family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 mała bagietka, bułka paryska 2 średnie pomidory Sok z połowy cytryny Morska sól Świeżo mielony czarny pieprz, pieprz cayenne 1 duży ząbek czosnku Masło klarowane do smażenia Zielenina: u mnie natka pietruszki oraz świeża mięta. Ale również może być szczypiorek, bazylia Dodatkowo: jajko+ niewielka
W garach u Gosikolorowe 3szt duże pomidory sparzone i obrane ze skórki lub 2-3 łyżki koncentratu 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe sól , cukier do smaku przyprawy jakie lubimy ; pieprz mielony chili sproszkowana, zioła toskańskie oregano natka pietruszki, majeranek łyżeczka słodkiej papryk i olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku lub brytfannie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w pióra
W garach u Gosipęczki zielonego koperku plaster selera 5 marchewek 2-3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy ok.3l wody Kawałek zielonej części pora Śmietanka 30% Mlekovita Sól lub vegetta, świeżo mielony czarny pieprz do smaku opcjonalnie 2 łyżki mąki Wykonanie; Wstawić w garnku skrzydełka wraz z pokrojonymi warzywami, przyprawami ( oprócz szparagów ) oraz jednym pęczkiem drobno posiekanego koperku. Można również dodać
W garach u GosiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczny dodatek do obiadu. U mnie najczęściej do ziemniaków duszonych oraz jajka sadzonego lub kotletów mielonych. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
W garach u Gosipikantnego 1 łyżeczka kurkumy 1 jajko 4-5 łyżek mąki kukurydzianej pół szklanki tartego na małych oczkach sera żółtego pół szklanki startej na małych oczkach surowej marchewki pieprz czarny mielony, odrobina soli lub vegetty Opcjonalnie: posiekany szczypiorek, natka pietruszki lub świeża kolendra Przygotowanie: Przygotowane filety bardzo drobno pokroić w kosteczkę, dodać pozostałe produkty, przyprawy, wymieszać. Powstałą masę nabierać łyżką
W garach u Gosikrążki Po 3-4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2-3 listki laurowe na słoik Opcjonalnie marchewka pokrojona w cienkie talarki Przygotowanie: Oczyszczone ryby pokroić w dzwonka, posolić, posypać mielonym pieprzem, wymieszać z pokrojoną cebulka i pozostawić na około godzinę aby ryba nabrała smaku. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć
W garach u GosiSkładniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 większy mięsisty pomidor 2 kulki mozzarelli garść szpinaku śmietanka 30-36% odrobina oliwy z oliwek oraz przyprawy: granulowany czosnek, sól, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet ponacinać i przyprawić. Pomidory pokroić w pół plastry, mozzarellę w plasterki. Mięso ułożyć w naczyniu, w którym będzie się zapiekać. W każde nacięcie nakładać kolejno
W garach u Gosiosoby Składniki: 2-3 zielone cukinie 1 żółta cukinia 2 duże marchewki polędwiczki z kurczaka ( dokładnej ilości nie podaję) ulubione przyprawy u mnie chili peperoncini ( ooostre), pieprz czarny mielony, sól do marynowania mięsa użyłam marynaty w stylu tajskim z TaoTao dodatkowo /opcjonalnie makaron ryżowy ( 100g) oraz domowy sos słodko-kwaśny z ananasem, który dostałam od mamy ( przepis TU ) , szczypiorek
W garach u Gosiduża cebula Natka pietruszki, świeże gałązki lubczyku . Może to być także szczypiorek, koperek. Wędlina, która wcześniej skrojona na plastry zalegała na talerzyku w lodówce Ulubione przyprawy u mnie świeżo mielony pieprz czarny, mieszanka ziół tajskich ( kolendra, kurkuma, imbir, trawa cytrynowa, kmin rzymski, czosnek) Olej do smażenia Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobne paseczki wędlinę, do niej
W garach u Gosifont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg buraczków – startych po ugotowaniu 1 łyżka soli 4 goździki 4 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru, zagotować Wykonanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce według upodobań
W garach u Gosiketchupy 450-475g o smaku łagodnym 1 ketchup 450-475g o smaku pikantnym 1 szklanka octu 10% 300g cukru 4 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego 1 mała główka czosnku ok 10-12 ząbków 1 szklanka oleju Przygotowanie: Olej wlać do garnka dodać po kolei ketchup, cebulę gotować ok 15 minut. Do tego dodać
W garach u Gosiktórego właśnie dziś je przygotowałam. Aby dobrze przeszły smakiem powinny postać około 1tygodnia ale u nas zazwyczaj zajadamy już po 2-3 dniach od przygotowania. Składniki: 700g mięsa mielonego z łopatki lub mieszanego 2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 4 płaskie łyżki bułki tartej lub jak kto woli namoczona czerstwa kajzerka 1 mała cebula bardzo drobno poszatkowana
W garach u Gosiczego zupa jest przygotowana. Składniki (na 5 porcji): 3 ziemniaki suszona papryczka chili 2 marchewki pietruszka ok. 10 cm pora pół kalafiora łodyga selera naciowego płaska łyżka soli pieprz mielony łyżka śmietany Warzywa obrać. Na miseczkę wyjąć łyżkę śmietany. Zdąży "nabrać temperatury" przed dodaniem do zupy i nie zważy się w niej. Ziemniaki pokroić w kostkę, umieścić w garnku
Weekendy w domu i ogrodziesię tylko ten moment, a z kalorie są najmniej ważne ;) Do tej czekoladowej rozpusty świeżo zaparzona kawa, ale tu jestem tradycjonalistką mocną i choć chciałabym napisać "zapach świeżo mielonej kawy", to nie mogę, bo nie mam ani ekspresu ciśnieniowego, ani młynka do kawy. Parzę więc sobie kawę taką jak lubię najbardziej, czyli albo w 10-letnim ekspresie ciśnieniowym
bistro mamaserów, w tym sera o bardzo ostrym, pieprzowym smaku, stosowanego do dań w bardzo małych ilościach, jak przyprawa. Odwiedziliśmy również niesamowite stoisko z przyprawami z całego świata. Myślę, że mieli tam każdą przyprawę, jakiej dusza zapragnie. Mieli tam też bardzo ciekawe proszki zrobione z różnych warzyw i owoców. Ten różowy poniżej zrobiony jest z buraka. Następnie przeszliśmy do strefy Borough
Chilli Czosnek i Oliwa