mielone - 47549 przepisów (strona:1730/3170)

GRILLOWANA PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM Z GORGONZOLI, GRUSZKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI 182

gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę.  Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić. Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami , dodać dużą ilość świeżo mielonego pieprzu.  Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami

pieprzny smaczek
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 151

słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę

Mango Papaja
TARTA Z JABŁKAMI 280

łyżka zimnej wody – opcjonalnie NADZIENIE JABŁKOWE: 6-7 średnich jabłek najlepiej antonówka lub szara reneta, obrane, z wyciętymi gniazdami nasiennymi, pokrojone w małą kostkę pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny DODATKOWO: 1 łyżka bułki tartej 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać krótko i dynamicznie

Calzonella.com
Risotto dyniowe 203

cebuli białej, 1 czerwona świeża papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g ryżu białego długoziarnistego z dzikim, papryczka chili do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka curry, ½ łyżeczki płaskiej cukru, 1 łyżka masła, 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 1 płaska łyżeczka soli (do smaku), świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła. Przygotowanie: Oczyszczoną

Moniki Smakołyki
Drożdżowe bułeczki z pigwą i "Utopce" 262

bułki) : 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania saszetka (7 g) suszonych drożdzy 70 g cukru pół łyżeczki soli ok. 250 ml ciepłego mleka 60 g masła łyżka mielonego kardamonu 1 duże jajko 1 małe jajko (do posmarowania bułek) ok. 12 łyżek musu z pigwy Masło stopić w rondelku. Dodać do niego kardamon. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W miseczce

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 240

jeszcze dwukrotnie. Pasztety w kuchni polskiej obecne są od wieków (konkretnie od XVI wieku) i dawniej również dbano o to, by były gładkie, o jednolitej konsystencji. Zamiast maszynek do mielenia mięsa używano wówczas gęstego sita, przez które kilkukrotnie przecierano uprzednio wstępnie posiekane podstawowe składniki*. Z historycznego punktu widzenia dodam tylko, że pasztety znano już w starożytnym Rzymie, choć trudno stwierdzić(...)oczyszczamy z błon. Jeśli jest to wątróbka wieprzowa kroimy ją na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią wątróbkę. Po kilku minutach wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem

Trzeci talerz
Kasza jaglana z marchewką, dynią, kurczakiem, kozim serem i orzechami nerkowca 150

prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej 1 lampka cydru 2 szklanki bulionu drobiowego przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 300 gram piersi kurczaka 2 marchewki 200 gram dyni hokkaido 2 łyżki oleju

Mango Papaja
Jaglane kotlety z rybą i szalotką 180

kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski

My Chcemy Jeść
placki ziemniaczane z resztkami warzyw po wyciśniętym soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 180

pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki 8 sztuk średnie, jajka 2 sztuki "M", mąka kukurydziana 4 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY

W Mojej Kuchni Lubię
smaczna zupa kalafiorowa z ryżem i z resztek wyciśniętego soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 155

średnie, natka pietruszki 1 pęczek kalafior 1 sztuka średni, woda 3 litry, kostka rosołowa 1 sztuka, masło 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, ryż 1 woreczek 100 gram, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1/2 litra Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś w stylu włoskim 158

jajko klasy L płatki owsiane bułka tarta masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: W blenderze rozdrabniamy i łączymy suszone pomidory i pesto bazyliowe. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na kotleciki. Pierś przed nałożeniem masy pomidorowej możemy obtoczyć w mące. Panierka lepiej będzie się trzymała a kurczak pozostanie

Pyry na Gaz
Krokiety meksykańskie 209

puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy

Cooking Monster
DYNIA PO TAJSKU 199

pokrojony) - 1 trawa cytrynowa (zmiażdżona) - 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) - szalotka (drobno pokrojony) - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - tajski sos chili - łyżka oleju kokosowego - 4 liście kafiru - 1/4 łyżeczki mielonej kolendry - 1/4 łyżeczki kurkumy - świeża kolendra do posypania DYNIĘ WYDRĄŻ I POKRÓJ w niewielkie plastry, polej odrobiną oleju sezamowego i sosu sojowego i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni

Kuchnia bezglutenowa Loli
Błyskawiczny piątek - Makaron ze szpinakiem i boczkiem 176

razem, dodać szpinak, pieczarki i mascarpone. Wymieszać z makaronem. Nakładać porcję na talerz, posypać serem. Nie dodaję już soli bo boczek z reguły jest słony. Ewentualnie danie doprawiam świeżo mielonym pieprzem

Magiczne Życie Marty
Czerwona kapusta zasmażana 162

Czerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty . Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania. Czerwona kapusta z zasmażką Składniki: 1 główka kapusty 200 ml wody

codojedzenia