Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 200g masła 200g cukru 1 cukier wanilinowy szczypta soli 4 jajka 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy(...)mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 240g konfitury wiśniowej Wykonanie: 1. Ciasto Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem
Szalona Kuchnia Ewelinywypiek mi się udał ,choć z tym parzeniem do końca nie byłam pewna.Obwarzanki wyszły pyszne , pulchniutkie i wypieczone.Naprawde wypiek pierwsza klasa dla mnie i smakowo i struktura upieczonego ciasta też.Świetne jako pieczywo do śniadania codziennego jak też i odświętnego.Może się wydawać , że obwarzanki są trudne ale to nie taki diabeł straszny jak go malują ,zapraszam!. 500g.m(...)miski przesiać mąkę , dodać sól , 1 całe jajko , miękkie masło , cukier. 2. Drożdże rozpuścić w 100 ml.cieplej wody i 100 ml.ciepłego mleka.Wyrabiac ciasto dość długo , aż nabierze sprężystości , jeśli jest za gęste dolewamy resztę wody , jeśli za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki pszennej. 3. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na stolnicy ok 1 godziny. 4.Po
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKakaowe ciasto przełożone mlecznym kremem i polane czekoladą po prostu obłęd w smaku i prostota w wyglądzie. Składniki : Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku 2/3 szklanki cukru 350 gr masła(...)łyżka cukru waniliowego ( przepis na cukier waniliowy ) Polewa: 100 gr czekolady 50% kakao 50 gr masła Forma : 35 x 25 cm Przygotowanie: Ciasto : Białka z 6 jajek ubijamy na sztywną pianę. Do piany w 3 porcjach dodajemy drobny cukier za każdym razem miksując a następnie żółtka i 2 łyżki oleju. Suche składniki czyli obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao
Mechanik w kuchniCiasto na weekend? Pyszna i pachnąca cynamonem szarlotka z karmelizowanymi jabłkami , smakuje wspaniale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – jeszcze ciepła ale również następnego dnia Możemy dodać do niej lody wanilinowe aby wzbogacić walory smakowe tego pysznego i bardzo prostego ciasta. Składniki : – 3 szklanki mąki pszennej – 6 łyżek cukru pudru – szczypta soli – 250 ml wody(...)cukier wanilinowy – 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z posiekanym zimnym masłem. Dodać cukier i sól i jeszcze raz wszystko wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając 4 łyżki zimnej wody. Tworzymy dużą kulę którą dzielimy na dwie części. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Drugą część wkładamy na chwilę
I LOVE LIFEniego szklankę mleka. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wbijamy jajko. Mieszamy i dodajemy zawartość rondelka do mąki. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie posypujemy mąką dłonie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto – gdyby zbyt mocno lepiło się do rąk, możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto odkładamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia (najlepiej nakryć je bawełnianą ściereczką). Gdy ciasto wyrośnie, przygotowujemy nadzienie(...)połowy kostki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) dodajemy drobny cukier i cynamon. Mieszamy i ugniatamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, miękką masę (można też zmiksować). Ciasto drożdżowe uderzamy pięścią, aby je odgazować i na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy na duży prostokąt (mój miał ok. 58×33 cm). Za pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe nadzienie. Podnosimy krótszy bok ciasta i jednym ruchem
Poezja smakuPrzepisy nie powinny być zbyt trudne ani tym bardziej pracochłonne. Nie musimy wymyślać nowych receptur. Zwłaszcza jeśli lubimy klasyki typu ciasto bananowe. Wystarczy postawić na znane smaki jak chlebek bananowy czy czekolada, ale użyć wyjątkowego składnika, żeby zrobić wrażenie na gościach i odświeżyć przepis, który jest z nami od lat. Moimi sekretnymi składnikami, których używam często są wędzone śliwki(...)dostaniemy na każdym bazarze. Nie są trudno dostępne, ale częściej używamy tych słodkich kalifornijskich. To błąd, bo wędzone są mniej słodkie i mają głębszy dymny smak, który ze zwykłego ciasta potrafi wyczarować coś niezwykłego. Podobnie jest z przyprawą ras el hanout. Kupimy ją na allegro albo w sklepie arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika
Ugotowane pozamiataneCiasto znane i proste w wykonaniu. Z kategorii - wrzuć, wymieszaj i piecz :) Ciasto jest miękkie, wilgotne i puszyste (pieczone z dodatkiem oleju). Idealne do kawy. Może nie powala z nóg, swoim smakiem, gdyż jest podobne do murzynka, ale za to jego wygląd - zachwyca. Ja swoją zebrę upiekłam w papierowych foremkach (od dzisiaj jedne z moich ulubionych form!), które dostałam(...)firmy Papilart , które idealnie sprawdzają się, kiedy ciasto będzie prezentem dla bliskich nam osób :) Składniki: - 5 jajek - 1-1,5 szklanki cukru - 1 op cukru waniliowego - 3 szklanki mąki + 2 łyżki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka wody gazowanej - 1 szklanka oleju - 2 łyżki kakao - ulubiony aromat - cukier puder do oprószenia Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć
