chleb nie smakuje jak ten ! Żaden kupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren ! 3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli 5 łyżek płynnego oleju kokosowego 1 i 1/2 szklanki letniej
dlaSmaQciecierzyca i granatem 100 g kus kusu sól, pieprz 50 g płatków migdałowych, uprażonych do złoto 1 łyżka oliwy 200 g ugotowanej, osaczonej ciecierzycy 1 łyżeczka mielonego kuminu sok i skórka starta z 1 cytryny pestki z 1 granatu, najlepiej sporego garść listków mięty, porwanych oliwę EV Kus kus przygotowujemy wg przepisu na opanowaniu. Doprawiamy sola i pieprzem, spulchniamy
Dzieje kuchennej Wiewiórylubi zjeść dobrego burgera? U mnie są często, bo uwielbiamy mięso. Dzisiejszy hamburger będzie z dodatkiem salami. Polecam! Koniecznie musicie je przygotować! Składniki : * bułki do hamburgerów * 300g mięsa wołowego mielonego * sól, pieprz do smaku * kilka plasterków salami * pomidor * ogórek * czerwona cebula * roszponka * majonez, ketchup Przygotowanie : Mięso doprawić i dobrze wymieszać. Na grillowej patelni usmażyć burgery. Układać
Magiczne Życie Martylepiej! Serio - spróbujcie :) PS Nie zlekceważcie marynowanej czerwonej cebuli - to kluczowy element! Dwie łyżki octu, dwie łyżki cukru pudru, pół godziny - i gotowe :) Składniki: 3 bułki hamburgerowe 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki prażonej cebulki 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera (ostrego) 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz 1 plasterek parzonego boczku keczup sos bbq ostry ser pokrojony
zadanie-gotowanieduża czerstwa pszenna bułka mleko 1 łyżka tartej bułki 4 świeże filety śledziowe (bez skóry) kapary gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy
R'n'G Kitchenpolać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm: 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 niepełna szklanka suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 - 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju rzepakowego 4 duże jajka L-XL Lukier
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: twaróg 40 dag/chudy, maślanka 3/4 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, rzodkiewka 5 sztuk/większe, szczypiorek 1 pęczek, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka rzodkiewki, natkę pietruszki, ząbki czosnku, szczypiorek w rozdrabniaczu rozdrobnić i przełożyć do miski dodać twaróg chudy dobrej jakości (mam wiejski domowy z rynku), wlać maślankę, dodać pieprz, sól
W Mojej Kuchni Lubięzależy jaką ilość zrobicie. Wystarczy użyć te przyprawy co ja i wyjdzie wybornie. Polecam Marchewki obrać, ziemniaczki wyszorować. Dzwonki łososia umyć i osuszyć. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Obsypać ziołami z dwóch stron. Położyć ziemniaki i marchewki na spód parowaru, natomiast łososia na półkę wyżej. Naokoło łososia rozłożyć pomidorki. Na każdym kawałku ryby rozłożyć malutkie kawałki
Kuchnia Pokoleńsmaczne. Kiedyś zrobimy identyczne i wrzucimy na bloga przepis. A tymczasem prezentujemy Wam nasze własne pulpety w sosie grzybowym. Potrzebujemy: około 1,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 3 czerstwe kajzerki (namoczone wcześniej w wodzie i odciśnięte) 2 cebule (posiekane w kostkę) 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 50 g suszonych grzybów (należy je wcześniej
Marder&Marder Manufacturepół i wypełniłam plasterkami banana. Roztopiona belgijska czekolada jest zwieńczeniem całości :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem
Chocolate Muffin Blogłyżki oleju rzepakowego - czosnkowego, 50 ml białego, wytrawnego wina, 30 g twardego sera – bursztyn, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa zw. sałatą fryzowaną zieloną. Przygotowanie: Szparagi myjemy, nie obieramy. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka
Moniki Smakołykiwieprzowina: 1 kg mięsa wieprzowego z szynki 2 cebule 2 małe ząbki czosnku sól pieprz świeżo mielony papryka słodka 4 ziela angielskie 3 listki laurowe mus z cebuli: cebula i czosnek z gotowania wieprzowiny sól pieprz dodatki: 4 ziemniaki zioła prowansalskie tymianek sól pieprz papryka słodka oliwa
KuchcikoweLovetemperaturze pokojowej 1 łyżeczka soli 50 g cukru 360 g maki 7 g drożdży 2 łyżki kremu czekoladowego 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam) Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części
Moje domowe kucharzeniekostki masła (ok 250g) 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża puszka plastrów ananasa 50g mielonych migdałów 2 łyżki likieru pinacolada Dodatkowo: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 20g płatków kokosowych czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym
Kuchnia w czekoladziewidmo apogeum wielkiego postu uchowa go do niedzielnego świętowania. Moja naiwność jak widać nie zna granic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli
Karczma Honorietty