mielone - 47549 przepisów (strona:1791/3170)

KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 158

porcje KASZA 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu lub wody 5 suszonych pomidorków w oleju / drobno pokrojonych 1 bakłażan 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz CZOSNKOWY WINEGRET garść listków natki pietruszki / posiekanych garść koperku / posiekanego 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce lub wyciśnięte przez praskę

cool and minty
PATATAS BRAVAS 212

pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1 czubata łyżeczka łagodnej wędzonej papryki w proszku 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2  łyżeczki nasion kminu rzymskiego roztartych w moździerzu szczypta cukru OPCJONALNIE: majonez WYKONANIE SALSA BRAVA: W małym rondelku rozgrzewamy

cool and minty
FASOLKA PO BRETOŃSKU 189

ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminku  ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku  WYKONANIE Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała

cool and minty
Zawijasy a'la pizza 173

Kolejny przepis z serii pochodnych pizzy. Mój ulubiony temat kulinarny :) Szczerze mówiąc jeszcze nigdy tego nie robiłam, wpadł mi do głowy ten pomysł jak zobaczyłam zawijasy z mięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej

Kuchnia Viki
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 502

oczkach spory pęczek szczypiorku 6-7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 bułki namoczone w mleku 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli drobno siekany lubczyk lub kilka kropli maggi  szczypta vegety 1 łyżki mąki 1-2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę

Kuchnia Beaty
Risotto parboiled z cieciorką. 187

Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy 100 g ryżu parboiled ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu

Moje-pitraszenie
Caprese - sałatka z pomidorów i sera mozzarella 220

sera mozzarella (2 kulki) 3 - 4 dojrzałe pomidory 1 szklanka listków ze świeżej bazylii 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżki octu balsamicznego pieprz czarny grubo mielony sól Przygotowanie: Pomidory umyć i pokroić na 0,5 cm plastry. Kulki sera mozzarella wyjąć z płynu i pokroić na 0,5 cm plastry. Na dużym talerzu układać na przemian

Kuchcik gotuje
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 152

Składniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano  sól pieprz  oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać

Prosto i Smacznie z Anetą
Krem kukurydziany z wołowymi pulpecikami 217

zdrowia, by to wszystko o czym tylko pomyślicie móc zrealizować. Zapraszam do zapoznania się ze stronami: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl www.marcoghia.pl Składniki dla 3 osób: 2 puszki kukurydzy konserwowej 200g wołowego mięsa mielonego 5 dużych pieczarek 5 malutkich ziemniaków lub 2 duże 750ml bulionu drobiowego (można użyć kostki rosołowej) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz do smaku

Kuchnia w czekoladzie
Falafel z bobu 183

surowego bobu 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej garść rukoli 1 łyżka świeżego koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry sól, pieprz Przygotowanie: Bób płuczemy i wstawiamy do gotowania. Solimy go i odrobinę słodzimy do smaku. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub czekamy aż ostygnie) i obieramy go. Kaszę

Bananowe Pole
SERNIK GOTOWANY NA CIASTKACH 157

PRZYGOTOWANIE :  W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje.  Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część

Kulinarne Fantazje Marioli
KUTIA Z PĘCZAKU 171

SKŁADNIKI : 1 i 1/2 kaszy pęczak 2 szklanki mleka 1-2 szklanki wody 1 szklanka mielonego maku 2 łyżki cukru 3 łyżki miodu 100 g orzechów  rodzynki, morele, żórawina suszona

Kulinarne Fantazje Marioli
MAKOWO - CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWĄ 171

MASA SEROWA:  2 budynie waniliowe  100 g masła lub margaryny 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 3 szklanki mleka 4-5 łyżek cukru Dwie szklanki mleka z cukrem i masłem zagotowujemy, na gorące mleko wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę trochę

Kulinarne Fantazje Marioli
TYMBALIKI DROBIOWE 141

SKŁADNIKI :  2 udka z kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 liście pora liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz mielony do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
PRZEPIÓRCZE UDKA 152

Farsz :  300 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka bułki tartej

Kulinarne Fantazje Marioli