masz pomysłu na smaczny, a zarazem efektowny obiad? :) Tak przygotowane kotleciki na pewno zachwycą domowników. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych 3 ząbki czosnku ½ kg mięsa mielonego wieprzowego 10 dag bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku mąka do panierki olej do głębokiego smażenia 2 jajka kurze Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Czosnek posiekać i wymieszać
Tradycyjna Kuchniamamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie. Składniki: 1 kg niezbyt tłustej karkówki wieprzowej 2 średnie cebule 3 - 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki płatków chili 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu 2 łyżki majeranku sól olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Cebulę obrać, pokroić
Kuchcik gotujeŚwietnego aromatu dodaje masło klarowane i świeży koperek. :) Składniki: włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler średnia cebula 2 skrzydła kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, świeżo mielony pieprz, suszone pomidory z z czosnkiem i bazylią, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie świeży koperek woda Sposób przygotowania: Do zimnej wody wrzucamy umyte skrzydełka. Następnie do gotującej
Truskawkowa Fiestamąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 0,5 łyżeczki cynamonu 1.5 łyżki kako 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mielonych migdałów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj cukier, pokrojone masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż składniki się połączą
Kukuleczkiłyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii tajskiej, 1 łyżka posiekanego świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 2 łyżki kapary, 3-4 łyżki zielonych całych oliwek, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, ok. 40 g sera żółtego wędzonego, kiełki słonecznika i rzodkiewki
Moniki Smakołykizupa w sezonie szparagowym znajdzie się w moim "pracowniczym" menu na 100%! :) Składniki: 500g białych szparagów 1 średnia pietruszka 1/4 selera szczypta gałki muszkatołowej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą. Szparagi myjemy, obieramy cienko zaczynając tuż pod główką
Kolorowy Przepisowniklitr bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 2 szt( starta na wiórka) seler 50 g (starty na wiórka) pietruszka 100 g (starta na wiórka) sól do smaku pieprz mielony biały do smaku śmietana 30% 200 ml parę listków pietruszki ziemniaczki 3 szt Wykonanie: Botwinkę dokładnie myję, buraczki obieram i kroję w kostkę, listki z łodygami drobno siekam. Marchewkę
Różowa kuchnia/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pasta jest pyszna, prosta i idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Chyba niczego więcej nie muszę dodawać? 100g wędzonego łososia 150g białego sera (mielonego) 1 ząbek czosnku (mały) 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sól, pieprz Wszystkie składniki zmiksować (blenderem/malakserem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę doprawić do smaku
Di gotujenaturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1-2 łyżek zimnej wody (nie trzeba) Wszystkie
Smaczne Zdrowewyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół. Składniki wkładka: 7 białek 1 szklanka cukru 10 dkg orzechów mielonych 10 dkg kokosu 4 duże Prince Polo xxl (pokruszyć) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić. Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Dodać do białek
kruche babeczkiwitalnego, bo go nie miałam. Miłego weekendu Wam życzę :) Składniki: 350 g kaszy jaglanej 1 kg jabłek 1 szklanka suszonych daktyli 1 banan 50 g płatków migdałowych 1 łyżka mielonego cynamonu 1/2 szklanki wody (można dać więcej) Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do daktyli i banana dajemy wodę i miksujemy, następnie łączymy
kruche babeczkizielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym granatem ;)) Dla tych, którym nie straszny homar czy martwy dzik. Dla kur domowych i kogutów zagrodowych
kruche babeczkisosem pomidorowym, makaronem, cukinią, marchewką, cebulą, oliwkami i kulkami mozzarelli. Moi panowie tylko mlaskali tak im smakowało ;)) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 szklanka płatków owsianych Mlevit 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki przetartych pomidorów wędzona papryka pieprz z młotkowaną kolendrą sól jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso
kruche babeczkiciasto rosnąc nie wypłynie. Aby uzyskać mąkę gryczaną, bądź ryżową, szczęśliwi posiadacze thermomixu wrzucają kaszę gryczaną NIEPALONĄ (to bardzo ważne, bo palona po prostu zniszczy cały smak chleba) i mielą 15 s/ob. 10. Podobnie z ryżem i tu kolor ryżu do wyboru (ja robię z białego, ale tylko dlatego, że wykorzystuję jego nadwyżki). Posiadacze młynków do kawy niestety trochę się(...)pobawią, bo jednak pojemnik do mielenia jest zdecydowanie mniejszy, ale równie idealnie zmielą wszystko w młynku. Jak najbardziej obie mąki można zakupić. W przypadku mąki gryczanej używamy JASNEJ. Mąkę kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet wolę dodać skrobii, bo chleb wydaje mi się pulchniejszy. Z dodatkami można eksperymentować dowolnie. Ja dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam
gutfutstylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie to kwestia indywidualna i na każdym etapie przygotowywania
gutfut