mielone - 47549 przepisów (strona:1831/3170)

Super pasztet w galarecie 256

czosnku 3 łyżki oleju kokosowego + do smarowania formy bułka tarta do posypania formy Przyprawy i zioła skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanego tymianu 1 łyżeczka nasion kolendry, mielonych 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli

SzczyptaSmaQ
Dip z twarogu i rzodkiewki 236

słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną soli, grubo mielonym pieprzem, a dla podkręcenia smaku można dodać odrobinę pieprzu cayenne i na koniec dorzucić łyżkę posiekanego szczypiorku. Jeśli wolimy rzadszy dip to należy dodać trochę więcej jogurtu. Warzywa obieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą i młodym jęczmieniem 207

rzepakowego woda ciepła ile zabierze (u mnie około 1/2 litra) Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 250g serka ricotta 1 łyżka młodego jęczmienia sól ziołowa do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Okrasa: 2 cebule 2-3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dodajemy do ugotowanych ziemniaków i rozgniatamy tłuczkiem

Kolorowy Przepisownik
Sos chrzanowy 220

Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze aż sos zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos chrzanowy na ciepło można podać z jajkami, kotletami mielonymi lub z gotowaną wołowinką z rosołu

Monia miesza i gotuje
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 181

smak brokułowo-kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. :-) Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.  Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól

Szefowa kuchni
Pyszna Prosta Domowa Biała Kiełbaska 190

najmniej przez 1 h (aby pozbyć się krwistości) 2. Następnie mięso kroimy w kostkę i w trakcie krojenia dzielimy go na dwie porcje ( tłuste i chude ). Tłuste kawałki mielimy 2 razy na sitku nr. 8 Chude zaś 1 raz też na sitku nr. 8 W trakcie mielenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Zmielone mięso wyrabiamy razem z przyprawami oraz

Gotowanie...to proste !
Zielona soczewica z boczkiem i marchewką 216

miałam wielką ochotę na zieloną soczewice i tak natrafiłam na przepis Pascala jako dodatek do szynki, Ale już coś czuje że wykombinuje z nich niebawem polskie sajgonki z mięsem mielonym i ową soczewicą. Oczywiście musiałam pozmieniać pod swój smak pewne dodatki ale wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki

Piekielna Kuchnia Pati
Pieczeń rzymska z jajkiem 255

Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka  1 cebula 1 czerstwa bułka sól, pieprz dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo ok 1/2 szklanki bułki tarty olej do posmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę posmarować olejem, posypać delikatnie

magiczna kuchnia Kasi
Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym 231

Składniki: 1nieduża główka kapusty 0,7 kg mięsa mielonego 400 g ziarna orkiszu zioła do smaku sól pieprz Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Farsz Wypłukać ziarna przed gotowaniem. Na każdą szklankę ziarna orkiszu wlać

w mojej kuchni
Pomarańczowe babeczki 179

Małe pomarańczowe babeczki idealnie sprawdzą się do wielkanocnego koszyczka. Składniki: - 75 g masła - 250 g mąki pszennej - 25 g mielonych migdałów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g cukru - skórka z 1 pomarańczy - 100 ml świeżego soku pomarańczowego - 100 ml mleka - 1 jajko Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche

Zainspirowana w kuchni
Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 261

łeżeczka soli 10 dkg masła (rozpuszczone) 30 dkg szinki 20 wyndzonki 8 jake 2 wōszty 9 Do miski dejcie 10 sie przesiōno mōnka- jakbyjście sie łod tych przedświōntecznych robotōw mieli już przewrołcać, to nojwyżi niy przesiywejcie tyj mōnki, na środku zróbcie dziura, a w nia wciepujcie drożdże, cuker, i wlywejcie leko podgrzōne mlyko. Tera trza to łodstawić na chwila(...)jeszcze trocha mōnki. Jak już sie wszystko fajnie połōnczy, to na jaki stolnicy (abo jak to piyrwy gołdali bierkownicy) abo i na stole sie to rozwałkujcie- tak, żebyjście mieli te ciasto rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka, wōszt i boczek. Potyn kołżdy jedyn trza zawinōńć- trocha

Chop w kuchni
Tarta imbirowa z gruszkami 199

pieczenia   Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 343

miskę folią spożywczą i wkładamy gotowe ciasto do lodówki na minimum 6 godzin – a najlepiej na całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru

Karo in the Kitchen
Babka pomarańczowo serowa 172

pomarańczy i żółtek od wiejskich kur. Składniki: - sok z 1 pomarańczy, ok. 1/2 szklanki - skórka otarta z 1 pomarańczy - 20 dag sera białego - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - mielona wanilia lub cukier waniliowy - 25 dag masła lub dobrej margaryny - 5 jaj - szczypta soli - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier pomarańczowy: - 5 łyżek cukru pudru

Apetyczna babeczka
BEZGLUTENOWY CHLEB 202

SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka mielonego siemienia lnianego - łyżeczka babki płesznik - 2 łyżki oleju  WSZYSTKIE SKŁADNIKI (oprócz oleju) wsyp do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ja używam robota, jeśli robisz to ręcznie najlepiej

Kuchnia bezglutenowa Loli