łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii tajskiej, 1 łyżka posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki kapary, 3-4 łyżki zielonych całych oliwek, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, ok. 40 g sera żółtego wędzonego, kiełki słonecznika i rzodkiewki
Moniki Smakołykizupa w sezonie szparagowym znajdzie się w moim "pracowniczym" menu na 100%! :) Składniki: 500g białych szparagów 1 średnia pietruszka 1/4 selera szczypta gałki muszkatołowej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą. Szparagi myjemy, obieramy cienko zaczynając tuż pod główką
Kolorowy Przepisownik/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pasta jest pyszna, prosta i idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Chyba niczego więcej nie muszę dodawać? 100g wędzonego łososia 150g białego sera (mielonego) 1 ząbek czosnku (mały) 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksować (blenderem/malakserem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę doprawić do smaku
Di gotujenaturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie
Smaczne Zdrowewyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół. Składniki wkładka: 7 białek 1 szklanka cukru 10 dkg orzechów mielonych 10 dkg kokosu 4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek
kruche babeczkiwitalnego, bo go nie miałam. Miłego weekendu Wam życzę :) Składniki: 350 g kaszy jaglanej 1 kg jabłek 1 szklanka suszonych daktyli 1 banan 50 g płatków migdałowych 1 łyżka mielonego cynamonu 1/2 szklanki wody (można dać więcej) Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do daktyli i banana dajemy wodę i miksujemy, następnie łączymy
kruche babeczkizielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym granatem ;)) Dla tych, którym nie straszny homar czy martwy dzik. Dla kur domowych i kogutów zagrodowych
kruche babeczkisosem pomidorowym, makaronem, cukinią, marchewką, cebulą, oliwkami i kulkami mozzarelli. Moi panowie tylko mlaskali tak im smakowało ;)) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 szklanka płatków owsianych Mlevit 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki przetartych pomidorów wędzona papryka pieprz z młotkowaną kolendrą sól jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso
kruche babeczkiciasto rosnąc nie wypłynie. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob. 10. Podobnie z ryżem i tu kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety trochę się(...)pobawią, bo jednak pojemnik do mielenia jest zdecydowanie mniejszy, ale równie idealnie zmielą wszystko w młynku. Jak najbardziej obie mąki można zakupić. W przypadku mąki gryczanej używamy JASNEJ. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet wolę dodać skrobii, bo chleb wydaje mi się pulchniejszy. Z dodatkami można eksperymentować dowolnie. Ja dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam
gutfutstylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie to kwestia indywidualna i na każdym etapie przygotowywania
gutfutrównież można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki
kgwjanczewobotwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany
Chilli Czosnek i Oliwacebule 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych gorczyca pieprz ziarnisty ziele angielskie Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Cukinię dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę, a cebule w plastry. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Z podanych składników zagotować zalewę
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 paczki warzyw na patelnię czerwonych z Frosty sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 2 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 750 ml wody mąka do obtoczenia kurczaka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małe kawałki, obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy
Moje-pitraszenieniewielkim ogniu zeszklić. Dołożyć kapustę i marchewkę. Mieszając co jakiś czas udusić na niewielkim ogniu. Po koniec dodać posiekany szczypiorek i koperek, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Tę kapustę należy dusić na niezbyt dużym ogniu ze względu na masło. Nadaje ono pysznego smaku i zapachu kapuście, ale łatwo je przypalić. Uwierzcie mi jednak, że młoda kapusta
Codzienna kuchnia niecodzienna