mielone - 47549 przepisów (strona:1833/3170)

Placuszki razowe z serem 134

więc czego chcieć więcej? Placuszki razowe z serem PLACUSZKI RAZOWE Z SEREM 2 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja 0,5 kg sera białego trzykrotnie mielonego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 łyżki oleju do smażenia Jajka ucieramy z cukrem wanilinowym, dalej ucierając dodajemy porcjami ser. Wsypujemy szczyptę

peggiwkuchni
Coraz bliżej Święta... 162

Dobrze, że zdążyłam zrobić kilka zdjęć ;-) Ciasto cynamonowe z rodzynkami CIASTO CYNAMONOWE Z RODZYNKAMI Blacha 25 X 35 700 g mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki soli 300 g masła śmietankowego 250 g brązowego cukru 350 g rodzynek skórka pomarańczowa z 1 lub 2 pomarańczy 12 łyżek świeżego soku pomarańczowego

peggiwkuchni
Placek korzenno - jabłkowy 136

brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 3 średnie kwaskowe jabłka (szara reneta) 2 łyżki soku z jabłek 35 g płatków migdałowych szczypta soli Jabłka myjemy, obieramy, i ścieramy na tarce

peggiwkuchni
Zupa jarzynowa z pieczarkami 198

marchwi 100 g selera 1,2 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego sól papryka mielona 3 łyżki śmietany 12% natka pietruszki Warzywa z pieczarkami obieramy i myjemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy cienko

peggiwkuchni
Sernik rosyjski 171

cukier wanilinowy    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia    1 jajo    150 g masła roślinnego Masa serowa:    600 g mielonego tłustego twarogu    150 g masła roślinnego    3 jaja    130 g cukru demerara    1 cukier wanilinowy    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

peggiwkuchni
Szarlotka z kawałkami jabłek 245

łyżeczka proszku do pieczenia Na obłożenie:    2,5 kg jabłek antonówek    140g brązowego cukru    50g masła roślinnego    3 łyżeczki mielonego cynamonu    3 goździki Z mąki, masła roślinnego, żółtek, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto, wkładamy w woreczek foliowy i chowamy do lodówki na minimum

peggiwkuchni
Placek imbirowy z jabłkami 185

jabłkami Tortownica o średnicy 26cm: 150g masła 80% 175g brązowego cukru 2 łyżki miodu wrzosowego 225g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 150 ml mleka 1 jajo 2 jabłka  gloster zielone sok z 1/2 cytryny W niedużym garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód (nie doprowadzać do wrzenia). Odstawiamy

peggiwkuchni
Sałatka z papryki i cukinii 174

czerwonej papryki 0,5 kg cukinii 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 100 ml oleju roślinnego 3 goździki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru białego świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i wraz z cukinią kroimy w nieduże słupki Cebulę obieramy i kroimy w słupki. Podsmażamy na oleju do momentu aż się zeszkli

peggiwkuchni
Rożki z ciasta filo z serem 249

Rożki z ciasta filo z serem Na około 34 rożki: 180 g fety 12 % 200 g chudego twarogu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jaja świeżo mielony pieprz kolorowy 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 100 ml oliwy z oliwek Jajka ubijamy, dodajemy pokruszoną fetę i twaróg - składniki mieszamy rozgniatając je widelcem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz

peggiwkuchni
Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów 176

Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Składniki na około 15 kulek: 1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto) 10 suszonych pomidorów z zalewy czosnek niedźwiedzi świeżo mielony pieprz kolorowy mieszanka ognistych przypraw 2 łyżki oliwy z pomidorów Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia

peggiwkuchni
Sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem - i innymi dodatkami :-) 177

sera żółtego (dokładna ilość wg uznania) - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - kilka rzodkiewek - garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła.  Na talerzach układam brokuły, jaja

Wielopokoleniowo
Super ciasteczka migdałowo-bananowe z chia i goji 199

cynamonu dodaje im dodatkowo wspaniałego zapachu. Taki deser to samo zdrowie a jak smakuje musicie przekonać się sami :) Około 14-15 sztuk: 240 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 4 łyżeczki […] Artykuł Super ciasteczka migdałowo-bananowe z chia i goji pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Gulasz wołowy z czerwonym winem. 154

bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania :   M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym

Przepisy i porady kulinarne
Bigos staropolski 911

mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie

mojewypiekiinietylko
Aromatyczna tarta z burakami 224

buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) płaska łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki łyżeczka mielonego kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto wyrobić na gładko

Weekendy w domu i ogrodzie