kolację zapraszają i smacznie się polecają :) Składniki na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm: 3 jajka, 3 łyżki śmietany 12%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 g bardzo cienkich kabanosów, 1 płaska łyżka mąki, garść listków świeżej bazylii, ponadto: kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 175°C. Kabanosy
Moniki Smakołykisera 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie mrożonego szpinaku kilka posiekanych, plastrów, wędzonego boczku – do posypania 2-3 ząbki czosnku , sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka cukru masło ( kilka łyżek ) Beszamel : 25 g masła 40 g mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka sól, pieprz 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Ravioli
Ogrodnik w podróżychoć lekki, obiad. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 100 g kremowego serka topionego 100 g startego ostrego żółtego sera 2 ziemniaki 1/2 brokuła szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kminku sól i pieprz oliwa opcjonalnie grzanki Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować lub podgotować krótko na parze bądź w mikrofalówce. Ma zmięknąć lecz pozostać jędrny i żywo
zadanie-gotowaniezapach wydobywający się z piekarnika i ciasteczka, którym nie można się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru 135 g masła Masło rozpuścić w garnuszku, a następnie podgrzewać, aż nabierze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółty 20 dag, szczypiorek 1 pęczek TARTA: mąka krupczatka 200 gram, mąka tortowa 200 gram, masło lub margaryna 200 gram/zimne, sól 1/2 łyżeczki, żółtko 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą lub mikserem na jednolitą masę użyłam ser holenderski i rozdrobniłam w rozdrabniaczu - do masy dodać cebulę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 3 litry, warzywa mrożone 1 opakowanie, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, masło 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, kasza gryczana 2 saszetki/jasna wodę zagotować, wsypać zupę jarzynową i fasolkę mrożoną, gotować z 15 minut wsypać kucharka, pieprz, masło i gotować z 10 minut, na koniec
W Mojej Kuchni Lubięłyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe
Wanilia i Kardamonduże jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 2 łyżki cukru • szczypta soli • odrobina oleju • 400 g borówek amerykańskich Dodatkowo: • 250 g białego sera trzykrotnie mielonego • cukier waniliowy • 1 – 2 łyżki cukru pudru • 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: 1. Borówki opłukać pod bieżącą wodą, odłożyć kilkanaście owoców. 2. Twarożek przełożyć do miseczki, dodać jogurt
W mojej kuchniszklanka cukru • 3 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki pszennej • 5 jajek • 1 łyżka (!) proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • ½ szklanki cukru Masa serowa: • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego • 250 g waniliowego serka homogenizowanego • cukier waniliowy 16 g • 250 g masła • 6 łyżek cukru pudru Bita śmietana: • ½ litra śmietany kremówki 30% lub 36% • 1 łyżka cukru pudru
W mojej kuchnioliwą z oliwek. 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić. 3. Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać mielonym pieprzem. 4. Łososia pokroić w paski. 5. Rozłożyć rybę na warstwie makaronu i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową natki. 6. Ser żółty zetrzeć, mozzarellę porwać na kawałeczki, dodać
W mojej kuchnibarszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja • olej • szczypta soli Farsz: • 40 dag ziemniaków po ugotowaniu (u mnie 4 średnie) • 20 dag trzykrotnie mielonego sera białego • 2 duże cebule + 1 dodatkowo • sól, pieprz • olej • kilka plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej
W mojej kuchniświetnie leczy skołatane nerwy oraz koi rozedrganą duszę. Polecam. Składniki: Spód: • 2 opakowania ciastek digestive, mogą być z czekoladą • 150 g masła Masa: • 500 g białego sera trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 400 g twarożku homogenizowanego naturalnego • 1,5 galaretki cytrynowej • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) • 400 g truskawek Wierzch: • 400 g truskawek • 2 galaretki truskawkowe Sposób
W mojej kuchniJeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek pora • listek laurowy, ziele angielskie • 40 dag podgrzybków • 4 ziemniaki • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej • sól, pieprz świeżo mielony • 1 mała cebulka • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Udko i kawałek pora zalać zimną wodą. Zagotować. 2. Kaszę wsypać do szklanki, wypłukać, dodać do gotującego się wywaru. 3. Grzyby
W mojej kuchniemocjom. Jestem jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek
W mojej kuchnimąki pszennej - 3 łyżki cukru - 40 g świeżych drożdży - 80 g stopionego masła - 1 żółtko - szczypta soli Nadzienie: - 50 g stopionego masła - 125 g drobnego cukru - 2 łyżki mielonego cynamonu Sposób przygotowania: 1. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka, wyrobić palcami. Przykryć ściereczką i odstawić
W mojej kuchni