czerwone cebule 2 ząbki czosnku 0,5 l passaty pomidorowej 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki chilli 2 łyżeczki cukru 2 liście laurowe sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy
Cooking Monsterkurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól
Cooking Monsterugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko farsz: 400 dag szpinaku mrożonego (może być świeży ) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony folia spożywcza do zawinięcia rolady Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia
kgwjanczewosól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek. Cebule siekamy w piórka i szklimy na tłuszczu. Jajka rozbełtujemy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodajemy świeży szpinak. Mieszankę wylewamy na patelnie z cebulka i mieszamy aż zetnie się do pożądanej konsystencji. Placek tortilli rozgrzewamy na suchej patelni z obu stron
Pyry na Gazmleka sojowego 100 ml oleju roślinnego 100 g cukru 2 opakowania suszonych drożdży słoik 250-300 g dżemu (użyłam porzeczkowego) kruszonka: 50 g miękkiego oleju kokosowy 50 g mielonych migdałów 100 g płatków owsianych w razie potrzeby można dodać ciut wody lub więcej oleju a za kulisami wygląda to tak: Widzicie ten merdający ogon? Będę się uśmiechać
greenscarfresztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej
Kolorowy Przepisownikwarzywa i mięso zmiękną. 10 minut wcześniej dodać do dania groszek, tak aby się podgotował, ale nie rozgotował. Pod koniec doprawić jeszcze cukrem lub miodem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać np. z ryżem jaśminowym i posypać świeżą natką kolendry
Calzonella.comZajebisty obiad dla dwóch osób: - 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - sól do smaku - pieprz czarny mielony pół łyżeczki - gałka muszkatołowa szczyptę - łyżka oleju do smażenia - filet z łososia 300 - 350 g - łyżka masła klarowanego - sól - 6-8 ziemniaków młodych - 2 łyżki posiekanego koperku Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni
Pasje Jolkiliść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia wody, a nie bulionu soli potrzeba troszkę więcej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennnej 1 pełna łyżka klarowanego masła lub 3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i pokroić
kuchnia doskiCiasto przygotowałam na imprezę urodzinową syna. Przepis na średnią prostokątną blachę Spód: 1 szklanka płatków otrębów (zmieliłam granulowane truskawkowe) 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub nie za grubo mielonych migdałów/orzechów 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej) 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 g zimnego masła Mąkę orkiszową, kokos
Czerwień i błękitsłoiczek majonezu 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka startego chrzanu (może być ze słoiczka) 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 ugotowane jajka sól do smaku mielona papryka słodka cukier puder do smaku Wykonanie: Jajka bardzo drobno posiekać, wymieszać z majonezem i resztą składników, przyprawić do smaku, starannie wymieszać i schłodzić
Tradycyjna Kuchniapęczki botwiny (buraczki będą do zupy) 2 marchewki 100 g pietruszki ( korzeń) 4 ząbki czosnku 3 szczypty suszonego tymianku 1500 ml zimnej wody sól pieprz biały mielony szczypta ( do wołowiny ) sok z cytryny ( do smaku) śmietana 30% 200 ml wołowina 400 g (chuda najlepsza) Wykonanie: Wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki i osuszamy. Polewamy ją olejem
Różowa kuchniagębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka - 1 pęczek koperku - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy
Apetyczna babeczkaguacamole z nachosami na wypasie. Jak zrobić guacamole sprawdźcie tutaj . A do guacamole przygotowujemy nachosy z wołowiną, jalapeno, cebulą i serem. Potrzebujemy: paczkę dobrej jakości nachosów 0,3 kg mielonej wołowiny 1 łyżkę oleju przyprawę do taco lub potraw meksykańskich jedną drobno pokrojoną cebulę czerwoną ostrą papryczkę (można pominąć) szklankę startego, ostrego żółtego sera. Wołowinę wrzucamy na rozgrzany olej
ladykitchenśrednicy 30 cm : 2 żółtka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, opcjonalnie 2 łyżki wody, 120 g masła, masa z jabłek: 1 kg jabłek, 2 łyżki miodu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ
Moniki Smakołyki