białko i w witaminy, a jednocześnie może być świetnym pomysłem na lekki, letni obiad. Składniki na sałatkę: 120 g sałaty, 2 nektarynki, kilka rzodkiewek, papryczka chilli, morska sól, mielony czarny pieprz. Składniki na dressing: 50 ml octu winnego, 50 ml miodu, 25 ml oliwy z oliwek. Jak przygotować sałatkę z bobem? Bób gotujemy, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dorównuje przetworom Maćka, ale mnie bardzo smakuje. Z pewnością będę dalej podążać "chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pasty imbirowej (lub kawałek korzenia imbiru) 1/3 szkl. octu balsamicznego szczypta soli sok z połowy cytryny Wykonanie: Maliny wsypać do garnka, dodać cukier
zadanie-gotowaniesamo smakuje. Zapraszam do pieczenia :) Składniki: (tortownica 24 cm) - na biszkopt 2 jaja 60 gram cukru (5 płaskich łyżek) 50 gram mąki (5 płaskich łyżek) 20 gram mielonych migdałów (2 płaskie łyżki) pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - na masę serową 1 kg sera z wiaderka, zmielonego 200 ml śmietany 30% 4 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru pudru
Wołowina od rekinakolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego białego wina (np. Chardonnay) 2 ząbki czosnku pół cytryny gałązka świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kładziemy dorady, rozgnieciony czosnek, 2 - 3 plasterki cytryny oraz kilka gałązek świeżego tymianku. Delikatnie solimy
W kuchni Katiewiśniowy z kardamonem: 1 i pół kg wydrylowanych wiśni 50 g masła 400 g cukru (lub więcej, w zależności od tego jak kwaśne są owoce) 2 i pół łyżeczki mielonego kardamonu 1 cukier żelujący (np. konfitur-fix) W garnku z szerokim dnem rozpuszczamy masło. Umyte i wydrylowane wcześniej wiśnie wrzucamy, gdy całe masło się roztopi i rozdrabiamy według
Cooking Monsterłyżeczki cukru, · ½ łyżeczki pieprzu czarny świeżo mielonego, · 300 g mąki pszennej
Moniki SmakołykiSkładniki: 1/4 melona miodowego 1/4 melona Galia lub Kantalupa 80 g ulubionej szynki (u mnie szwarcwaldzka) 120 g ulubionego twarożku lub mozzarelli 1 łyżeczka płatków chili 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżka oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka białego octu winnego sól Wykonanie: Ćwiartki melona obrać ze skórki i zgrubiałej wierzchniej warstwy. Obieraczką do warzyw wykroić
zadanie-gotowaniesera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka bazylia świeża lub suszona suszone
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :) Składniki: 3/4 szklanki czerwonej quinoy 2 świeże figi 3 suszone śliwki 1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym) Wykonanie: Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić na gęstym sitku. Śliwki kroimy na kawałki i mieszamy
Quinoa Raz!Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową ze słoika, ale w Polsce jest pewnie nieosiągalna, więc można zastąpić inną świeżą, suszoną, lub mieloną). Smacznego
Quinoa Raz!łyżki oleju z pestek winogron Składniki szarmuli: 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki posiekanej natki kolendry 3 duże ząbki czosnku (posiekane, lub przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju z pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty
Quinoa Raz!puszki ślimaków 5 świeżych grzybów shitake 3 szalotki 2 ząbki czosnku ser blue stilton (lub inny z niebieską pleśnią) klarowane masło świeży rozmaryn suszony tymianek 5 pręcików szafranu świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Szafran moczymy 3 godziny w łyżce wody. Ślimaki odcedzamy z zalewy i płuczemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (proponuję trochę rozgotować). Odcedzamy
Quinoa Raz!pozostałą częścią. Topinambur gotujemy w osolonej wodzie (można obrać przed, lub po ugotowaniu) i gnieciemy widelcem na gładką masę, mieszamy z puree z quinoy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Układamy na grillowanych boczniakach i okraszamy cebulką. Smacznego
Quinoa Raz!śniadania z quinoą na ciepło, która w dodatku przywróci do życia wasze jelita. Składniki: 6 łyżek ugotowanej quinoy 4 łyżki bezglutenowych płatków owsianych 2 łyżeczki nasion chia 1 łyżeczka mielonego lnu 1 owoc persymony (inne nazwy to kaki, hurma, sharon) kilka kawałków suszonej papai 8-10 migdałów łyżka miodu Wykonanie: Persymonę obieramy i kroimy w kostkę, lub wykrawamy
Quinoa Raz!Polecam na dobry początek ponurego zimowego dnia, albo na podwieczorek w towarzystwie kapci i dobrej książki. Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżka mielonego lnu pół dojrzałej gruszki garść suszonych owoców białej morwy łyżka pestek dyni Wykonanie: Owoce morwy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 5 minut. Quinoę, płatki i len, zalewamy
Quinoa Raz!