CookYourselfgłowy wpada mi jakieś połączenie smaków. Tak było pewnego letniego poranka z malinami i lawendą i tak było wczorajszego popołudnia, kiedy miałam właśnie zabrać się za pieczenie ciasta! Otworzyłam lodówkę, gdzie na wprost moich oczu wciąż leżało ciasto francuskie czekające na wykorzystanie, a tuż za nim mały kawałek pysznej fety, która także nie mogła doczekać się wydostania z lodówkowych(...)otchłani. I nagle pstryk! Pełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku z pomarańczy marchewek, świeżych ziół i słonej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPijana Chmurka to ciasto, które jest połączeniem bardzo popularnego Pijaka i Malinowej Chmurki . Jakoś tak mi podpasowała nazwa Pijanej Chmurki , i bardzo dziękuję Wam, czytelnikom, że podsunęliście mi ten pomysł na Facebooku :-) Ciasto powstało, bo nie mogłam się zdecydować, czy w końcu spróbować ciasta Pijak, czy połasić się na Malinową Chmurkę , dzięki której wykorzystałabym mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest(...)miksowanie przepisów, ale efekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku. W Pijanej Chmurce rodzaj owoców nie ma większego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem jednak, że wszystko pozostaje właśnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiejszy przepis to idealny deser dla wszystkich wielbicieli słodkości i kawy Ciasto znalazłam na blogu Kingi Paruzel i postanowiłam spróbować czegoś nowego. Akurat miałam nadmiar daktyli i pozostałe potrzebne składniki. Dokonałam drobnych modyfikacji w przepisie z ilością oleju kokosowego, użyłam ksylitolu zamiast cukru kokosowego, mąki orkiszowej zamiast pszennej i dodatkowo dosypałam orzechy włoskie, bo z orzechami wszystko smakuje jeszcze lepiej(...)Ciastem wszyscy byli zachwyceni i upiekłam je jeszcze raz. Bardzo polecam, a sama zastanawiam się, czy fit ciasto espresso z orzechami i daktylami nie wyląduje u mnie jako babka wielkanocna (możliwe, że znowu odrobinę zmodyfikowana ;)). Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 200 g daktyli bez pestek 1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody
FitkotDuża, podzielna porcja pysznego ciasta kakaowego, przygotowanego na herbatnikach, przełożonych krem budyniowym i dżemem porzeczkowym. Ciasto smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce, kiedy wszystko dokładnie się "przegryzie" i nabiera konsystencji pysznego torciku, ponieważ całość nasiąka kremem i staje się miękka i puszysta. Ciasto jest banalne w przygotowaniu, wystarczy tylko wcześniej ugotować gesty budyń, a po ostudzeniu wymieszać(...)ubitym masłem. Potem pozostaje już tylko przełożenie herbatników kremem i dżemem. Dżem porzeczkowy świetnie przełamuje słodycz ciasta i nadaje fajnego, kwaskowego posmaku. Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku , użyłam tylko odrobinę większej formy na ciasto oraz zwiększyłam ilość herbatników, a także zmniejszyłam ilość cukru. Polecam! SKŁADNIKI: 1 litr mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 pełne
Słodko-Słony Świat IlonyZima się już kończy (nareszcie!), trzeba to uczcić przygotowując dietetyczne ciasto marchewkowe . Warto! Marchewka to warzywo, które powinniśmy jeść o tej porze roku. To bogate źródło beta – karotenu, który nie tylko utrwala naszą opaleniznę, ale także może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dodatkowo beta – karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku. Jakie właściwości ma jeszcze marchew(...)codziennej diety, szczególnie teraz, gdy nie mamy jeszcze dużego wyboru świeżych warzyw i owoców. Czytaj więcej – Przepisy na marchewkowe pyszności A dziś zapraszam Was na pyszne i dietetyczne ciasto marchewkowe . Dietetyczne ciasto marchewkowe 100 g mąki ryżowej 30 g mąki gryczanej Jajko Pół łyżeczki proszku do pieczenia Średni banan 50 ml mleka kokosowego 15 ml oliwy Duża marchewka Pół
365 dni dookoła kuchniCiasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia - obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany 30% 3 różnokolorowe(...)sitko mąkę. Mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Dno foremki o wym 23x26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, następnie wkładamy ponownie
e-PrzepisyKulinarneBłyskawiczny i prosty w składnikach jak i przygotowaniu niewielki torcik. U nas zaspokoił ochotę na domowe ciasto do niedzielnej kawy. Uwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej(...)zawsze piekę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy blaszkę z biszkoptem na podłogę (z wysokości 50 cm). Biszkopt ponownie wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników
VioletoweKucharzeniechwilkę, a następnie mieszamy do połączenia się. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do lekko przestudzonej czekolady, mieszamy. Następnie dodajemy sól, ekstrakt oraz mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (24×24 cm). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 -20 min. Ciasto ma być wypieczone z zewnątrz a wilgotne w środku
Domowy Smak Jedzenia