mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypać krupczatkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Masło wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki. Dodać
Weekendy w domu i ogrodzieUdźce kurczaka długo duszone w sosie pomidorowym, z dodatkami w postaci pikantnej kiełbaski chorizo, kalafiora i dyni. Doprawione mieloną kolendrą, szczyptą szafranu i nasionami kopru włoskiego. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior
cool and mintysię mega wyzwaniem? Było tak dzisiaj, oby jutra nie było w taki sposób. I powstał makaron...wszak pyszny <3 Składniki 300 g makaronu penne 250 g mięsa mielonego wołowego 150 g fasolki szparagowej 1 cebula 1 marchew (średniej wielkości) 3 łyżki oleju 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki cukier sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, czosnek 2 zabki, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać
W Mojej Kuchni Lubięsoku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj
ale Pysznieciepłą kolację. SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasidyni, 300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych, 1 duża słodka papryka, 1 marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, słodka papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, olej do smażenia 1 czubata łyżka mąki S posób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej
Nie tylko w kuchnismażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pieczarki. Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i zmniejszamy ogień. Gdy pieczarki zmiękną a sos stężeje doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natka pietruszki. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego lub jako dodatek do potraw kuchni chińskiej np. sajgonek
Pyry na Gazprosty zachwyca. Zapraszam. Krem z papryki Czas przygotowania: Składniki: 5 dużych żółtych papryk 1000 ml bulionu 125 g mascarpone 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1-1,5 łyżeczki kurkumy oliwa z oliwek do smażenia sól 1 kawałek chorizo (paprykowa hiszpańska kiełbasa) Wykonanie: Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i pieczemy
Kulinarne przygody Gatityręką o tej porze roku :) Na drugie śniadanie, albo podwieczorek, rewelacja! Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy pół brzoskwini 3 śliwki węgierki 50 ml mleka kokosowego 150 ml wody mielony cynamon Wykonanie: Z brzoskwini i śliwek usuwamy pestki, kroimy owoce na mniejsze kawałki i razem z quinoą wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, szczyptę cynamonu
Quinoa Raz!świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody dać cukier, podgrzewać do ciepłego dodać wymieszane przyprawy korzenne mieszać • Gotować na małym ogniu do zredukowania wody i powstania
W królestwie smaków Beatyposolone puszka tuńczyka dobrej jakości opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę opakowanie gotowych tartych buraków (odsączone) duży jogurt grecki świeżo mielony pieprz Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa
Ugotowane pozamiatanecukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki: 1 - 2 młode cukinie 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końce, starszą obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Powstałe plastry można przekroić na pół, mniejsze kawałki
Kuchcik gotujeząbki czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki mąki pszennej 15 dag sera żółtego 3 jajka 1/2 łyżeczki papryki słodkiej po szczypcie tymianku, kurkumy sól ,pieprz świeżo mielony olej do smażenia Wykonanie: Por czyścimy, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy
kgwjanczewoskórek wieprzowych -4 marchwie -2 pietruszki -1 cebula -6 ząbków czosnku -1 seler -włoszczyzna suszona 3 łyżki -mieszanka suszonych ważyw 3 łyżki ILOŚĆ PRZYPRAW DO SMAKU -sól -pieprz czarny mielony -pieprz ziołowy -8 liści laurowych -1 łyżeczka ziela angielskiego w kulkach -1 łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach WYKONANIE Golonki,nóżki i skórki opalamy nad gazem z resztek ,,włosów''dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.