mielone - 47549 przepisów (strona:1742/3170)

Piersi kurczaka z pomarańczami 183

kurczaka sok z jednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem

kuchnia doski
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 270

siekanego jarmużu 800g ziemniaków 400g wędzonego boczku 2 średnie marchewki (250g) 2 średnie czerwone cebule (250g) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek oleju rzepakowy Instrukcje Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grube (ok. 7-8mm) plastry, a cebulę w podobnej grubości półtalarki. Marchewkę oraz boczek kroimy

Kulinarna Pokusa
Kartacze 280

obranych surowych ziemniaków (zetrzeć na tarce) 0,5 kg obranych ziemniaków (ugotować) 1 jajko 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) farsz: 600 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1 cebula 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego

Kuchcik gotuje
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 204

nafaszerowaną mięsem z indyka i warzywami. Często przyrządzam ją jako danie obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej

Bajeczna Kuchnia
Pałki z kurczaka w marynacie barbecue 188

ulubioną surówką. Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka Marynata: 3/4 szklanki sosu barbecue Fanex 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Szczypta cynamonu Szczypta goździków mielonych 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka myjemy, lekko osuszamy. Do miski wlewamy sos barbecue, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Pałki nacieramy przygotowana marynatą, przekładamy do miski

Bajeczna Kuchnia
Zdrowa żywność typu instant :) 200

młodą soją  kuskus (32%)  *  bulgur, zielona pszenica (13%)  *  quiona (12%)  *  przyprawa słodka chilli (nierafinowany cukier, sos sojowy, sól, cebula, czosnek, pomidory, mielona chilli, koper włoski, bazylia, naturalne aromaty, maltodekstryna, papryka)  *  ziarna słonecznika  *  pomidory  *  młoda soja (3%)  *  czerwona papryka, pietruszka  Bardzo spodobał się niezwykle

Zdrowie na języku :P
Pomysł na… makaron z łososiem 199

danie. Makaron ryżowy nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na czas krojenia ryby. Łososia kromy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze

Kucharzyca
Ciasteczka z musem jabłkowym i orzechami 248

ulubionych orzechów 100 g oleju kokosowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek (u mnie była to mieszanka rodzynek i suszonej aronii) po płaskiej łyżeczce cynamonu, imbiru i mielonych goździków szczypta soli Przygotowanie: Z pośpiechu nie rozpuściłam oleju kokosowego, stąd te „smarki”, ale nie wpłynęło to na jakoś ciastek, ale proszę rozpuść olej kokosowy, jeżeli

greenscarf
Kluski z mięsem 231

ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek. Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy przez maszynkę. Przez maszynkę mielimy też mięso, marchew, cebulę i czosnek. Dodajemy sól i przyprawy do smaku a jeśli farsz jest zbyt zwarty - dolewamy rosołu i dokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy

Maminek kulinarny
Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami 269

Ciasto na naleśniki: 115 g mąki pszennej np. tortowej, 2 duże jajka, 300 ml mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 30 g roztopionego masła. Nadzienie serowe: 250 g sera mielonego z wiaderka, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko, 4 łyżki dżemu truskawkowego. Dodatkowo: 2 łyżki masła, 50 g płatków

Świat Domowej Kuchni
Zupa brokułowa na chłodne dni 252

brokuł ·     8 ziemniaków ·     3 łyżki domowej bulionetki warzywnej ·     3 łyżeczki soli ·     4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego ·     2 łyżeczki papryki słodkiej ·     0,5 łyżeczki   papryki ostrej ·    0,5  łyżeczki pieprzy cayenne ·     szczypta chilli

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Potrawka z makaronu w aromatycznym sosie z mięsem wołowym 183

śmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%   -30 g masła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego

Kulinarne przemyslenia
SERNIK MOCNO BRZOSKWINIOWY – bez pieczenia! 422

SKŁADNIKI: ( mała blacha 22×28 ) BRZOSKWINIOWY MUS: * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 230 ml MASA SEROWO-BRZOSKWINIOWA: * ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg * cukier waniliowy – 5-6 łyżek * mleko – 125 ml * żelatyna – 3 łyżki * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g WIERZCH: * obrane

Ostra na Słodko
Młoda kapusta z koperkiem, lekko zakwaszana 175

Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 kostka bulionowa warzywna bio 2 płaskie łyżki masła 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1/2 dużej cytryny 1/2 pęczka koperku sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę. Dodać kostkę bulionową

Codziennik Kuchenny
Chili sin carne 202

puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżeczki kuminu 0,5 łyżki wędzonej papryki lub słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku lub płatkach 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka octu balsamicznego

Codziennik Kuchenny