wieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu
Ogrodnik w podróżyTakie pasty są przepyszne, idealne na chlebek. Do głębokiego naczynia wrzucić posiekany bardzo drobno czosnek,posiekany szczypiorek, serek, rozdrobionego łososia. Zmiksować wszystko na gładką masę, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć masę do miseczki i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego, to jest bardzo dobra sałatka
Kuchnia Pokoleńzrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju 1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb
Sama słodycz i szczypta chilikiedyś (a może jeszcze szerzej? ;) Miłego dnia. Niech te słowa podziałają jak zaklęcie :) PRZEPIS: własny / 1 porcja / składniki: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (lnu mielonego) 150 ml mleczka kokosowego (z puszki) ew. cukier puder/syrop z agawy/miód /syrop klonowy jak zrobić? Siemię lniane, mleczko oraz ewentualnie coś do posłodzenia zmiksować. Przelać do naczynka
tost z dżemempół łyżeczki przyprawy madras tandoori mała cebula 2 ząbki czosnku 100 ml sosu sojowego pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką przyprawy i mielonym pieprzem. Polać olejem i sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na kilka godzin. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do kaszy dodać pół łyżeczki przyprawy madras
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczce soli ziołowej i pieprzu ziołowego, po 1-2 łyżeczki koperku świeżego lub suszonego i czosnku niedźwiedziego (ja dałam 1 duży świeży listek, drobno posiekany), pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebule obierz, opłucz i drobniutko pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry o grubości ok 1 cm. Włóż je do naczynia
Anioszek w kuchniczerwonego wina 2 łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę. Do dużej miski wsypać mąkę i paprykę. Obtoczyć dokładnie kostki mięsa. Wołowinę obsmażyć na złoto
zadanie-gotowanieSkładniki: 1 duża dojrzała gruszka 2 garście młodego szpinaku sok z 1 limonki 1 cm kawałek imbiru - obrany i posiekany 2 łyżki otrębów owsianych (lub innych otrębów albo mielonego lnu) 150 ml wody (lub wody kokosowej) cukier/miód/syrop z agawy/syrop klonowy - do wyboru (około 1 łyżki) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub dzbanku. Zmiksować do uzyskania
zadanie-gotowaniełyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć. Dodać obrane i pokrojone w plasterki lub kostkę marchewki, pietruszki
zadanie-gotowaniemięsnego. Gdyby rozpadała się podczas gotowania, do reszty ciasta trzeba dodać większą ilość mąki. Składniki: 10 surowych ziemniaków 4 ugotowane ziemniaki 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub mieszane) 1 cebula sól pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki wody Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odłożyć na sito, aby odsączyć
zadanie-gotowanieczerwoną) skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru sól pieprz świeża kolendra oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek
zadanie-gotowanieSkładniki: 1 filet z kurczaka 4-5 ziemniaków 2 marchewki 20 dkg pieczarek 1 czerwona cebula 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki garam masali 1 łyżeczka mielonego imbiru sól … Czytaj dalej Aromatyczna potrawka z kurczakiem
czarrna od kuchnimojemu). 1,5 kg słoniny/boczku (w oryginale było 400g) Marynata: 500 ml wody 150g soli 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu (użyłam mielonego) 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarna kolendry (pominęłam) Dodatkowo do obtoczenia: sok z cytryny majeranek słodka papryka w proszku (polecam też wędzoną) czosnek granulowany Składniki marynaty połączyć i zagotować
Di gotujeprzygotowałam to danie na obiad. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. No i musi być duża cebula :) 4 porcje Składniki: 4 duże cebule 250 g mięsa mielonego wołowego 4 pieczarki 1 łyżka przecieru pomidorowego trochę papryczki chilli dopraiwamy solą i pieprzem 1 kulka mozzarelli 500 ml piwa jasnego 2 liście laurowe kilka ziaren
Niezły Młynekczegoś nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną
Pożeraczka, czyli raz adobrze