mielone - 47549 przepisów (strona:1777/3170)

Kakaowo-orzechowe trufle jaglane 183

wyśmienicie i  już nie raz zachwyciły moich gości.  1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody  szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika do obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik z kaszy orkiszowej 166

pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić na dwie części,włożyć do zimnej wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka porowa 147

naszym domu. Uwielbiana przez domowników,dlatego robię ją dość często.    2 szt. pora (biała część)  1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek. Por drobno pokroić,włożyć na sito i przelać wrzątkiem i odstawić do odsączenia. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 279

ziemniaczana z dodatkiem tuńczyka  5 ugotowanych ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę,tuńczyka odsączyć z zalewy,cebulę i por drobno posiekać. Zmieszać wszystkie składniki,dodać majonez,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypać

Kolorowa kuchnia Elki
Kokosowo-migdałowe pralinki jaglane 170

Kolejna moja propozycja zdrowej słodkiej przekąski z kaszy jaglanej 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych  3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować

Kolorowa kuchnia Elki
Kolorowa sałatka z selerem konserwowym i ananasem 204

konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki kawałek pora (10 cm) 10 g żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz  Seler odsączyć z zalewy,pociąć na krótsze nitki. Ananasa i paprykę pokroić a kostkę,por w piórka. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki zmieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki dyniowo-cukiniowe z imbirem 166

dyni  200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz  2-3 łyżki oleju do smażenia Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok.  Dynię obrać

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik dyniowy 128

sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka 2 budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 167

feta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie

Kolorowa kuchnia Elki
Domowa mielonka słoikowa 189

kiedy otworzycie jeden sięgniecie po następny. Tej mielonce nie można się oprzeć. 1,3 kg łopatki wieprzowej 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka majeranku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Łopatkę zmielić,dodać sól,sól peklową i pieprz. Majeranek rozetrzeć w dłoniach by uwolnić

Kolorowa kuchnia Elki
Kora orzechowa 726

dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam    ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szkl. wody

Kolorowa kuchnia Elki
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 120

Faszerowane pomidory to doskonały sposób na oryginalną przystawkę lub kolację. Możecie zaserwować je zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory

Podróż w kulinaria
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 221

placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt, cukier oraz

Gotowanie i blogowanie
Piersi kurczaka z pomarańczami 145

kurczaka sok z jednej dużej pomarańczy 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka wegety (u mnie domowa) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem

kuchnia doski
Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 214

siekanego jarmużu 800g ziemniaków 400g wędzonego boczku 2 średnie marchewki (250g) 2 średnie czerwone cebule (250g) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek oleju rzepakowy Instrukcje Ziemniaki, cebule i marchewki obieramy. Ziemniaki kroimy w grube (ok. 7-8mm) plastry, a cebulę w podobnej grubości półtalarki. Marchewkę oraz boczek kroimy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania