makaronu w kształcie ryżu 5 szt średnich ogórków gruntowych 20 dag szynki z indyka pęczek koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony czarny pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę,koperek posiekać. Zmieszać razem makaron,szynkę
Kolorowa kuchnia Elkiczerwonej papryki 1 zielona papryka 1/2 kg cebuli zalewa: 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki soli kamiennej do przetworów 2 łyżki mielonego pieprzu ziołowego Kapustę poszatkować,marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki,paprykę pociąć na cienkie paski. Ja pocięłam używając szatkownicy do kapusty,wychodzą super cienkie paseczki
Kolorowa kuchnia Elkiprzepisów. Oto moja wersja krupniku 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 1 łyżka masła 3/4 szkl. kaszy jaglanej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1,5 l wody natka pietruszki Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Na patelni roztopić masło
Kolorowa kuchnia Elkijogurtu greckiego 4 łyżki cukru 2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki 50 g masła
Kolorowa kuchnia Elkipasta gotowa. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać ze skorupek i rozgnieść ( ja użyłam widelca). Tuńczyka odsączyć z zalewy,seler i cebulkę drobno posiekać. Połączyć z jajkami,dodać majonez,koperek,doprawić
Kolorowa kuchnia ElkiTaka mała słodka przekąska Zrobiłam dwa rodzaje pralinek,jedne z białej masy,drugie z kakaowej. Do obtoczenia użyłam wiórek kokosowych,prażonego słonecznika i mielonych orzechów włoskich. masa biała: 1 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru trzcinowego 80 g masła 3 łyżki wody 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli W rondelku roztopić masło i cukier
Kolorowa kuchnia Elki250g tortellini ( użyłam LA COLLORE PASTANI ) 1 biała papryka 2 łodygi selera naciowego 1 świeży ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w kostkę. Seler naciowy również pokroić na drobne kawałki. Warzywa wymieszać z makaronem
Kolorowa kuchnia Elkiwyśmienicie i już nie raz zachwyciły moich gości. 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika do obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem
Kolorowa kuchnia Elkipietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić na dwie części,włożyć do zimnej wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać
Kolorowa kuchnia Elkinaszym domu. Uwielbiana przez domowników,dlatego robię ją dość często. 2 szt. pora (biała część) 1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek. Por drobno pokroić,włożyć na sito i przelać wrzątkiem i odstawić do odsączenia. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę
Kolorowa kuchnia Elkiziemniaczana z dodatkiem tuńczyka 5 ugotowanych ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę,tuńczyka odsączyć z zalewy,cebulę i por drobno posiekać. Zmieszać wszystkie składniki,dodać majonez,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypać
Kolorowa kuchnia ElkiKolejna moja propozycja zdrowej słodkiej przekąski z kaszy jaglanej 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować
Kolorowa kuchnia Elkikonserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kawałek pora (10 cm) 10 g żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Seler odsączyć z zalewy,pociąć na krótsze nitki. Ananasa i paprykę pokroić a kostkę,por w piórka. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki zmieszać
Kolorowa kuchnia Elkidyni 200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju do smażenia Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok. Dynię obrać
Kolorowa kuchnia Elkisprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka 2 budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić
Kolorowa kuchnia Elki