cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad ki a ny żu 2 łyżeczki go ździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki z mielonego ziela angielskiego Go ździk i, kolendrę i anyż zmielić w młynku do kaw y bardzo drobno. Wszystkie przyprawy razem wymieszać i zamknąć w sz czelnym s łoiku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie z ryżem. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 10 dag zielonej soczewicy 10 dag kaszy bulgur 25 dag sera typu feta 1 liść laurowy mielony kminek słodka sproszkowana papryka szczypta chili sól pieprz oliwa natka pietruszki do posypania WYKONANIE: Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu
Kuchenne zapiski Edytyłyżek oleju Sos grzybowy: 30 dag mrożonych borowików, czerwonych kozaków , maślaków 1 duża cebula 2 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki 18% Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Jak wykonać ? Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej
Wanilia i Kardamonzupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka. Zupę można odgrzać na drugi dzień, jednak przygotujcie sobie porcję gorącego bulionu lub wody do rozcieńczenia, bo zarówno soczewica jak i ziemniaki zagęszczą zupę bardzo, prawie
ladykitchenfalafel: 2 szklanki ciecierzycy 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka kolendry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce
KuchcikoweLovePRZYPRAWA BBQ – 2 łyżki brązowego cukru, – 1 łyżka soli, – 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, – 1 łyżka kminku, – 2 łyżeczki musztardy, – 2 łyżeczki papryki w proszku, – 2 łyżki chili w proszku, – 1 łyżeczka soli cebulowej, – 1 łyżeczka soli selerowej, – 1 łyżeczka czosnku w proszku, – 1 łyżka oregano. ŻEBERKA
naRuszciesię straszliwie ;) ale już łapcie przepis na te pyszności :) Składniki: 2 banany 3 łyżki miodu 50 g płatków jaglanych 60 g płatków pełne ziarno Lubella łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 30 g. suszonych śliwek serek ricotta (może być też serek homogenizowany czy jogurt grecki) granat
Cynamonowe szczęścieupieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia po upieczeniu. składniki na masę orzechową: 300 g masła 150-200 g orzechów mielonych 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szkl gorącej wody cukier puder do smaku dodatkowo: 1puszka masy makowej 1 puszka brzoskwiń (odsączone i pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone
Domowy Smak Jedzeniasłoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości i włoszczyzny, przecedzić. Kapustę włożyć do połowy wywaru, dodać połowę pokrojonej
Przepisy kulinarne babci Antoninymąki pszennej - 15 dag masła - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 pełne łyżki miodu spadziowego - 1 kopiasta łyżeczka kakao naturalnego - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 jajko - 1 żółtko - 25 dag cukru - 1/2 łyżeczki soli Dobrej jakości przyprawy możecie zamówić na www.Skworcu.com.pl . 1. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z kuchenki do lekkiego przestudzenia, łączymy z cukrem
Apetyczna babeczkacukinia (około 350 g) 150 ml gęstej kwaśnej śmietany (w wersji fit - gęsty jogurt grecki + do okraszenia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną gotujemy 5 minut dłużej niż na opakowaniu - by się nieco
Moje Kuchenne Rewelacjedodatki od siebie - np. rodzynki. Dla kogo: dla szukających sycącego śniadania dla kochających owsianki dla lubiących dania typu: coś z niczego Składniki: 200g płatków owsianych 500ml mleka łyżka mielonego cynamonu 2 jajka 3 jabłka 1-2 łyżeczki brązowego cukru (wg upodobań) - można pominąć Wykonanie: Mleko, płatki i cynamon wymieszać w misce. Wbić dwa jajka i porządnie zamieszać. Wylać
Mania Wypiekaniadzień w gronie zaprzyjaźnionych i nowo poznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału
Kulinarne przygody Gatityzupka jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 1 kg miąższu dyni 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego olej kokosowy do smażenia 3 pomarańcze sól,pieprz, mielony imbir Wykonanie: Na oleju kokosowym zrumieniamy cebulę i czosnek. Dokładamy dynię pokrojoną w kostkę, cząstki pomarańczy, dolewamy bulion, gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie blenderujemy, doprawiamy solą
Z Majeczką w kuchni