mielone - 47549 przepisów (strona:1793/3170)

Kawa "Cold Brew" parzona na zimno 147

ciepło :-). 227 g świeżo zmielonej kawy ( u mnie Etiopia jest to 100 % Arabica z nutą owoców, przypraw, czekolady i kwiatów finishem jaśminu i cytrusa), kawa powinna być grubo mielona. taka kawę zalewamy litrem wody w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 12 godzin. Następnie należy odcedzić wodę od kawy (papierowym filtrem najlepiej). Tak przygotowaną kawę, możemy podać z lodami

kruche babeczki
Tacos bez mięsa 152

soku z limonki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka chilli w proszku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka kuminu (nasiona lub mielony) *opcjonalnie 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1 Wszystkie składniki, oprócz pomidorów i marchewki, umieść w malakserze i miksuj, ale nie na gładko! 2 Dodaj

Blendman
Ciasto dyniowe z orzechami w karmelu 242

tortowej Lubella 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 250 g jogurtu greckiego light 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Na wierzch: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu  Wykonanie: Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej

kolorowotorcikowo
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami 184

wykonania: Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Cebulę posiekać w drobną kostkę, oliwki przekroić na pół lub w plasterki. Połączyć składniki. Dodać majonez. Doprawić do smaku, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również starty żółty ser i szczypiorek

Pyry na Gaz
Zdrowy dżem z czerwonej papryki. 134

Składniki : 2 kg czerwonej papryki ( słodkiej ) 1,40 kg cukru 2 cytryny 8-10 goździków 1 malutka łyżeczka mielonego cynamonu sól do smaku Sposób wykonania :   P aprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Paprykową papkę przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj pół szklanki wody, cukier i soli do smaku. Duś na małym

Przepisy i porady kulinarne
Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym 257

dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka  1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy

kruche babeczki
zrazy z karkówki... 179

ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek

W Mojej Kuchni Lubię
Light sernika na zimno 147

kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów   1 szklanka ksylitolu  1 zapach śmietankowy  3 łyżeczki żelatyny  2 łyżki migdałów ( mielonych ) Wykonanie  Na początku , rozpuszczamy żelatynę , do szklanki wlewamy wodę wrzątek , pół szklanki , kiedy żelatyna nam się dobrze rozpuści odstawiamy rozpuszczoną żelatynę do wystudzenia .  Kiedy żelatyna nam stygnie , do miski wkładamy nasze

Mój Smak
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 288

pulpa pomidorowa- 800 ml * woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony majeranek- 1 łyżeczka * cukier- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- do smażenia (+ 1 łyżeczka do mięsa) * sól, pieprz- do smaku * świeża bazylia- do ozdoby * makaron- dodatkowo Pierś

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone jabłka w cieście cynamonowym 175

30/12 cm: 4 średniej wielkości jabłka, 4 duże jajka, 100 g roztopionego masła, 150 g mąki tortowej, 6 łyżek cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny, ponadto: masło do wysmarowania formy,   bułka tarta do podsypania formy. Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy

Moniki Smakołyki
Ciasto śnieżny puch 1122

blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka

Ala piecze i gotuje
Marmolada jabłkowa z imbirem 112

planie, jest może na trzecim lub czwartym, tak więc z pewnością nie będzie przeszkadzał. Podkreśla on tylko smak jabłek.       Potrzebujemy: 2,5 kg jabłek 3 łyżeczki mielonego imbiru 500 g cukru żelującego 2:1 Wykonanie: Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie obieramy je ze skórki. Jeżeli używacie tak jak my jabłek ekologicznych bądź

Marder&Marder Manufacture
Koktajl quinoa + gruszka + dynia 171

wystarczy go dobrze schłodzić :)  Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 1 duża gruszka 100 gram obranej dyni piżmowej 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 250 ml wody Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości na parze, lub w małej ilości wody. Gdy przestygnie wrzucamy ją z pozostałymi składnikami do blendera

Quinoa Raz!
Wyczyść octem lodówkę a efekt Cię zaskoczy! 3634

Ostatnią rzeczą jaką należy zrobić, żeby w lodówce do następnego mycia pozostał neutralny zapach jest wsypać do kieliszka sodę oczyszczoną i wstawić w kąt lodówki. Niektórzy wsypują zamiast sody mieloną kawę lub wlewają ocet, ja najbardziej lubię ten pierwszy sposób

Anielska Kuchnia Ani
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23051

dawna nie kupuję mięsnych konserw w puszkach bo po przeczytaniu składu na etykietach odechciewa mi się ich na długo. Do takich przetworów używa się często resztek mięsa, czasami mielonych nawet ze skórą i kośćmi, i wzbogaca je nie tylko dużą ilością tłuszczu, ale też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd postanowiłam zrobić sobie konserwy sama

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania