ciasto - 162258 przepisów (strona:1776/10818)

CIASTO KRÓLEWSKIE 126

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Słodki smak masy chałwowej równoważony jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko(...)święta Wielkanocne 😉 Składniki: Ciasto: 6 białek 2 łyżki cukru pudru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych migdałów 50 g zmielonych biszkoptów szczypta soli Masa: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany kremówki 50 g chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g) Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały

Kuchnia MagdaLeny
Mini chlebki do koszyczka 169

cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąki. Otręby, które pozostaną nam na sitku również dodajemy je do ciasta. Dodajemy mleko, olej, miód, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę, najlepiej użyć do tego robota kuchennego z hakiem (hakiem ciasto wyrabiamy około 7-8 minut, ręcznie około 10). Ciasto(...)powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60 minut. W ciągu tego czasu powinniśmy przynajmniej 2 razy go „odgazować”. Aby to zrobić wyciągamy ciasto z miski, składamy je cztery razy, tak jak kopertę i odkładamy z powrotem do miski. Po tym czasie

PatiGotuje
Babka majonezowa z budyniem 181

Przepis na babkę majonezową, przyniosła pewnie z pracy moja mama naście lat temu. Mam jeszcze oryginalną kartkę, z połową strony zatłuszczoną, z licznymi plamami i śladami po cieście. I wiecie co? Uwielbiam takie przepisy! Jak trafiam na taką kartkę to od razu wiadomo, że ten przepis był robiony wiele razy, a więc musi być dobry! Do tego jak pomyślę(...)Taka kartka to naprawdę kawał fascynującej historii. Ale wróćmy do babki. W składzie babki mamy majonez, zamiast tradycyjnego tłuszczu. Na oryginalnej kartce, widnieje nawet „Majonez babuni”, ale ciasto udaje się równie dobrze z każdego innego Do ciasta dodajemy też proszek budyniowy i stosunkowo niewiele mąki. Ciasto jest tak proste do zrobienia, że zrobi je nawet dziecko, zresztą polecam

Mieszam w Garnku
Wegański mazurek daktylowy. 128

weekend robiłam próby generalne wypieków świątecznych. Upiekłam między innymi ten właśnie mazurek. Jak każde tego typu ciasto jest to kruchy spód i bajery, u mnie była to masa z daktyli, więc dzięki swoje słodyczy nie dodałam cukru. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował rodzicom, bo prawdę powiedziawszy u mnie w domu mazurka nigdy nie było na stole, bo „tradycję(...)pieczenia ciast zapoczątkowałam ja, i to dopiero będąc w ciąży odezwał się u mnie ten talent, więc zawsze były u nas ciasta kupione, ale mazurka nigdy. Składniki na kruche ciasto ( możecie wykorzystać również ten przepis ): 300 g mąki pszennej 150 g zimnego oleju kokosowego 1 banan 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść na dużym blacie

greenscarf
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 143

pierogi według przepisu Agaty. Klasycznie i rodzinnie Pierogi to klasyczne danie rodzinne. Agata proponuje tradycyjny przepis. Z podanej przez nią porcji wychodzi około 65 pierogów (ilość zależy od grubości ciasta, z którego będziemy wykrawać krążki oraz od średnicy tychże krążków). Agata podpowiada też, jak najlepiej przechowywać pierogi, które nie zostaną zjedzone (choć rzadko się to zdarza!). Oto jej rada: pierogi(...)historia kolejny raz uobecnia się na talerzu. Pierogi ruskie to danie klasycznie polskie, które powstało na Kresach Wschodnich i swoją nazwę zawdzięcza Rusi Czerwonej. Pierogi ruskie Składniki na ciasto: 150 ml gorącej wody 100 ml wody o temp. pokojowej 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula

KulinarneImpresje.pl
Ciasto Karmelek 513

ciasto karmelowe piekłam już jakiś czas temu, ale przepis się zawieruszył i zupełnie zapomniałam podzielić się nim z Wami. Nadrabiam zaległość, bo ciasto pyszne! Ciasto Karmelek jest słodkie, bo to przysmak dla wielkich łasuchów. Dodatek kajmaku do obu kremów i cukier trzcinowy użyty do biszkoptu nadaje całemu ciastu karmelowy smak. Kajmak łatwo zrobić w domu, bo wystarczy puszkę mleka skondensowanego(...)słodzonego gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. W sprzedaży są też gotowe kajmaki, ale jakoś nie przypadły mi do gustu. Jesteś łasuchem? Lubisz słodkie ciasta z kremem ? W takim razie ciasto Karmelek jest właśnie dla Ciebie! Zobacz też przepis na mazurka z kajmakiem (klik,klik) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym 178

Ciasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą.  Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem.  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść(...)prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia

Smakołyki Asi
Pieczone parówki w cieście francuskim 237

Opis pieczone parówki w cieście francuskim: Pieczone parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska. Nie jest to bardzo wykwintne ani skomplikowane danie. To właśnie w jego prostocie kwi dobry smak. Przekąska uwielbiana przez dzieci. Jeżeli nie macie czasu możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie Parówki z szynki Kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sos chili(...)ketchup Sposób przygotowania: Gotowe ciasto francuskie dzielimy na prostokąty wielkości parówek. Każdy trójkąt smarujemy sosem chili lub ketchupem. Następnie na to układamy plasterek sera oraz parówkę. Całość zawijamy. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez 10-15 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Artykuł Pieczone parówki w cieście francuskim pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto czekoladowe 106

pieczenia i dokładnie wymieszać.  Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto  Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 43 min. do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej(...)sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem)  Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 min. w formie, następnie wyłożyć na paterę Do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu ( a najlepiej zrobić to w łaźni wodnej), aż czekolada i masło się

Proste Potrawy
Malinowa chmurka 1154

Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g mąki pszennej 100 g masła Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Blachę

Domowa cukiernia Ewy
Sernik królewski na ciemnym cieście 296

Sernik królewski to klasyka, która często pojawia się u mnie na świątecznym stole. Jakoś nie wyobrażam sobie Świat Wielkiej Nocy bez sernika. Pychotka Składniki: Ciasto: 0,5 margaryny 0,75 szklanki cukru 7 łyżek wody 2 łyżki kakao 0,5 cukru waniliowego 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki Ser: 0,5 kg sera białego(...)zapach cytrynowy 3 jajka Sposób wykonania: Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta.  Białka ubić na sztywno i zagnieść ciastoCiasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać

Cukiernia Pychotki
łatwe,smaczne migdałowe ciasto na oleju... 170

szklanka, jajka 4 sztuki, olejek migdałowy 1 sztuka, czekolada gorzka 100 gra, płatki migdałowe - ile potrzeba wszystkie składniki o temperaturze pokojowej od razu umieścić w pojemniku do miksowania ciasta mikserem wszystko utrzeć na gładkie ciasto, forma silikonowa keksówka 30x15 cm, formy przełożyć ciasto, wygładzić wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego(...)patyczka czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polewę wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi, odstawić do zastygnięcia polewy - bardzo szybkie, łatwe, tanie i bardzo smaczne ciasto migdałowe, z polewą z czekolady jest jest idealnym ciastem na Wielkanoc ale i również na szybki deser, ciasto jest aromatyczne, wilgotne...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocny wieniec frankfurcki 184

Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy(...)mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 240g konfitury wiśniowej Wykonanie: 1. Ciasto Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem

Szalona Kuchnia Eweliny
OBWARZANKI Z MAKIEM PARZONE 142

wypiek mi się udał ,choć z tym parzeniem do końca nie byłam pewna.Obwarzanki wyszły pyszne , pulchniutkie i wypieczone.Naprawde wypiek pierwsza klasa dla mnie i smakowo i struktura upieczonego ciasta też.Świetne jako pieczywo do śniadania codziennego jak też i odświętnego.Może się wydawać , że obwarzanki są trudne ale to nie taki diabeł straszny jak go malują ,zapraszam!.     500g.m(...)miski przesiać mąkę , dodać sól , 1 całe jajko , miękkie masło , cukier. 2.  Drożdże rozpuścić w 100 ml.cieplej wody i 100 ml.ciepłego mleka.Wyrabiac  ciasto dość długo , aż nabierze sprężystości , jeśli jest za gęste dolewamy resztę wody , jeśli za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki pszennej. 3. Zostawiamy  ciasto  do wyrośnięcia na stolnicy ok 1 godziny.  4.Po

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania