podchodzi (i ma o połowę mniej tłuszczu). Składniki: 2 golonka indycze 1 mała główka białej kapusty ½ kg ziemniaków sól do smaku czosnek granulowany lub świeży 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej majeranek czarny pieprz listek laurowy 5 łyżek oleju Wykonanie: Przyprawy wymieszać z olejem, natrzeć golonkę i odstawić na godzinę. W między czasie kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować
Tradycyjna Kuchniaop.250 g tortellini 1 filet z piersi kurczaka (300-400g) świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka
Kolorowa kuchnia Elkiobranej dyni (u mnie masłowa) 400 g piersi z indyka 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć) słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma świeżo mielony pieprz i sól do smaku olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą
Ze smakiem i z pasjąZupa krem z cukinii z grzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojonej w cienkie paski ½ szklanki suchej drobnej kaszy bulgur, opakowanie – ser mozzarella, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy, sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki pasta paprykowa Przygotowanie: Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepis na 2 porcje) mix sałat, natka pietruszki ½ szklanki drobnej kaszy bulgur, 100 g sera halloumi, 1 papryczka chili pomidorki koktajlowe czarne oliwki 1 łyżeczka masła sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa do natłuszczenia patelni grillowej Przygotowanie sałatki z bulgur i serem Halloumi: Drobną kaszę bulgur nie potrzeba gotować, wystarczy jak ją wsypiemy do miseczki, doprawimy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzahartować pod bieżącą zimną, aby się nie posklejały. Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami Pyszne też są podsmażane na patelni. Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili . Smacznego! The post Kluski ziemniaczano-serowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersję kapusty zasmażanej lub młodą kapustę z koperkiem , cebulą i zasmażką. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki 1 cebula 1-2 łyżeczki kminku 2 łyżki mąki pieprz mielony do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy tłuszcz do smażenia (u mnie olej i masło) Przygotowanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ja go wypijam, bo uwielbiam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie : - ) Dziś mam dla Was przepis na nieco inną lasagne niż tradycyjna ( tutaj przepis na tradycyjn ą). Bo nie ma tutaj mięsa mielonego wieprzowego ani wołowego. Jest za to mięso z kurczaka. Nie ma też sosu beszamelowego, jest za to mieszanka serka ricotty i mozzarelli. Taka lazania jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna
Poezja Smaków - blog kulinarnydałem 1/2 główki zgniecioną pezz praskę -trzymamy w lodówce temp 4-8 stopni przez 14 dni następnie płuczemy pod wodą osuszamy i posypujemy czosnkiem granulowanym i pieprzem kolorowym świeżo mielonym. -zawijamy w folie spożywczą lub pakujemy w próżnie na 2-3 tyg.następnie wyjmujemy z folii i osuszamy potem wędzimy. Osuszanie Kilka godz. pod wętylatorem powierzchnia słoniny muci
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Zielone kotlety wyglądają obłędnie! Można je sprzedać dzieciom np. jako burgery Shreka;) Są delikatne w smaku i w konsystencji i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Najlepiej smakują w towarzystwie wyrazistego sosu pomidorowego albo curry. Składniki: 350-400 g mrożonego zielonego groszku 2/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych nie górskich) 1 jajko 2-3 małe dymki (biała część) sól
Kulinarne Inspiracjeilość należy dostosować) 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czarnuszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku (u mnie ziołowa) pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony) Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Nie odciskamy soku! Chodzi o to, aby poszło więcej mąki (nam takie smakują bardziej). Wbijamy jajka, dodajemy
Kolorowy Przepisownikoczekiwania Składniki: 340 ml śmietanki 36% 100 ml mleka 2,5 łyżeczki żelatyny 2 gałązki rozmarynu 1/4 filiżanki cukru 500 g śliwek węgierek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier i gałązki rozmarynu. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia
Kulinarne przygody GatityCiasto chlebowe (2 foremki a 19 cm) : cały zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej 400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości
Grahamka, weka i kajzerkapodać z lodami albo bitą śmietaną. Najlepiej wybrać miękkie jabłka, po upieczeniu będzie można je jeść łyżeczką. Polecam ten szybki deser na ciepło :) 6 jabłek 6 cukierków krówek cynamon mielony Wybrać jabłka tej samej wielkości i umyć. Na wysokości 3/4 każdemu jabłku ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć gniazdo nasienne, ale zostawiając spód. W każde zagłębienie umieścić
https:KKuchniaMniam