klusek): ok. 1,7 kg ziemniaków (w tym 70 dag dużych dla wygody) 100 g mąki ziemniaczanej 40 dag gotowanych i rozdrobnionych grzybów 2 cebule sól pieprz mielony olej do smażenia Kilogram ziemniaków obrać i ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgnieść dokładnie widelcem lub jeszcze lepiej przepuścić przez maszynkę. Cebule obrać i lekko podsmażyć na oleju. Połowę
Weekendy w domu i ogrodziewprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia
Miód i pieprzduża żółta lub zielona papryka około 600 g pomidorów 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 1 cebula (około 120 g) 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili lub ostra papryka mielona 2 listki laurowe 2/3 łyżeczki cząbru do smaku sól, pieprz olej do smażenia około 800 ml wody do ugotowania soczewicy Link do filmu z przygotowania: Soczewica z papryką
Uwaga Babcia Gotujezastąpić np. ryżem z kalafiora, przepis tutaj. Uprzedzając wątpliwości, tak sos sriracha zawiera cukier, ale ile może go być w jednej łyżeczce? :-). Składniki na meatballs: 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko ⅓ szklanki kolendry (drobno posiekanej) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu sriracha 2 łyżeczki imbiru sól i pieprz do smaku Przygotowanie meatballs: Rozgrzewamy
PaleoLifewiększej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;) 2,5 kg węgierek 1 kg cukru 15 dag kakao 20 dag orzechów włoskich mielonych ew. ziarenka z 1 laski wanilii Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać kakao, orzechy i ziarenka wanilii. Smażyć
Smakołyki AsiSkładniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na krótkie zapałki (lub pokroić). Chili
Pełny talerzłyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę
Mango Papajaziela angielskiego 1 garść suszonych grzybów 1,5 - 2 szklanki podgotowanych grzybów (u mnie zamrożonych) 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól pieprz kminek mielony DODATKOWO: ok.50 g masła rozpuszczonego gruboziarnista sól (u mnie padło na zieloną sól hawajską ) ziarna kminku mak czarnuszka FARSZ: Kapustę kiszoną wyłożyłam na sito i przepłukałam kilkukrotnie w zimnej
Blondynka Gotujeosób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 średnia cukinia 1 średnia obrana cebula 4 ząbki obranego czosnku 2 średnie białe papryki łyżka orzechów laskowych sól himalajska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy, dodajemy pieprz i mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia wraz z orzechami
Kuchnia PROzdrowotnamiąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą
Karo in the Kitchenjest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki: -500 g mięsa mielonego – średnia cebula - czosnek - pomidory z puszki - 2 większe cukinie - koncentrat pomidorowy - ser mozzarella - przyprawy : cukier , sól , pieprz , suszone oregano bazylia , oliwa z oliwek Na dobrze
Aromatyczne Podróżepizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego Składniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam ze śmietaną. Pomidory pokroiłam w krążki. Płat ciasta francuskiego rozmroziłam, rozwałkowałam i wykroiłam dwa rodzaje krążków. Większe (o średnicy
Kuchnia u Krysimają sporo ości i trzeba się trochę natrudzić przy ich wyjmowaniu podczas jedzenia. Składniki : oprawiony karaś (u mnie z płetwą ogonową, bo ją uwielbiam po przysmażeniu) sól pieprz świeżo mielony czosnek suszony olej do smażenia Rano posypać rybę z wierzchu i od środka przyprawami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej
Weekendy w domu i ogrodziepierś lub udziec bez skóry) 1 średnia papryka 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 1 - 2 łyżeczki masali do drobiu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku 5 łyżek oleju lub masła klarowanego Przygotowanie: Mięso z indyka umyć
Kuchcik gotujemarchewka 1 żółta papryka 1 papryczka chili 400 ml mleczka kokosowego 100 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka skórki z limonki 1 łyżka żółtej pasty curry 2 łyżeczki mielonego curry 2 ząbki Czytaj dalej... Artykuł Curry z wieprzowiną i papryką pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku