łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej. Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano
Smak mojego domufiletu z halibuta 300 g mrożonego szpinaku ½ szklanki czarnej soczewicy 50 ml śmietanki kokosowej 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 limonka 2 rzodkiewki masło klarowane do smażenia świeżo mielony pieprz sól morska * PRZYGOTOWANIE Soczewicę przepłucz, przesyp do garnka, zalej 1 szklanką wody i posól. Gotuj pod przykryciem około 45 minut. Szpinak ugotuj na parze. Następnie jeszcze ciepły zmiksuj
Food Squarewzględu na wysokie temperatury szybko wysychają i robią się łykowate. Ten jednak był świeżutki i soczysty więc zabrałam go do domu. Z części zrobiłam kilka żółciakowych kotletów mielonych a resztę przeznaczyłam do dzisiejszego dania. Sierpień to idealny czas na dania w sosie ze świeżych pomidorów bo teraz właśnie są najsmaczniejsze. Pomyślcie też o zapakowaniu pomidorów w słoiki - przydadzą się
Smaczna Pyzaciasto bardzo się lepi mimo wyrabiania, dodać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5h Masa serowa Żółtka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser biały, jeśli nie był mielony lub z wiaderka, wcześniej ser zmielić. Dodać proszek budyniowy. Ubijać. 4 białka ubić z odrobioną soli na pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać. Kruszonka Podane składniki rozetrzeć
Mieszam w GarnkuMoże zrobicie go na zakończenie wakacji? Polecam. I książkę, i serniczek. Składniki: Spód: • 200 g ciasteczek digestive • 1 łyżka kakao • 100 g miękkiego masła Masa serowa: • 500 g mielonego twarogu • 250 g serka mascarpone • 300 g jogurtu naturalnego • 130 g cukru pudru • 7 łyżeczek żelatyny • 4 łyżki soku z cytryny • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: • 2 brzoskwinie ( mogą być
W mojej kuchnimozzarelli (2 x 125 g) (w oryginale 1 kulka) 2 duże ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka brązowego cukru garść siekanej bazylii sól świeżo zmielony pieprz słodka mielona papryka 5 łyżek oleju lub oliwy SKŁADNIKI NA KREM BALSAMICZNY: 0,5 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżeczki brązowego cukru (w oryginale 1 łyżeczka) WYKONANIE: Umyte i osuszone filety
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso
Moje Kuchenne Rewelacje350g średnio przerośniętego wędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól czarny pieprz świeżo mielony 100ml słodkiej śmietany (18%) 4 duże (L) jajka Kruche ciasto 400g mąki pszennej 200g masła 1 łyżeczka soli 1 jajko + 1 żółtko Instrukcje Kruche ciasto przygotowujemy wg ogólnych zasad
Kulinarna PokusaSkład: cukier*, skrobia ziemniaczana*, barwnik (sproszkowany burak czerwony*, kurkuma mielona*), kwas jabłkowy, aromat truskawkowy, kwas askorbinowy (witamina C). Firma: Amylon (Czechy). Cena: 2-3 zł. Masa netto: 30 g. Przygotowanie: zaw artość torebki zalać 180 ml wrzątku i dokładnie mieszać przez ok. minutę. Spożyć od razu po przygotowaniu. Produkt jest bezglutenowy. Może zawierać śladowe ilości mleka
Qlinarnie i QlinarnieDrożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy. Życzę smacznego ciasta gruszkowego :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm: ciasto
Moniki Smakołykiostro lubicie) 3 ząbki czosnku 1 kg pomidorów 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru sól do smaku (dałam 1 łyżeczkę) Przygotowanie: Papryczkę chili, cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić
Fabryka pomysłówPyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki
Wołowina od rekinaminut w piekarniku do zarumieniania. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulkę pokroić w kostkę lub półplasterki (wg. gustu) i zeszklić na maśle. Do dać jajka, doprawić sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smażyć do ścięcia. Gorącą jajecznice nałożyć do grillowanych rogalików. Dodać kilka plasterków kiełbasy i świeże gałązki tymianku
Pyry na Gazziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i zagotować wsypać włoszczyznę rozdrobnioną
W Mojej Kuchni Lubięodcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy brokuł oraz odcedzoną kukurydzę i posiekany świeży koperek- mieszamy. Podajemy z kleksem majonezu oprószając świeżo mielonym pieprzem i szczyptą koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki