toffi. Idealne na deser do popołudniowej kawki, na rodzinne przyjęcie albo szaloną imprezę! Randka z ich dodatkiem również zakończy się sukcesem! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * ser 3x mielony – 250 g * śmietana kremówka – 125 ml * śmietan-fix – 1 op * żelatyna – 2 łyżki * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 3 łyżki * masa toffi
Ostra na Słodkopokrojonej na 2 cm kawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ją płuczemy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy
Smakowity Blog KulinarnyBardzo proste ciasteczka do herbaty lub kawy, choć wymagają trochę wysiłku przy wyciskaniu serduszek. Przepis znalazłam na blogu In my coffee kitchen . Polecam, choć ja dodałabym jeszcze może mielonych orzechów. Składniki: 150 g masła roślinnego 1 cukier waniliowy 10 dag cukru 25 dag mąki pszennej 12 dag mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy Miękkie masło dokładnie utrzeć
Ewusiowe Smakiprzepisu samej kaczki, bo jest absolutnie przepyszna! Mocno się powstrzymywaliśmy od wyjadania mięsa kiedy szykowaliśmy farsz! Palce lizać! Składniki: ok. 1,6 kg kaczka, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki nasion kozieradki, 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego, 1 łyżeczka imbiru, 1/3 łyżeczk płatków chili, 1 łyżeczka tajskiej pasty chili dodatkowo: opakowanie wontonów do smażenia w głębokim tłuszczu
Plate of Joyprzepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania: 5 jajek
Pobite gary Barbarysmakuje Składniki : 1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski
Ogrodnik w podróżySkładniki na spód: Suche: 1/2 szklanki mąki owsianej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa
Powiedz dietom nieobranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba) Przygotowanie farszu: Cebulę i czosnek kroimy
Smak mojego domuszklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego) 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową
karmelowySkładniki: jajka 10 sztuk, ziemniaki gotowane w mundurkach 10 sztuk, bułka tarta 4 łyżki, pesto peperoncino Royal Brand 3 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, obrane dodać do jajek na twardo 9 sztuk i tłuczkierm do ziemniaków dobrze rozgnieść dodać 1 jajko, bułkę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pieczarki 70 dag, cebula 2 sztuki, masło 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, natka kolendry suszona Royal Brand 1 łyżka/suszona nieduże pieczarki obrać, pokroić w cienkie pół talarki, cebulę pokroić w kostkę na maśle zeszklić
W Mojej Kuchni Lubięczujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem
Wanilia i Kardamonmięsa z golonki, bez tłuszczu i błon (kupiłam dwie golonki) 20 + 8 g peklosoli 100 + 40 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki cukru (nie dodałam) 1 płaska łyżeczka białego, mielonego pieprzu osłonki np białkowe (o średnicy 6,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia 2 x ok 40 cm przygotowanie Mięsa umyć i osuszyć. Z golonki wyciąć
Stare Garyugotowanych, ugniecionych ziemniaków, 2 białe cebule, 1 łyżka masła, ½ łyżeczki cukru, 200 g białej fasoli z puszki, 1 jajko, garść świeżych listków bazylii, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ok. 1 szklanka bułki tartej, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru, na końcu doprawiamy
Moniki Smakołykijogurtu użyć mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego, albo wody z kostkami lodu. Napój będzie wtedy miał rzadszą konsystencję. Pasują też listki mięty, które nadadzą koktajlowi orzeźwienia. Szczypta mielonego, zielonego kardamonu podkreśli smak. Doprawić można w zależności od preferencji. Ja miałam bardzo dojrzały i słodki owoc. Ale polecam odrobinę syropu klonowego lub łyżkę miodu
potrawyregionalne