Pulpety w gęstym sosie warzywnym 254Kolejna wersja pysznych pulpetów. Danie choć nie wygląda zawiera sporo warzyw, wszystkie ukryte są w gęstym sosie. składniki: 400 g mielonej wołowiny 2 łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej
Monia miesza i gotuje
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 203ciacho, którego jedzenie nie kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzie
Placki ziemiaczano-dyniowe z tymiankiem 232Tegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków 140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 niewielka cebula kilka gałązek świeżego tymianku pieprz, sól Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić
Humanistka w kuchni
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 252następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie
zadanie-gotowanie
Gruzińskie pierożki po polsku 198dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku! Ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki wody Szczypta soli Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 0,5 szklanki bulionu drobiowego Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Oliwa z oliwek Do miski wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Na środku robimy dołeczek, wbijamy
VioletoweKucharzenie
Ciasteczka orkiszowo-orzechowe ze wzorem (pełnoziarniste) 186można użyć kakao) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym. Możecie je uprzednio podprażyć na suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki mniej.) Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej
Di gotuje
Burgery z czerwonej fasoli 234Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli
Blendman
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 218minutes. All you need is literally three ingredients and taste for mackerel. SKŁADNIKI (4 porcje): 150 g wędzonej makreli 250 g chudego białego sera 50 g czerwonej cebuli świeżo mielony pieprz (1 łyżka jogurtu – opcjonalnie) INGREDIENTS (4 portions): 150 g smoked mackerel 250 g low fat white cheese 50 g red onion freshly grounded pepper (1 tablespoon yogurt
Martyna Cooks
Śnieżny puch bez pieczenia 1045każda), 500ml wrzątku. Dno blaszki o wym. 24x24 cm wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem, następnie dodać cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować do połączenia się składników. Następnie, stale miksując, powoli wlewać przestudzone galaretki. Gdy całość dobrze się połączy, wylać na ciastka. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała
Z miłości do słodkości
Sałatka z cukinii i papryki ... do słoików. 255cebuli 0,5 kg marchewki 6 łyżek soli 1 kg papryki (może być kolorowa) Zalewa; 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 1 łyżeczka ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy kilka liści laurowych 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kolendry ziarnistej oraz po 1 łyżce oleju do każdego słoika Przygotowanie; Cukinie myjemy, ja użyłam dojrzałej więc
Radość kipiąca uśmiechem.
Grzybowa zupa z pulpecikami 184Idealna zupa na jesień. Nie dość że świetnie rozgrzewa to jeszcze jest z grzybami i pysznymi mięsnymi kuleczkami. Polecam! Składniki : * włoszczyzna * 300g mielonej wołowiny * sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie * 200g pieczarek * 200g podgrzybków * łyżka masła * 3-4 ziemniaki * łyżka gęstej śmietany * koperek * oregano Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, dolać wodę i zagotować z przyprawami. Z mięsa uformować kulki
Magiczne Życie Marty
Paprykarz z kurczaka 235czosnku 2-3 łyżeczki smalcu 3 łyżki słodkiej papryki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól Udka umyć, osuszyć i podzielić każde na 2 części. Natrzeć solą i mieloną papryką i odstawić na 30 minut. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać smalec. Obsmażyć kawałki kurczaka z każdej
kuchnia doski
SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE! 272zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: * ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg * masło min. 82% – 100 g * drobny cukier – 200 g * wiejskie jajka – 6 szt * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy piekarnik do 170C
Ostra na Słodko
Sandacz z kurkami 316danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g fileta z sandacza 150g kurek 1/2 łyżeczki owoców kolendry (startych) 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (startych) 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól (ok. 1 łyżeczki) 1 łyżka soku z cytryny 6-7 łyżek słodkiej śmietany 3 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku Do podania pieczone
Kulinarna Pokusa
SZYBKIE BABECZKI ORKISZOWO-MIGDAŁOWE Z MALINAMI I JEŻYNAMI 205ogrodowe maliny i cudne (olbrzymie) jeżyny. Można dodać dowolne sezonowe owoce. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 120g masła - 135g mąki orkiszowej typ750 (lub 120g pszennnej) - 80g mielonych migdałów (bez skórek) - 110g ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 2 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu greckiego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 płaska łyżeczka proszku
Smaczne Zdrowe