szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula 1/2 szkl. ziaren słonecznika 1/4 ziaren sezamu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szkl. oleju lub oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego sól i pieprz czarny
Codziennik Kuchennykomponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili. Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów
Codziennik Kuchennyszkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (może być olej, którym zalano suszone pomidory
Codziennik Kuchennydelikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek, cząber, tymianek, pomagających w trawieniu grochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera
Codziennik Kuchennysolone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą
Codziennik Kuchennysolone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą
Codziennik Kuchennyjajka eko 1 szkl. kurek 1/2 małej cebuli duża szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu świeże listki bazylii 1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju szczypta soli i mielony czarny pieprzu - do smaku Przygotowanie: Kurki o czyścić dokładnie z piasku, * wypłukać w dużej ilości wody, aby pozbyć się piasku. Odsączyć z wody na sicie, pokroić lub porozrywać
Codziennik Kuchennyreceptury robi się kluski różniące się jedynie nazwą. I tak w zależności od regionu nazywane są: faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta
Codziennik Kuchennytylko – Makrela smażona w przyprawach wędzonych. Składniki: – świeże tuszki z makreli (u mnie makrela atlantycka) - cypryjska sól morska wędzona – papryka wędzona – pieprz czarny świeżo mielony – mąka pszenna – olej kokosowy Umyte i osuszone tuszki pozbawiamy ości (kręgosłup zostawiamy). Ostrym nożem nacinamy w kilku miejscach skórę z obu stron. Ryby solimy, oprószamy pieprzem i papryką
mojewypiekiinietylkotego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Ciasto orzechowe: 11,5 dkg mąki 1/2 łyżeczki proszku pieczenia 5 dkdg orzechów włoskich mielonych 11,5 dkg masła 11,5 dkg brązowego cukru 2 jajka Masa: 500 gr serka mascarpone 200 ml śmietany 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki Dodatkowo
mecooksmasła, zimnego i pokrojonego na małe kawałki 3 łyżki bardzo zimnej wody Dodatkowo: 2 duże jabłka 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru + cukier do posypania jabłek cynamon mielony cukier perlisty lub zwykły do posypania boków jajko roztrzepane do posmarowania boków 2 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę, sól, cukier i wrzuciłam masło, wszystkie składniki zagniotłam
Blondynka Gotujedodatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem
czarrna od kuchniryżem. Obiad bardzo smaczny i również bardzo szybko przygotowany. Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie również inne propozycje pulpetów jak również duży wybór dań mięsnych. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała głowka kapusty pekińskiej 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 puszka pomidorów 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki
O kuchni z uczuciemmąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ponadto: ok 500 g śliwek węgierek Mąkę przesiać
6niebobyć z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami. Potrzebujemy: 2 szkl. płatków owsianych 1,5 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżka mleka szczypta soli Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/