twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. To będzie taki zwiastun wiosny na naszym talerzu. Twarożek z rzodkiewką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g białego gęstego sera mielonego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól Wykonanie: Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w kostkę. Do miski wkładamy biały ser, dodajemy jogurt, rzodkiewki, szczypiorek
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 pierś z indyka 250 g pieczarek 250 g sera ricotta papryka ostra mielona, sól, pieprz Pierś z indyka płuczemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem (grubość około 5 mm) solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dodajemy ricottę
Moje-pitraszeniekapary i tarty ser. Mieszamy dokładnie i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny100g makaronu ryżowego 1 marchewka przyprawa chińska 5 smaków Kamis olej kokosowy Marynata dla tofu: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu terijaki 1 łyżka musztardy sarepskiej papryka słodka mielona szczypta pieprzy cayenn Sposób przygotowania: Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchewkę
Truskawkowa FiestaJezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać
Codzienne Gotowaniepobudza kubki smakowe ;) Soczyste udka z kurczaka w rękawie Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka przyprawy: po 2 łyżeczki soli himalajskiej i słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminku mielonego, papryki ostrej, natki pietruszki, czosnku i pieprzu Dzisiejszy wpis znowu będzie krótki... i pyszny! Ale naprawdę przygotowanie tego soczystego i aromatycznego mięsa jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie przyprawy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj . 1 50 ml mleka 50 g drożdży 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 500 g mąki tortowej Młynomag Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka, dodać resztę składników
Moje domowe kucharzeniewyobraźnia i kreatywność? Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora
SMYKWKUCHNIsuszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki dobrej oliwy 3-4 łyżki wody świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenopcjonalnie) 1-1,5 litra wod tak żeby przykryła całkowicie nasze mięso 2-3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu (nie miałam to dodałam takiego świeżo mielonego z młynka) 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plastry 4 łyżki soli peklowej W garnku umieszczamy wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do garnka wkładamy mięso
Piekielna Kuchnia Patizdrowo. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 4 pojedyncze piersi kurczaka 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli pokrojona w plastry sól morska świeżo mielony pieprz słodka papryka oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem
Moje Kuchenne Rewelacjegram piersi kurczaka 200 gram świeżego szpinaku 1/2 litra bulionu lub rosołu sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek passaty pomidorowej natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki, pieprzu cayenne liść laurowy W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie
Mango Papajawersji bezmięsnej :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 350 g makaronu tagliatelle 1 cebula 200 g grzybów leśnych 1 średnia cukinia (ok. 300g) 200 ml śmietany 30% sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu . Cebulę kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy
Moje Kuchenne Rewelacjelekkostrawna . Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas - 2 duże cebule - 3 kulki ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 3 łyżki octu jabłkowego - 1 płaska mała łyżeczka cukru pudru - 1 szklanka oleju Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka
Kuchnia z widokiem na ogródZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona
Z miłości do słodkości