ząbków czosnku 8 gałązek rozmarynu Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 11/2 szklanki octu 200 ml miodu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli 1 łyżka nasion gorczycy ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki Wykonanie: Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdka nasienne, następnie pokroić w paski i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać paprykę, dodać pokrojony czosnek
Tradycyjna Kuchniaczosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego steka. Smaż, mieszając
karmelowykostkę seler naciowy, dodajemy także pozostałe warzywa i gotujemy ok.15 minut. Następnie dorzucamy buraczki, gotujemy 5 minut, dodajemy łodyżki, po kolejnych 5 minutach dorzucamy pokrojone liście, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą gdy jest taka potrzeba. Dodajemy także wrzącą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy dodajemy kwaśną śmietanę musimy ja wcześniej zahartować, tzn. do śmietany dodajemy kilka razy
Smaczne Zdrowebulgot mokka, z tym charakterystycznym zapachem unoszącym się po domu daje od razu masę energii na dzień dobry... co za uczta dla zmysłów! Ja wybrałam już moją kawę. Kawa mielona do mojej mokka i kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa ze sklepu SKWORCU Nasza ulubiona na terenie Polski i na terenie Włoch. U Pana Marka w sklepie Skworcu
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki chilli w płatkach ok. 40o g makaronu penne (dla 4 osób) garść listków świeżej bazylii (jeśli nie macie można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wino podgrzewamy w małym rondelku. Ze słoika wyjmujemy połowę suszonych pomidorów i dodajemy do wina. Gotujemy ok. 2 minuty
Poezja smakuIdealnie nadaje się do wypieków, ponieważ zmiana temperatury nie ma wpływu na jego właściwości. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto serowe: 115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony) 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 80 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska
Di gotujeSposób przygotowania: Jajka i ocet utrzeć na jednolitą, gładką i puszystą masę w kąpieli wodnej. Następnie dodać ciepłe masło klarowane i mieszać do uzyskania konsystencji majonezu. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą pieprzu Cayenne
SzczyptaSmaQokien otworzyć nie można. Na szczęście można zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę
Z Kuchni Do Kuchnirazem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem
Trzeci talerzsztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać do garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki 6 łyżek oliwy 3 łyżki koperku suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab
Moje-pitraszeniePotrzebujemy na 12 sztuk 12 ciasteczek kokosowych (ciasteczka kokosowe z Jutrzenki ,idealnie pasuja rozmiarem do papilotek) 2 garście truskawek (mogą być mrożone) 1/2 kg sera białego mielonego 1 białko lub całe jajko 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru białego (do sera) 1 łyżka cukru białego lub brązowego do truskawek Na dno papilotki wkładamy po ciasteczku. Ser, białko
WYSPA SZCZĘSLIWApodobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu (przed gotowaniem) 200 g cebuli 3 duże ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenie Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach: 32 cm x 22 cm Link
Uwaga Babcia Gotujepomidor, sparzony, obrany, pokrojony w ósemki 1 litr ciepłej wody 2-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru 3 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania natka pietruszki pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub wysoką patelnię. Wrzucamy mięso
My Culinary ArtKażda z nas pewnie inaczej je przyprawiła, ale ogólny zarys jest taki sam. Zraziki moim zdaniem będą pyszną przekąską na gorąco, ale też daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 05 kg. mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, ale następnym razem będzie z indyka-bardziej delikatne) plastry boczku prasowanego śliwki suszone 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz
Kuchnia Beaty