zdrowo, ale wyszło przesmacznie, więc też się liczy ;) :P Składniki 600 g cielęciny (u nas łopatka) 100 g masła 1 jajko 100 g mąki 100 g bułki tartej imbir mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy pięścią. Kotlety oprószamy solą i imbirem. Panierujemy w mące
R'n'G Kitchenząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry
Mango PapajaBagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak +/- 2 kg 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra mielona papryka, lubczyk, majeranek 4 ząbki czosnku ze skórką - nie obieramy, w skórce jest najwięcej aromatu połowa cytryny 1,5 szklanki wody do naczynia żaroodpornego do pieczenia Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć
Zasmakuj Kuchninacięcia zaszyć-ja użyłam wykałaczek i pospinałam-pozostawiając otwór do nadzienia.Pieczarki czyścimy i kroimy,cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę-wszystko razem przesmażamy na patelni,studzimy.Łączymy z mielonym mięsem.Dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do smaku.Wyrabiamy masę.Nadziewamy nią kurczaka,zszywam go.Wkładamy go na patelnię i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do wysmarowanego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami
Kuchnia Bon Appetitdelikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze i dekorujemy pozostałym serem i świeżym tymiankiem. # Zaryżykuj Dogadamy się
Kuchnia Bon Appetithansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Olej szczypiorkowy Składniki: Szczypiorek – 2 pęczki Olej rzepakowy – 1 szklanka Czosnek – 1 sztuka Kminek mielony – ½ łyżeczki Wykonanie: W kielichu blendera umieszczamy szczypiorek, czosnek, kminek i wlewamy olej. Wszystko miksujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę do szklanego naczynia
Kuchnia Bon Appetitdelikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze i dekorujemy pozostałym serem i świeżym tymiankiem
Kuchnia Bon Appetitszklanki kuleczek tapioki 1/2 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 2 łyżki cukru 300 g pozbawionych pestek śliwek 1 pełen kieliszek koniaku 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu Zalewam kuleczki tapioki wodą i odstawiam minimum na godzinę, aby napęczniały. Przelewam do rondelka, dodaję mleko, laskę cynamonu. Laskę wanilii przepoławiam, wydobywam ziarenka i zarówno łupinkę
W kuchni Karmel-itkiłyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli oliwa z oliwek Grillowane awokado z quinoa: 2 awokado ¼ szklanki quinoa 1 pomidor 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny sól, pieprz Mrożona herbata: 1 l wrzątku 2 torebki czarnej herbaty sok z 1 cytryny 3 brzoskwinie kilka łyżek miodu lód (opcjonalnie) * PRZYGOTOWANIE Chutney morelowy
Food SquareZapraszam ! Marmolada z aronii z jabłkami Czas przygotowania: 120 minut + czas mrożenia Składniki: 1000 g aronii 500 g cukru 2 jabłka 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Aronię wkładamy do plastikowego woreczka i wkładamy na 2 doby do zamrażarki. Po tym czasie przekładamy ją do rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby
Kulinarne przygody Gatitynadal nie napisałam. Ale mięsożercy kotlecikami na pewno nie pogardzą, zwłaszcza, że czwartki to takie wydaje mi się typowo mięsne obiady, przynajmniej w naszej kulturze :) Mam rację?! Składniki: 600g mielonego mięsa z szynki wp. 150g kapusty białej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku bułka tarta olej rzepakowy
Kuchnia w czekoladzieKNEDLE: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 50 g masła około 20 szt śliwek węgierek cukier POLEWA: 50 g orzechów włoskich mielonych 4 łyżki miodu Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, jajka i rozpuszczone przestudzone masło. Jeżeli ziemniaki nie były gotowane wcześniej z solą to należy
https:KKuchniaMniamZapraszam na bardzo fajne rozwiązanie na podróżowanie , proponuję smaczne domowe hamburgery , smakują super i szybko znikają , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( 6 osób ) 300 dag wołowiny mielonej ( może być wieprzowina ) pomidory sałata lodowa sól pieprz bułki kukurydziane ( bądź kajzerki ) Składniki na sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy ziołowej
Mój Smakzjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło
kruche babeczki