Pomidorowy dahl z soczewicy Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę świeżego imbiru 0,5 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów Łowicz 1 kartonik przecieru pomidorowego Łowicz 1 litr wywaru z warzyw
Kuchnia w szuwarachSkładniki : 50 dkg wątróbki cielęcej 3 jabłka 2 cebule 2-3 łyżki mąki olej 2 łyżki musztardy 3/4 szklanki śmietany kremówki 3 łyżeczki sosu pieczeniowego sól pieprz czarny mielony estragon Sposób wykonania : W ątróbkę opłucz w zimnej wodzie na cedzaku lub sitku, osusz. Pokrój w wąskie paski. Cebulę obierz, pokrój w cienkie paski. Z jabłek usuń gniazda nasienne
Przepisy i porady kulinarneprzecież dzieło wybitne. Wprawdzie Clemenza podawał przepis na 20 mężczyzn, ja natomiast podaję na 5. Cykl KUCHNI FILMOWEJ robimy przy współpracy portalu filmowego fdb.pl . SKŁADNIKI: - pół kilo mielonej wołowiny - sól, pieprz - oregano - 5 ząbków (drobno posiekanych) - mała cebula (drobno pokrojona) - łyżeczka mazeiny - 1 jajko - puszka pomidorów w puszcze - łyżka koncentratu pomidorowego - 200 ml soku pomidorowego - chlust czerwonego wytrawnego
Kuchnia bezglutenowa Loliszalotki 2 ząbki czosnku 2 duże garście szpinaku 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon) 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju
Poezja smakuSkładniki : 4 jajka brokuł pomidorki koktajlowe majonez, jogurt i sól, ewentualnie czarny pieprz mielony Przygotowanie : Umyty brokuł lekko obgotować w posolonej wodzie, jajka ugotować Umyte pomidorki koktajlowe przekroić na pół Składniki połączyć, posolić i polać majonezem zmieszanym z jogurtem. Sałatkę polewam majonezem
Proste Potrawypapryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle
Pora na poratylko trochę się sieka, odrobinę zamiesza. Jeść polecam jednak powoli i z kaszą :) Składniki dla 4 osób: 4 filety z piersi kurczaka po 120-150 g 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól masło klarowane lub olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 100 ml białego wina 1 gałązka rozmarynu 2-3 gałązki tymianku (moje
Pełny talerzłososiowego (można użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy
Kolizje SmakówPYCHA!!!! <3 Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę odciskamy z soku, grubo siekamy. Zalewamy z powrotem kwasem z kapusty, dolewamy szklankę wody. Dodajemy przyprawy
R'n'G Kitchenkażdym razie kisiel mleczny należał do moich ulubionych, więc postanowiłam podzielić się z Wami jednym z ciekawszych jego smaków. Składniki na 2-3 porcje: 500 ml mleka 2 łyżki mielonej kawy (lub rozpuszczalnej) 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej kilka kostek czekolady gorzkiej lub deserowej Do garnuszka wlać mleko odlewając z niego
Codzienna kuchnia niecodziennabrokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym
Kulinarne zapędy Kokosaelementy - żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z ciastek i masła. Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli
Smakołyki Berenikipopijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę max 26 cm : 200 g mielonych migdałów 200 g mąki kukurydzianej 150 g brązowego cukru 2 cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości
greenscarfSkładniki: polędwica wołowa 75 dag, cebula 3 śztuki, ogórek kiszony 3 sztuki, oliwki nadziewane papryką 10 dag, żółtka 3 sztuki, sól morska 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżki świeżą polędwicę wołową zmielić na sitku w maszynce na drobnych oczkach cebulę, kiszony ogórek drobno posiekać
W Mojej Kuchni Lubięczasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód
Kuchcik gotuje