mielone - 47549 przepisów (strona:1785/3170)

Konfitura winogronowa 104

Nadmiar winogron ogrodowych można przetworzyć na konfiturę.Resztę wermutu, wypić w doborowym towarzystwie :P Składniki 3 kg białych winogron ogrodowych pół łyżeczki mielonych goździków 100 ml słodkiego wermutu 1 kg cukru żelującego 1:2     Przygotowanie Winogrona umyłem, oddzieliłem od gałązek, przekroiłem na połówki i usunąłem pestki. Posypałem zmielonymi goździkami, zalałem wermutem i włożyłem do garnka o grubym

R'n'G Kitchen
Przecier z pomidorów malinowych 132

sosów i wielu innych dań.  Składniki: 5 kilogramów pomidorów malinowych 2 łyżki soli niejodowanej Sposób przygotowania: Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy zielone części, kroimy na mniejsze kawałki. Mielimy w maszynce do mielenia na sitku o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dusimy na małym ogniu przez 2 godziny. Ostudzone pomidory miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Przelewamy

Bajeczna Kuchnia
Blanszowane warzywa z pomarańczowym sosem winegret 143

drugą wykorzystujemy do naszego sosu. Dolewamy do niego łyżkę octu i ze 3 - 4 łyżki oleju lub oliwy. Dodajemy łyżeczkę ulubionej musztardy i łyżeczkę miodu, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu. Sos dobrze łączyć w zakręcanym słoiczku, bo kilka wstrząśnięć nim i gotowe. Polewamy sosem nasze warzywa bezpośrednio przed spożyciem. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni, a schab wieprzowy

Karczma Honorietty
Pieczona dynia, jablko, papryka i ryz z soczewica 183

oleju 1 – 2 łyżki soku z cytryny lub dobrego octu jabłkowego 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 – 1/2 łyżeczki soli 200 ml ryżu basmati 50 ml brązowej soczewicy Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Dynię kroimy w niedużą kostkę, papryki w grubą kostkę, a cebule

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka "Ziarna kawy" (czekoladowo-kawowe) 124

110g mąki pszennej 25g skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana) 65g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) 1 żółtko 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżeczki kawy mielonej (nierozpuszczalnej; raz użyłam naturalnej , innym razem smakowej ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie):  50g czekolady  1 łyżka mleka 1 łyżka masła (płaska)  Wszystkie składniki należy

Di gotuje
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 135

czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy

Tradycyjna Kuchnia
Bigos paprykowy z białą kiełbasą 139

papryki ½ kg fasolki szparagowej 4 pętka białej kiełbasy 2 białe cebule 5 łyżek ketchupu ¾ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 4 łyżki tłuszczu sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolkę ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu. Cebulę pokroićm wrzucić na patelnię, oprószyć mąką i przysmażyć razem

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z łososiem i szpinakiem 194

mniejsze kawałki). Całość przykryć pozostałą częścią masy serowej. Wierzch wyrównać łyżką i posypać parmezanem i lekko rozdrobnionym w ręku czerwonym pieprzem (jeśli akurat nie mamy, możemy użyć zwykłego mielonego, czarnego pieprzu). Tartę piec ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C (aż będzie lekko zarumieniona). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut aż farsz stężeje

Bullio
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 172

suchych drożdży 60g masła ¼ szklanki cukru 1/3 szklanki mleka ¼ szklanki wody 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(lub opakowanie cukru waniliowego) szczypta soli nadzienie: 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 50g roztopionego masła Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło, odstawiamy do ostygnięcia. Dolewamy wodę i wanilię. W dużej misce mieszamy 2 i 3/4 szklanki

Swojskie jedzonko
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 133

podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut. Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut

R'n'G Kitchen
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 187

sera z przerostem niebieskiej pleśni 1,5 szklanki wody ½ szklanki słodkiej śmietanki 22% Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia Sól himalajska   do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Kilka ziarenek kolorowego pieprzu Natka pietruszki do dekoracji Jak wykonać ?  Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą

Wanilia i Kardamon
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 234

łyżeczka cukru 2 duże liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 1 pełna łyżeczka (z lekkim czubkiem) kolorowego lub czarnego pieprzu, w całości, nie mielonego 1 pełna łyżeczka kolendry (ziarna w całości) sól Zapisz

Karo in the Kitchen
Pieczeń rzymska z indyka 213

zostanie będzie fajne do kanapek. owszem na kanapki byłaby fajna, jeśli tylko by coś z obiadu zostało. Składniki: 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 500 g mielonego mięsa z indyka 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i 2 łyżki do fasolki 1 jajko 90 g świeżych okruszków chleba 2 łyżki sosu barbecue

Mama Gotuje
Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą 153

słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż owoce się rozpadną, około 1 godziny. Miękkie jabłka przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z karkówki z pesto, szynką, pomidorami i mozzarellą 171

pomidorów w oliwie 4 łyżki zielonego pesto opakowanie mozzarelli w kulkach 8 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej olej do smażenia przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie przyprawami z jednej strony, a drugą posmarować pesto. Na płatach mięsa ułożyć po plasterku szynki

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania