mielone - 47549 przepisów (strona:1779/3170)

Krem z kukurydzy - ulubiona zupa dzieci 151

proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa  1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy

Codziennik Kuchenny
Kotlety z kalafiora 144

Kotlety z kalafiora, to bardzo przyjemna alternatywa dla mięsnych mielonych. Jak na warzywne kotlety przystało są miękkie i mają delikatny smak. Wiele osób nie przepada za zapachem lub smakiem kalafiora, a w tej wersji to warzywo jest naprawdę neutralne zapachowo i nie ma smaku typowo kalafiorowego. Te kotleciki bardzo smakują dzieciom nawet tym, które nie lubią warzyw.  Bardzo

Codziennik Kuchenny
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 141

łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła) 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki  2 łyżki śmietany do zupy (18%) kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć

Codziennik Kuchenny
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 180

barbecue Składniki: 1,5 kg karkówki 3 cebule (opcjonalnie) ok. 2 szklanki wody do podlania mięsa podczas pieczenia Marynata do karkówki: 2 płaskie łyżki wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz

Codziennik Kuchenny
Najlepsze śledzie z cebulą 263

według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry) 2 szklanki, drobno posiekanych szalotek 1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo mielonego  + pieprz do posypania śledzi 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie) olej rzepakowy Przygotowanie: Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić

Codziennik Kuchenny
Śledzie marynowane w oleju lnianym 182

ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem. Składniki: 40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych) 1 duża, biała cebula  6 liści laurowych 12 ziarenek ziela angielskiego pieprz czarny grubo mielony olej lniany (użyłam oleju lnianego budwigowego) Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić pozostawić na sicie ok. 15 minut. Następnie przepłukać cebulę pod bieżącą wodą i pozostawić

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 133

cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli 1 szczypta mielonego pieprzu (czerwonego lub czarnego) Przygotowanie: Brukselkę umyć i obrać z zewnętrznych listków. Przełożyć do blaszki do pieczenia i skropić olejem. Z dyni odkroić skórkę i usunąć pestki. Następnie pokroić

Codziennik Kuchenny
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka 119

Kiedyś buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;)  Dopiero dzięki tej sałatce przekonałam się, że buraczki są pyszne. Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny  smak . Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.  Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków

Codziennik Kuchenny
Majonez domowy 139

soku z cytryny 1/2 łyżeczki płynnego miodu 180 ml oleju słonecznikowego  ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody jeśli majonez będzie zbyt gęsty 1/2 łyżeczki soli mała szczypta białego mielonego pieprzu 2 płaskie łyżeczki  musztardy (jeśli majonez ma być łagodny w smaku dodaj 1 łyżeczkę musztardy)  Musztarda nadaje charakter majonezowi, zobacz poniżej jakie smaki majonezu można uzyskać

Codziennik Kuchenny
Biała kiełbasa pieczona w cydrze 141

litra cydru 1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 łyżeczka majeranku (lub więcej) 2 szczypty cynamonu 1 gałązka świeżego rozmarynu 1-2 szczypty soli pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Cebule obrać i pokroić każdą na 8 części. Cebulę podsmażyć na oleju, krótko aby się lekko zrumieniła. Następnie dodać sól i majeranek. Jabłka pokroić na 8 części, wyciąć

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 185

ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 niepełna łyżeczka kminku 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej i najszybciej za pomocą robota kuchennego). Utarte ziemniaki przełożyć

Codziennik Kuchenny
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 161

soli Szpinak do zielonej części bułeczek 20 0 g świeżego szpinaku 2 łyżki śmietanki kremówki (w oryginalnym przepisie 4-5 łyżek) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojony czosnek, a następnie dodać umyty i osuszony szpinak. Po kilku minutach dodać śmietankę, miód

Codziennik Kuchenny
Surówka z młodej kapusty 210

młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju (jaki lubicie - słonecznikowy, rzepakowy, lniany) szczypta soli szczypta czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Z kapusty usunąć zewnętrzne i nieładne liście. Przekroić kapustę na pół, wyciąć głąb i drobno posiekać. Przełożyć posiekaną kapustę do miski, dodać 3-4 szczypty soli, ugniatać

Codziennik Kuchenny
Pieczone młode ziemniaki, marchewki i szparagi 147

pieczonych warzyw jest gotowy. Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków pęczek młodych marchewek 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów  2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw sól do posypania warzyw Sos jogurtowy: 1 mały kubeczek gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Codziennik Kuchenny
Frittata ze szparagami i pomidorami 150

bardzo cienkie) 1 cienka dymka ze szczypiorkiem 1/2 czerwonej papryczki chilli  4 pomidorki koktajlowe świeże listki bazylii  1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania