jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika wykonanie: Mieszam olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree
babka w formieprzyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy ;)). II Danie 16:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej. Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9x15, a nie 24x28! :) Podwieczorek 17:30 ........................................................................................ Woda Drugie danie było bardzo syte. Najedzona
lady-och-mistrzyni.blogspot.commarynacie czosnkowo-kuminowej. Składniki na 2 porcje: Ziemniaki: 400g małych ziemniaków 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki kminu rzymskiego Oliwa z oliwek Łosoś: 300g fileta z łososia 1 ząbek czosnku Mielona kolendra Sól Pieprz Oliwa z oliwek Peperonata: 200g pomidorów z puszki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku Kilkucentymetrowy kawałek pora Kawałek papryczki chili Sól Pieprz
Fabryka pomysłówBaru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami. No i pyszny kompot
Dzieje kuchennej Wiewiórygram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury + do panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej do smażenia Cukinię i marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odciskam nadmiar płynu z cukinii
Mango Papajapieczeniowym. No to do dzieła! Składniki: około 0,7 kg schabu bez kości 1 cebula około 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju pieprz sól opcjonalnie Vegeta papryka słodka mielona woda 2-3 łyżeczki suszonych, zmielonych grzybów Sposób przygotowania: Schab myjemy i oczyszczamy z grubych błon. Następnie nacieramy schab w całości 1 łyżką oleju, solą (około 1 łyżeczką), pieprzem
Anielska Kuchnia Anigłównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów! Parmezan wyrabia się tylko raz dziennie, łącząc pełne mleko z porannego udoju (zawierające 3% tłuszczu
Codzienna kuchnia niecodziennaKlasyczne CHILLI CON CARNE z dużą ilością mięsa, fasoli i kukurydzy. Możecie przygotować wcześniej i zabrać do pracy. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano
Menmagazinesłodko na słono również jest wiele możliwości między innymi dodatkiem może być parówka z serem (ale o tym w następnym wpisie), pieczarki z cebulą , sos spaghetti z mięsem mielonym i wiele innych dodatków. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Składniki: mąka pszenna 2,5 szklanki mleko 3 szklanki cukier 2 łyżki jajka 2 szt. szczypta soli olej 3-4 łyżki
Kuchnia Vikiosób: - paczka mieszanki sałat (wybierz tą ulubioną) - 1 duży filet z kurczaka - 1 długi ogórek - 2-3 figi - 1 gruszka np. klapsa - przyprawy do kurczaka: kolendra mielona, miód, sok z limonki, imbir, cynamon - oliwa z oliwek Sałatę myjemy i osuszamy, układamy w naczyniu. Ogórka obieramy i kroimy na długie cienkie plasterki. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka
SMYKWKUCHNIząbki czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu + do dekoracji 100 g pomidorów bez skórki 1/2 kostki rosołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz Składniki na marynatę: 400 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na zasmażkę
My Culinary ArtWierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie. Składniki: pesto: 50 g pestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka
Moniki Smakołykipapryki ostrej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz świeżo mielony natka pietruszki do dekoracji Wykonanie; Golonkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko. Golonki nacieramy solą pieprzem, papryką oraz czosnkiem.Odstawiamy do lodówki na 1 godz. Patelnię rozgrzewamy
kgwjanczewokilka miejsc by ich spróbować. Tym razem nie udało mi się kupić ładnej wołowiny, więc wybór padł na indyka i to był strzał w dziesiątkę. 500 g mięsa mielonego z indyka mały pęczek szczypiorku pocięty na drobno 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra w ilości zależnej
Emskie Smakibardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Marchewki
Emskie Smaki