mielone - 47549 przepisów (strona:1810/3170)

Guacamole 145

wraz z smakowitymi dodatkami dodawanymi według upodobań wykonawcy, robi całe guacamole. Jako dodatku możemy użyć posiekanych pomidorów (wcześniej usuwamy część z pestkami), czosnku, czerwonej cebuli, licznych przypraw świeżych czy mielonych jak chilli czy kumin. W oryginale występuje świeża kolendra, ale testowałam wersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami

Mieszam w Garnku
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem 162

250g chudego twarogu 100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) - (http://zielonaesencja.pl/product-pol-398-Kasza-jaglana-500-g-GREEN-ESSENCE.html) 1 łyżka masła 82% 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (http://zielonaesencja.pl/product-pol-91-Czosnek-niedzwiedzi-50-g-GREEN-ESSENCE.html) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta papryki wędzonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Obie mąki przesiewamy, robimy wgłębienie, wbijamy do niego jajko, wlewamy

Kolorowy Przepisownik
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 600

błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega podał ją z kremem balsamicznym o smaku malinowym – może i Wy wypróbujcie?! Polecam! SKŁADNIKI: * ser biały 3x mielony – 500 g * mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana

Ostra na Słodko
Prawdziwe węgierskie leczo 200

papryki szpiczaste, oczyszczone, pokrojone w paski 1cm 3 pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w ósemki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g węgierskiej kiełbasy paprykowej, pokrojonej w grube plastry sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do zimnego garnka z grubym dnem wrzucamy słoninę, stawiamy na małym ogniu i wytapiamy przez około 7 minut. Zwiększamy ogień

My Culinary Art
Chłodnik z kiszonych ogórków 208

małych oczkach 2 łyżki wody z ogórków 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 mały pęczek koperku, posiekany 2 łyżki śmietany 18% 800 g jogurtu naturalnego sól, świeżo mielony pieprz Do podania: jajka ugotowane na twardo odrobina koperku do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnuszku mieszamy starte ogórki, wodę z ogórków, czosnek

My Culinary Art
Pilaw ze szpinakiem i morelami 141

Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków szpinaku baby 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych sól pieprz Wykonanie: Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Risotto na słodko z dynią i ananasem 147

białka/69 g węglowodanów/13 g tłuszczu około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ananas 200 ml mleka kokosowego łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru łyżeczka mielonego kardamonu 200 g ryżu Przygotowanie: Ugotuj ryż. Ja standardowo gotuję go jak risotto, ale to już wiesz. Obierz i pokrój ananasa w kostkę takiej samej wielkości co dynię. Umieść

greenscarf
Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika. 335

mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek 2-3 ząbki - papryka czerwona mielona. - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa typu warzywko - majeranek - olej Wykonanie Podudzia myję, osuszam papierowymi ręczniczkami, nacieram zmiażdżonymi ząbkami czosnku i resztą przypraw. Odstawiam do lodówki

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwiczka ze szparagami 271

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (400 g) 1 pęczek zielonych szparagów 1 serek topiony śmietankowy (100 g) sól i pieprz zioła prowansalskie listki szałwii Przygotowanie: Polędwiczki obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, soli … Czytaj dalej Polędwiczka ze szparagami

czarrna od kuchni
Pieczony pasztet,delikatny i idealny na kanapki 268

polecam serdecznie.... Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej 25 dag zmielonego boczku 35 dag łopatki wieprzowej zmielonej 2 jajka 60 g smalcu sól,pieprz,maggi Przygotowanie: wątróbkę miksujemy blenderem,dodajemy mielony boczek i łopatkę i dalej miksujemy blenderem,dodajemy jajka i miękki smalec, Jak wszystko ładnie się połączy,przyprawiamy solą i pieprzem ,oraz maggi i przekładamy do blaszki keksówki,wyłożonej

Swojskie jedzonko
Sałatka z młodymi ziemniaczkami i pstrągiem 152

widocznych ości. Kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Rybę układamy wewnątrz warzywnego okręgu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dekorujemy plasterkiem cytryny i kiełkami

Pyry na Gaz
Szybki sposób na chrupiące, blanszowane szparagi 210

sposób na chrupiące szparagi poniżej. Królewicz mąż mówi, że w takiej postaci lubi je najbardziej. 2-3 pęczki szparagów zielonych i białych ( ja najbardziej lubię zielone ) sól morska świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki masła DODATKI: 1-2 jajka  3 plastry wędzonego łososia na porcję Zielone szparagi są łatwiejsze w przygotowaniu bo nie trzeba ich obierać

Jemy Pijemy
Kotlety mielone z koperkiem. 163

Składniki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek koperku 1 cebula pieprz, sól Mięso i wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego

Moje-pitraszenie
Domowy paprykarz z dorszem 248

dorsza 1 cebula 1 marchewka 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz grubo mielony Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Dorsza nacieramy 1 łyżką słodkiej papryki, solą i 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy 20 minut w temperaturze

My Chcemy Jeść
Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto z rukoli 201

sól himalajska do smaku, ·                    pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto na 1 porcję: ·                   50 g golonki wieprzowej ze słoja

Moniki Smakołyki