowaniu wylać pierwszą wodę – wtedy będzie bardziej lekkostrawna. Zostawiamy do ostygnięcia
Ugotowane pozamiatanecukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu ¾ łyżeczki przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć
Pełny talerzprzypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta. Korzenny sernik gotowany Składniki : Ciasto : 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka) 600 g ciastek korzennych 200 g masła 3/4 szklanki cukru 100 ml mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiserowy. Taki właśnie jest mój świąteczny sernik, który polecam wszystkim również na Sylwestra. Sernik piernikowy z galaretka pomarańczową składniki na spód: 100 g maki owsianej - 5 łyżek 60 g mielonych migdałów - 4 czubate łyżki 1 łyżka gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki miodu 1 jajko 1 czubata łyżka płatków owsianych 30 g masła klarowanego stopionego
Przysmaki KarolkiSkładniki: 800 g piersi z indyka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Następnie nacieramy dokładnie mięso z każdej strony - wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy
Moje-pitraszenieprawie połowy sernika, mąż w końcu przyznał, że czekolada w tym wydaniu, doskonale współgra z serem. Ja tradycyjnie użyłam do sernika sera wiaderkowego Wieluń. Mama kiedyś używała sera trzykrotnie mielonego w ilości dokładnie 1 kg. Ja zwykle kupuję 3 pojemniczki o wadze 450 g i nadmiar sera ( do 1,2 kg) wyjadam łyżką (mniam). Drukuj Klasyczny sernik bez spodu
Mieszam w Garnkułyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żóltka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka 330 g cukru wykonanie: Ser mielimy. Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą
Domowy Smak Jedzenia