kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam do spróbowanie - nie bójcie się ciasta drożdżowego 😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 70 g drożdży 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 4 łyżki cukru pudru 70 g masła szczypta soli Kruszonka(...)mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier puder, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Kuchnia MagdaLenyzeszytu ( 1987 rok ) Piękne to lata były, dlatego z sentymentem wracam do tych przepisów. Dzisiaj, żeby je odczytać, muszę zakładać okulary 😃 W związku z moim kolejnym artykułem dotyczącym sporządzania ciast kruchych i półkruchych ( czytaj na stronie: Zasady pieczenia ciast ) prezentuję wypróbowany przez lata przepis. Składniki: -50 dag mąki -15 dag tłuszczu -2 jaja(...)Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, dodać śmietany, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie ( u mnie 34 cm x 24 cm ), nakłuć i podpiec
Kulinarne przemysleniaCałkiem zwyczajne, niezwyczajne ciasto, które zrobi każdy... a dlaczego niezwyczajne, bo takie ciasta z owocami, to moje smaki dzieciństwa... przeważnie w letnie weekendy w moim rodzinnym domu pachniało ciastem ze śliwami... że też dopiero po wielu latach docenia się takie chwile... Ps. Czekam na zdjęcia waszych ciast, lub propozycji przepisów do przetestowania:-) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)jajka lekko zjaśnieją). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu najlepiej po 1 łyżce do masy jajecznej. Na koniec dodać olej i chwilę jeszcze miksować. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub małą blaszkę, następnie na ciasto wyłożyć owoce i wszystko posypać kruszonką. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze
IMPRESJA SMAKUMurzynek z serem. Jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie murzynka z sernikiem, zwane tez przez niektórych sernikiem izaura, lub czekoladowym sernikiem. Polecam :) Składniki ( na blachę 35x25 cm) Ciasto - 250g margaryny - 2 szklanki* maki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki ciemnego kakao - 4 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 10 łyżek wody Masa serowa(...)twarogu ) - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 100 g miękkiego masła *szklanka - 250ml Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - wiórki kokosowe do posypania gotowego ciasta Wykonanie Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki masy
Kuchnia z widokiem na ogródWyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a połączenie śliwek, delikatnego kremu grysikowego i gorzkiej czekolady jest po prostu idealne. składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki(...)pudru 1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej 1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
babka w formieMięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. 25 g drożdży 1 1/2 szklanki mleka 4 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki spirytusu(...)masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość
https:KKuchniaMniamBardzo wilgotne, intensywnie kawowe ciasto. Zachwycające. W dodatku robi się go błyskawicznie. Z pewnością do powtórki nie raz. 1/4 szklanki mleka 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej 120 g bardzo miękkiego(!) masła 2 duże jajka 1 szklanka mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)solą. Masło miksujemy razem z cukrem. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy dalej. Wlewamy rozpuszczoną w mleku, przestudzoną kawę oraz stopniowo wsypujemy składniki suche (po dodaniu kawy konsystencja ciasta może przywodzić na myśl, że ciasto się zważyło, natomiast po dodaniu mąki, powinniśmy uzyskać ciasto o gładkiej, jednolitej konsystencji). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy około
Smaki Na Talerzuspędzam minimum dwanaście godzin dziennie, wstaję o porach, z których istnienia połowa ludzkości nie zdaje sobie nawet sprawy, i wracam do domu wykończona po całych godzinach pieczenia i dekorowania ciast. Mimo wszystko, nadal mam ochotę piec, eksperymentować i szaleć w kuchni. Nie zawsze starcza mi siły, ale i tak próbuję. I nie mogę doczekać się wiosny i światła, bo ciągłe(...)niemiłosiernie. Co jak co, ale słów brakuje mi rzadko (w języku polskim; duński to zupełnie inna bajka...); dzisiaj jednak mam wrażenie, że napisałam już wszystko. Tak więc - konkrety. Czyli ciasto. I to nie byle jakie, bo dwupiętrowy tort pokryty masą cukrową. Musze przyznać, że solidnie się nad nim napracowałam... A i tak trochę mnie zdenerwował, bo na górze miały być
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła ! Inspiracja: Invitado de invierno Razowa rustykalna szarlotka Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta(...)skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne. Do sporej miski wyciskamy sok z cytryny, wrzucamy startą skórkę. Jabłka kroimy na cienkie półplasterki (bardzo przydatna tu jest
Kulinarne przygody Gatityprzełamana słodyczą bezy. A całość na kruchym cienkim spodzie. Masa cytrynowa (lemon curd) po upieczeniu powinna być lekko kremowa. Beza z wierzchu chrupiąca, a w środku piankowa. Takie ciasta bardzo lubię i bardzo szybko znikają. Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu w zakładce CIASTA. Inspiracja Książka Wypieki Świata Ciasto 160 g mąki pszennej 90 g masła 35 g cukru(...)małe żółtko 2 łyżki mleka Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko lekko ubite, mleko i skórkę z cytryny. Wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulkę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na formę o średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno i boki. Ponakłuwać
O kuchni z uczuciemSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały(...)jabłek i dżemu ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu
W Mojej Kuchni LubięWykonanie tego chlebka jest niezwykle proste. Chleb wyszedł super. Polecam bardzo. Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego(...)dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie
Kuchnia PokoleńKolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera porcje dla 4 osób, chciałam to troszkę powiększyć, dodałam wiecej mąki i jedno jajko i ciasto wyszło zupelnie inne. Śliwki poszły na dno, a ciasto przypominało smakiem biszkopt. Pozostańcie więc proszę wierne
dolcevitainmykitchenCiasto wąż. Edyta Guhl. Klasyczny przepis na marmurkową babkę urozmaiciłam na dwa sposoby. Zmieniłam jej smak przez dodanie masy marcepanowej, a zwyczajny okrągły kształt zamieniłam na węża. W ten sposób ciasto stało się prawdziwym hitem na przyjęciu urodzinowym syna koleżanki. Rozsmieszyło mnie, że mały Nils przestraszył się czarnej kobry. Pozostałe maluchy były jednak zachwycone, ciasto
dolcevitainmykitchenCiasto Pleśniak. Edyta Guhl Serdecznie zapraszam na tradycyjny pleśniak, który bardzo modny byl w czasach mojego dzieciństwa. Ciasto znane jest również pod nazwą zapleśniak, skubaniec, kruszeniec lub nawet kruche z owocami. Pleśniaka można upiec z dzemem, albo ze świeżymi owocami jak utarte jabłka, czy pokrojone w kawałki truskawki. Najlepiej jednak smakuje z kwaskowym dżemem własnej roboty
dolcevitainmykitchen