mielone - 47549 przepisów (strona:1776/3170)

Pasta kanapkowa z quinoy i białej fasoli 190

byle jaka. Kocham takie „coś z niczego” :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 - 4 łyżki chrzanu 1 łyżka oleju konopnego świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fasolę płuczemy z zalewy i odsączamy na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy bułeczki, placki, wafle

Quinoa Raz!
Sałatka z wężymordem (skorzonerą) i czarną quinoą 194

kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy rukolę, pokrojoną skorzonerę, polewamy sosem wykonanym z oliwy, soku z cytryny, soli i świeżo mielonego kolorowego pieprzu. Mieszamy, posypujemy ugotowaną czarną quinoą i szczypiorkiem. Smacznego

Quinoa Raz!
Bezglutenowy tort urodzinowy z winogronową galaretką i kremem z quinoy i daktyli 256

cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka żelatyny 25 ml  ciepłej wody 3/4 szklanki mieszanki naturalnych mąk bezglutenowych*   3 jajka  150g cukru  1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki BG kakao 1 łyżkaka octu winnego 1 łyzeczka BG proszku do pieczenia  Wykonanie: Biszkopt - jajka dokładnie ucieramy z cukrem za pomocą robota (na możliwe

Quinoa Raz!
Wiosenne gazpacho z czarną quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 204

młodego czosnku (przypomina cebulkę dymkę) 5 świeżych liści czosnku niedźwiedziego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego kilka kropel sosu piri - piri świeża mięta świeży tymianek świeżo mielony kolorowy pieprz Wykonanie: Pół ogórka, 2 rzodkiewki, 4 pomidory i trochę młodego czosnku siekamy drobno i razem z quinoą zostawiamy do podania z gotowym gazpacho. Passatę pomidorową przekładamy

Quinoa Raz!
Sałatka imieninowa z quinoą 165

Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka groszku 3 jaja ugotowane na twardo 100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 łyżka musztardy bezglutenowej 4 łyżki bezglutenowego majonezu pieprz sól  szczypiorek Wykonanie: Groszek odcedzamy i płuczemy na sicie, jaja, ser i ogórki kroimy

Quinoa Raz!
Grillowana ośmiornica i czarna quinoa 141

białego wytrawnego wina 1 kiszona cytryna 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 dużych oliwek oliwa z oliwek szczypiorek świeża mięta świeże oregano słodka wędzona papryka mielona kolorowy pieprz  sól mikro liście do przybrania (u mnie amarantus i mięta) Wykonanie: Czarną quinoę mieszamy z drobno posiekanymi pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, ćwiartką kiszonej cytryny i szczypiorkiem

Quinoa Raz!
Sałatka z czerwoną quinoą i grillowanymi różnościami 233

pomidorów, boczniaków i pomidorki koktajlowe. Gdy różności będą ładnie opieczone zdejmujemy je z rusztu i układamy na sałatce, polewamy dressingiem zrobionym z soku z cytryny, oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu. Całość posypujemy ziołami i gotowe :) Soczyste warzywa do kupienia w delikatesach Alma www.alma24.pl

Quinoa Raz!
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 185

gram mąki z quinoy 15 gram mąki gryczanej 10 gram mąki ryżowej 1 łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru

Quinoa Raz!
Wegańskie i bezglutenowe grillowane burgery z quinoą 173

zawartość, czyli burgery z quinoy i fasoli, sos i dodatki podaję poniżej.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 puszki białej fasoli 3 niezbyt duże cebule 2 łyżki mielonego siemienia lnianego  3 łyżki oliwy z oliwek pół pęczka natki pietruszki pół pęczka świeżej kolendry maka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe

Quinoa Raz!
Kuleczkowa sałatka z pieczonymi "falafelkami" z quinoy i kukurydzy 187

czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki curry 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 10 - 12 listków mięty 1 ząbek czosnku różowa sól himalajska Wykonanie: Kukurydzę złocistą

Quinoa Raz!
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 237

różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu świeżo mielonego lub odrobina suszonej ostrej papryczki, natka pietruszki. Udka oczyścić i ugotować w niewielkiej ilości wody z marchewką, pietruszką, połową cebuli, liściem laurowym i zielem angielskim. Warzywa oczyścić i pokroić

Lubię to gotuję
Sernik z borówkami na pełnoziarnistym spodzie 273

żółtka 75g.  mąki ziemniaczanej 60g.  cukru pudru 6 białek 1 kg. sera twarogowego mielonego 350g. borówek (twardych)  Ciasto na spód: 250g. mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 60g.  cukru pudru 2 żółtka 200g. margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść dokładnie ciasto z podanych składników, zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Tortownicę

Lubię to gotuję
Kurczak z piekarnika 266

kurczak ok. 1,5 kg. marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 -4 ząbki czosnku szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego szczypta rozmarynu szczypta oregano odrobina czili w płatkach kilka listków laurowych dodatkowo do polania kurczaka: łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić i osączyć

Lubię to gotuję
Schab parzony - do chleba 283

500g.  schabu b/k 3-4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 szczypta płatków czili 3 łyżki oliwy z oliwek Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Przecisnąć czosnek przez praskę, połączyć w miseczce wszystkie składniki. Nałożyć marynatę na mięso, a następnie wielokrotnie, szczelnie owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki

Lubię to gotuję
Sałatka z grillowanych warzyw, makreli i makaronu 256

suszonych pomidorów 0,5 pęczka natki pietruszki 1-2 łyżki oliwy z oliwek (lub od suszonych pomidorów) 1    makrela wędzona ( ok. 300 g.) sól, pieprz kolorowy świeżo mielony Makaron ugotować w osolonej wodzie. Warzywa oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki, a następnie u-grillować je. W międzyczasie starannie obrać mięso makreli, pilnując aby nie trafiły się

Lubię to gotuję