mielone - 47549 przepisów (strona:1760/3170)

Pasztet z soczewicy 184

posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku,  chili wg uznania,  1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego,  1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,  masło + mąka tarta do wysmarowania keksówki,   tłuszcz do smażenia,  Wykonanie: Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać

Aromatyczne Podróże
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 172

pół sporego selera średnie jabłko  nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie) 5-6 połówek orzechów włoskich 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz ew. cukier wg. uznania Wykonanie: Jabłko i seler obrać, zetrzeć na tarce. Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie, odcisnąć a następnie dodać do selera. Orzechy pokruszyć w dłoniach , dodać

Aromatyczne Podróże
Zupa fasolowa 191

średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku  świeża pietruszka  przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.  ok 2 l wody  Wykonanie:  Uwaga, mięso i fasolę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. Fasolę wypłukać i namoczyć przez całą noc. Na drugi dzień wypłukać

Aromatyczne Podróże
Kotleciki rybne 196

kotleciki rybne Kotleciki rybne Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznych „mielonych”. Składniki: 1 kg filetów ulubionej ryby np. dorsz , mintaj  1 czerstwa bułka bułka tarta do panierowania  1/2 szklanka mleka 1 jajko  1 cebula  koperek  szczypiorek  czosnek  przyprawy : sól i pieprz, odrobina maggi  olej do smażenia Sposób przygotowania :  Rybę

Aromatyczne Podróże
Frittata z czerwoną papryką 173

podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Do miski wbijamy 8 jajek, dolewamy 150ml mleka i mieszamy bardzo dokładnie na gładką konsystencję. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a także nieco mielonego chili. Zalewamy tym następnie naszą paprykę z cebulą i czosnkiem, zostawiamy na ogniu do czasu aż jajka się nieco zetną, ale całość wciąż będzie jeszcze płynna. Dodajemy garść posiekanej

Aromatyczne Podróże
pierogi ruskie wg siostry Anastazji 251

być wolne. Nadzienie :  -1/2 kg ziemniaków -20-30 dag białego sera -1 duża cebula -tłuszcz- sól -pieprz Ziemniaki ugotować i ugnieść, dodając biały ser pokruszony (nie mielony), tak aby były grudki. Dodać cebulę usmażoną na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem - ma być pikantne. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć

Aromatyczne Podróże
Babeczki z orzechami 217

zimnego masła 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany Masa: 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 10 dkg cukru pudru 10 dkg mielonych orzechów włoskich Ciasto: Zagnieść wszystkie składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Foremki do babeczek lub formę do muffinek  wysmarować

Posadzone i zjedzone
Pieczeń ze schabu z kością 184

około 5 osób 1 kg schabu z kością 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku sok z pół cytryny 1/3 szkl oleju 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem

Posadzone i zjedzone
Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 139

włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko wymieszać w misce. Polać oliwą i oprószyć pieprzem. Jeszcze

Posadzone i zjedzone
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami 208

jeden kubeczek zostawić do odmierzania reszty składników 2 jajka ¾ kubeczka oleju 4 kubeczki mąki 1 i ¾  kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cymanonu ½ łyżeczki mielonych goździków oraz: 400 g śliwek Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175°C . Śliwki pokroić na małe kawałki

Posadzone i zjedzone
wiejska podsuszana kiełbasa 222

cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny Następnego dnia w maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe podgardle na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę na sicie 9 mm -szynkę wieprzową(...)mielimy na szarpaku lub kroimy nożem w kwadraty o doku 1,5 cm Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20 minut dodając do niego wszystkie przyprawy, (pamiętając przy tym, że gotowy wyrób  będzie miał o wiele wyraźniejszy smak niż doprawiane mięso) oraz wodę, nadając mięsnej masie nie za "sztywną" konsystencję umożliwiającą nabicie jelit (ja dodałem przy wyrobie 0,5 l wody

Miód i pieprz
KULKI NA PRZYSTAWKĘ, KTÓRE UZALEŻNIAJĄ Z KASZY JĘCZMIENNEJ I GORGONZOLI 217

stół podczas uroczystości rodzinnej czy spotkania.  Składniki:  szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej  łyżka masła  250 g gorgonzoli  2 opakowania kiełków słonecznika po 50 g  mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek  3 łyżki pestek słonecznika  sól, pieprz, natka pietruszki  Sposób przyrządzenia:  Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance zimnej wody

pieprzny smaczek
Zupa jarzynowa z cukinią. 227

Składniki: 1/3 brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu gniazd nasiennych) oraz ziemniaki kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Wszystkie warzywa posypane papryką podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Smacznego

Moje-pitraszenie
Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem 189

pieprz pół łyżeczki kurkumy 1 cebula 1 ząbek czosnku po łyżeczce masła i oliwy (w wersji wegan można użyć tylko oliwy) 50 g nerkowców po łyżeczce nasion kopru włoskiego, mielonej kolendry i startego, świeżego imbiru pół łyżeczki płatków chili 3 łyżki przecieru pomidorowego po 200 ml mleczka kokosowego i wywaru warzywnego listek laurowy Ziemniaki kroimy w spora kostkę, kalafiora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 206

łyżki oleju musztardowego 4 łyżki musztardy z gorczycą pikantej 2 łyżki wody różanej 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek

Viola cooks with passion