mielone - 47549 przepisów (strona:1818/3170)

Tarta migdałowa z wiśniami 176

Jednak żeby owoce się nie popsuły szybko zabrałam się do pracy w kuchni. Na kolację była tarta migdałowa z wiśniami i szklaną mleka. Obłęd.  Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów 100 g mąki pszennej 100 g masła 20 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli nadzienie 500 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru trzcinowego 1 łyżka maki ziemniaczanej

Niezły Młynek
Zdrowe owsiane ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym :) 176

masła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego  80 g ksylitolu  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią 80 g jogurtu naturalnego  35 g gorzkiej kuwertury/czekolady  Przygotowanie: Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej.  Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze

Zdrowie na języku :P
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 189

Klasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej) 1/3 sera camembert

Zasmakuj Kuchni
Krewetki z imbirem, kolendrą i skórką pomarańczową 133

garścią świeżych sałat. Składniki: Opakowanie krewetek (ja użyłam 465 g krewetek Grenlandzkich w skorupkach) 4 posiekane ząbki czosnku 1 pomarańcza - jej sok wraz ze skórką startą na małych oczkach mielony imbir, chili ziarenka kolendry utarte w moździerzu sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Obrane i oczyszczone krewetki polewam sokiem z pomarańczy i obtaczam w jej startej skórce. Zostawiam

Zasmakuj Kuchni
SERNIKOBROWNIE Z CZEREŚNIAMI – idealne! 132

dokładkę! Koniecznie spróbujcie – jeśli szukacie idealnego przepisu na Sernikobrownie to dobrze trafiliście! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma ok.22 x 12 – keksówka Na większą podwajamy porcje) WARSTWA SEROWA: * twaróg mielony 3 x- 250 g * jajko – 1 szt * wanilia – 0,5 laski * drobny cukier – 50 g * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka WARSTWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna

Ostra na Słodko
Jagody pod migdałową kruszonką. 136

utwierdziło mnie w przekonaniu, że bezglutenowy może oznaczać smaczny :) Składniki: 300 g jagód laska wanilii 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (można pominąć) kruszonka: 100g mielonych migdałów, 2 łyżki masła, 50 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W garnuszku rozpuścić łyżkę cukru z łyżką wody oraz ziarnami wanilii. Jagody umyć, a następnie wymieszać

zadanie-gotowanie
Bieszczadzkie smaki - część II 151

powierzchni 1100 m 2 , na których znajdują się, pochodzące z lat 20-tych i 30-tych XX wieku, świetnie zachowane i robiące imponujące wrażenie maszyny oraz urządzenia do mielenia zboża. Muzeum jest jedynym w Polsce miejscem, w którym można obejrzeć kompletną linię czyszczenia i mielenia zboża w młynach z nowoczesnym napędem. Oprócz tego znajdziemy tam zbiory związane z wsią

królestwo garów
Bób z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 187

przepyszne danie. Na jedną porcję: 250 g ugotowanego bobu kilka plasterków szynki parmeńskiej około 4-5 suszonych pomidorów w oleju 2 suszone pomidory ( suche ;) ) garść szczypioru sól morska świeżo mielony pieprz łyżka oleju z orzechów włoskich  sos balsamiczny Bób wrzuciłam na wrzątek na około 10 minut. Po ugotowaniu obrałam z łupin. Szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Pomidory również

Jemy Pijemy
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 369

ziemniaczkami. Lubicie? SKŁADNIKI (4 porcje) 1 mała główka młodej kapusty (1,3 kg) 1 cebula  1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pęczek koperku sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka z gorącą posoloną wodą i gotujemy przez 10 minut. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Odcedzamy wodę z kapusty

Moje Kuchenne Rewelacje
Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 136

jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła 50 ml mleka Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową, żeby płyn nie wyciekł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spaghetti w pesto z rukoli i kwiatkami bazylii 144

się gotuje, pesto się miksuje, następnie mieszamy, ser, pieprz marynowany dokładamy, kwiatkami ozdabiamy i już gotowe danie mamy.  Składniki: pesto: garść rukoli, 3 łyżki słonecznika, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 100 ml oleju rzepakowego, ponadto: 150 g makaronu spaghetti, kwiatki bazylii czerwonej i tajskiej, płatki sera grana padano, pieprz zielony marynowany, sól do gotowania

Moniki Smakołyki
piersi z patelni grillowej z ziemniakami... 171

Składniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie, szczypiorek - ile potrzeba olej wymieszać z pieprzem, kucharkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel 162

pokojowej. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową (12 muffinek) Składniki na kruszonkę: 100 g brązowego cukru 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka mielonego cynamonu Składniki na muffiny: 115 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżeczki ekstraktu

karmelowy
PASTA TIKKA - JAK JĄ ZROBIĆ 161

łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżki czosnku w proszku 1/2 łyżki garam masala 1/2 łyżki mielonego imbiru 1/2 łyżki suszonej , sproszkowanej mięty ( może być taka z herbatki miętowej ) 1/2 łyżeczki kurkumy Szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki wody 75 ml.octu winnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU – kuchnia grecka 222

powszechny składnik. Świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda – ok. 0,5 szkl * oliwa – 3 łyżki * sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny Do całości

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania