MĄKI Z PSZENICY KAMUT /przepis własny/ Ciasto: szklanka mąki z pszenicy kamut szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego szczypta soli Nadzienie: twaróg z dowolnymi dodatkami, u mnie: mielona wanilia burbońska konfitura z orzecha kokosowego, konfitura z guawy i mus z nektarynek i brzoskwiń Sos żurawinowy: 200 g żurawiny duszonej na małym ogniu z syropem klonowym i odrobiną
Poranek na słodkogoframi z wanilią RICOTTOWA OWSIANKA OVERNIGHT /przepis własny/ /1 porcja/ 60 g ekologicznych płatków owsianych gorące mleko kokosowe bio (około 150 ml) 150 g ricotty szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonych goździków 2 płaskie łyżki miodu garść malin Płatki zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie wymieszać z miodem, goździkami i solą. Połączyć
Poranek na słodkosmakowały niemal tak samo dobrze, jak świeże! Kasza jaglana gotowana z wodą różaną podana z domowym musem jabłkowym, jogurtem z masłem orzechowym, malinami, poziomkami, truskawkami, surowymi pistacjami i świeżo mieloną wanilią burbońską ( Herbaria.de
Poranek na słodkozawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych orzechów laskowych 10 g surowych nasion chia bio 450 ml mleka z orzechów laskowych (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) pół dużego, dojrzałego banana Do podania: surowe nasiona
Poranek na słodkosię spróbować dwóch wersji: orzech włoski i migdałowy nugat w gorzkiej czekoladzie. Pierwsza w środku skrywa marcepan wzbogacony zmielonymi orzechami włoskimi, zaś po wierzchu posypany jest... dodatkową porcją mielonych orzechów! Intensywny smak orzechów włoskich z nutą goryczki świetnie komponuje się z warstewką równie gorzkiej czekolady. Nieprzesłodzona, co bardzo mi odpowiada. :) Druga wersja to mój smak dzieciństwa - nugat + intensywny zapach
Poranek na słodkoEnglish) MAKARON Z WODOROSTÓW W SOSIE AWOKADO-BANAN /przepis własny/ opakowanie makaronu z wodorostów kelp raw duże, dojrzałe awokado hass duży, dojrzały banan łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki mielonej wanilii kilka orzechów brazylijskich (u mnie surowe, ekologiczne) łyżka syropu z kwiatu kokosa (lub cukru) opcjonalnie: łyżka sproszkowanego zioła Ashwagandha bio Awokado zmiksować z bananem, jogurtem, wanilią, syropem
Poranek na słodkominut z każdej strony (na małym ogniu). Zdjąć z patelni i podawać póki gorące. Ja podałam je z ricottą, puree z awokado i banana, pomarańczą sycylijską i świeżo mieloną wanilią. Smacznego! *** ENGLISH VERSION: ENGLISH MUFFINS WITH DARK CHOCOLATE 65 g rye flour 45 g graham flour 20 g buckwheat flour approx. 130-150 ml warm almond milk
Poranek na słodkoCIASTO BURCZANO-JAGLANE /przepis autorski/ Składniki: 150 g ugotowanych buraków jajko 4 łyżki dowolnej mąki łyżka mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego + do dekoracji: garść prażonych płatków kokosa. Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Jeśli
Poranek na słodkopłatków z komosy ryżowej* (Quinola Mothergrain) 30 g płatków z brązowego ryżu mleko migdałowe (lub zwykłe) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu owczego (lub greckiego) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego pół małego melona Cantaloupe (około 200 g) Sos orzechowy: łyżka masła orzechowego typu smooth + 6 łyżek mleka Połączyć oba składniki energicznie mieszając i odstawić na 5 minut. Przygotowanie kremu
Poranek na słodkoowsianym (całe opakowanie) banan garść malin garść truskawek garść czerwonej porzeczki 2 łyżki kremu z kasztanów jadalnych bio 30 ml syropu daktylowego szczypta ekologicznej czarnuszki pół kostki twarogu mielonego (125 g) Makaron ugotować ze szczyptą soli według przepisu podanego na opakowaniu. W rondelku umieścić truskawki i porzeczki, podlać odrobiną wody i zagotować. Gotować do czasu, aż owoce rozpadną
Poranek na słodkoktóra w swojej ofercie posiada cały wachlarz ciekawych gadżetów o atrakcyjnym wyglądzie. A więc... czy warto go kupić? Zacznijmy od wyglądu. Urządzenie na pierwszy rzut oka przypomina maszynkę do mielenia mięsa, jednak w dużo atrakcyjniejszej formie. Obudowa stylizowana jest na lata 50-te. Boki wykonane są z bordowego, metalicznego tworzywa, pozostałe części są z kolei beżowe lub transparentne. Składa się(...)pracy. Sam sorbet przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy do wlotu włożyć dowolną ilość zamrożonych owoców (minimum 24h), popchnąć je za pomocą dołączonej części i... podstawić miseczkę. Po chwili będziemy mieli gotowy sorbet! Do tej pory próbowałam sorbetu brzoskwiniowego i bananowego z zamrożonymi markizami. Sorbety wyszły oczywiście bajecznie pyszne! Należy pamiętać, że urządzenie może pracować bez przerwy maksymalnie trzy minuty. Potem trzeba
Poranek na słodkozbóż) garstka namoczonych (przez całą noc) blanszowanych migdałów 30 g syropu klonowego mały banan łyżka mleka kokosowego w proszku (można użyć odżywki białkowej o dowolnym smaku) łyżka lnu mielonego + gorąca woda szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego ew. mleko do rozrzedzenia masy Len zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Następnie zmiksować* z pozostałymi składnikami na gładką
Poranek na słodkożytniej grubomielonej 15 g gorzkiego kakao 70 ml mleka migdałowego czekoladowego 1/4 łyżeczki sody szczypta soli himalajskiej łyżka erytrolu 1/4 łyżeczki kamienia winnego (lub sody) średnie jabłko pół łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego łyżeczka masła kakaowego (lub zwykłego) jajko łyżka obranych pistacji pestki dyni do dekoracji + jogurt naturalny wymieszany ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej Wszystkie
Poranek na słodko/przepis własny/ /1 porcja/ 50 g płatków owsianych górskich 10 g nasion chia około 150 ml mleka kokosowego Joya 150 g bio tofu naturalnego Joya szczypta soli 1/3 łyżeczki mielonej wanilii 2 płaskie łyżki cukru z kwiatu kokosa garść malin + płatki migdałów poziomki domowy dżem borówkowy Płatki i nasiona chia zalać gorącym mlekiem do ich poziomu. Odstawić
Poranek na słodkoWEGAŃSKA JAGLANKA NA ZIMNO /przepis własny/ 50 g płatków jaglanych mleko migdałowe (lub inne) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu sojowego malinowego łyżka mielonego siemienia lnianego mus truskawkowy wymieszany z łyżeczką bio proszku z moringi (The Essence of Africa) poziomki i maliny karmelizowane nerkowce dżem domowej roboty Płatki zalać gorącym napojem roślinnym 1 cm ponad ich poziom
Poranek na słodko